Корисні властивості часнику для згортання крові
Вірте чи ні, але звичайний часник за своїми властивостями нічим не поступається синтетичним медикаментам для згортання крові. Ба більше, цей продукт володіє однією суттєвою перевагою, адже він не має жодних побічних ефектів.
На основі часнику можна самотужки виготовляти ефективні натуральні засоби для профілактики та лікування різноманітних захворювань серцево-судинної системи. У цій статті ми детальніше розповімо про всі корисні властивості часнику для згортання крові, про які ви могли навіть не здогадуватися досі.
Окрім цього ми поділимося корисними порадами, які переконають вас негайно включити свіжий часник до свого раціону.
Часник
Вірте чи ні, але лікувальні властивості часнику були добре відомі ще в античні часи. Часник є безпосереднім родичем ріпчастої цибулі та цибулі-порею. Всі ці продукти характеризуються високим вмістом незамінних для організму вітамінів та поживних речовин.
Свіжий часник вирізняється сильним ароматом та пікантним смаком, саме тому його часто використовують у кулінарії для приправлення страв.
- Основним компонентом часнику є аліцин – сірчана сполука. Саме завдяки їй цей продукт має такий специфічний пряний запах та потужні лікувальні властивості.
- До складу часнику входить величезна кількість вітамінів (А, С, Е, вітаміни групи В) та мінералів (марганець, селен, кальцій та залізо).
Природні властивості часнику для згортання крові
Сірчані сполуки, що містяться у часнику, ахоен та аліцин, мають здатність запобігати скупченню тромбоцитів, тим самим зупиняючи процес утворення тромбів.
Саме тому натуральні засоби на основі часнику рекомендують регулярно споживати замість синтетичних препаратів для згортання крові.
Зверніть увагу: попри те, що у свіжому вигляді часник володіє потужними лікувальними властивостями, всі вітаміни та поживні речовини зникають при запіканні та смаженні. Часник у гранулах або порошку також є менш корисним, ніж свіжий.
- Неодмінно зверніться до лікаря, перш ніж включити засоби на основі часнику до свого раціону. Особливо актуальною ця порада буде для тих, хто вже приймає медикаменти для згортання крові.
- У жодному разі не вживайте часник перед оперативним втручанням, адже цей продукт може підвищити ризик кровотечі.
Інші корисні властивості часнику
Окрім хімічних сполук для згортання крові, часник має незліченну кількість інших корисних властивостей. Серед основних переваг цього продукту варто виділити такі:
- Часник запобігає розвитку розладів серцево-судинної системи, які негативно впливають на роботу серця та структуру кровоносних судин: високий рівень холестерину та тригліцеридів, гіпертонія, серцева аритмія, тощо.
- Натуральні засоби на основі часнику сприяють покращенню кровообігу.
- Він діє як натуральний антибіотик, тобто зміцнює імунну систему та допомагає знешкоджувати патогенні мікроорганізми. До того ж, часник володіє потужними антибактеріальними, противірусними, протигрибковими та антипаразитарними властивостями.
- Оскільки часник є природним антиоксидантом, він мінімізує згубний вплив вільних радикалів. Саме тому натуральні засоби на основі часнику допомагають боротися з ознаками передчасного старіння.
- Часник допомагає очищувати кров від токсинів та виводити з організму шкідливі відходи. Він бореться як з тими токсинами, які утворюються всередині нашого організму, так і з тими, що потрапляють до нього з навколишнього середовища.
- Завдяки своїм потужним протизапальним властивостям часник допомагає усувати дискомфортні відчуття та зменшувати біль.
- Часник не тільки стимулює мозкову активність, але й запобігає розвитку нейродегенеративних захворювань.
- Засоби на основі часнику допомагають піклуватися про кишкову бактеріальну флору.
- За умови регулярного вживання часнику можна зменшити ризик розвитку ракових захворювань, особливо тих видів злоякісних пухлин, які вражають органи шлунково-кишкового тракту.
- При захворюваннях дихальних шляхів засоби на основі часнику також є неймовірно помічними, адже вони розщеплюють мокротиння та усувають застій.
- Часник покращує роботу нирок та сечового міхура.
- Цей продукт має здатність прискорювати процес травлення, усувати закрепи та регулювати апетит.
Що робити, якщо смак часнику вам не до вподоби?
Якщо ви не маєте змоги скористатися перевагами часнику через нелюбов до його специфічного смаку або дискомфорт у шлунку після споживання цього продукту, ми рекомендуємо взяти на озброєння кілька корисних порад:
- Не варто їсти свіжий часник на порожній шлунок або безпосередньо перед сном.
- Поєднуйте часник з продуктами, які зможуть замаскувати та приглушити його специфічний смак. Ви можете натирати зубком часником смажені грінки, приправляти ним запечену картоплю, готувати на основі часнику різноманітні соуси та додавати його у супи (зокрема у гаспачо).
- Якщо вам важко звикнути до смаку свіжого часнику, радимо вводити його у свій раціон поступово.
- Придбайте в аптеці натуральні вітамінні добавки на основі часнику. Їх вживати значно простіше, ніж часник у сирому вигляді.
- Додавайте часник у м’ясні та овочеві бульйони. Звісно, при термічній обробці всі корисні властивості продукту зберегти не вдасться, проте така страва однаково матиме лікувальну дію на організм.
- Спробуйте тибетський засіб для згортання крові на основі часнику. Цей спосіб вживання часнику був неймовірно популярним ще у давні часи, адже він володіє потужними лікувальними властивостями. Оскільки цей засіб має рідку консистенцію, він може агресивно вплинути на слизову оболонку людини. Саме тому вводити у раціон його краще поступово.
У якому випадку часник не можна вживати?
На жаль, не всім людям можна вживати часник. Ось кілька ситуацій, коли від цього продукту краще відмовитися на користь інших натуральних засобів:
- При алергії. Якщо у вас виникли сумніви, зверніться до лікаря-алерголога. За допомогою спеціальних тестів можна підтвердити або спростувати присутність в організмі алергічної реакції на часник.
- У деяких людей засоби для згортання крові на основі часнику викликають напади астми. У цьому разі краще припинити вживання часнику, щоб не спричинити погіршення самопочуття.
- Не варто вживати часник, якщо ваш шлунок погано на нього реагує. Якщо після споживання цього продукту ви страждаєте через подразнення, діарею чи надмірне газоутворення, відмовтеся від часнику на користь інших натуральних засобів.
- Хворим на анемію не можна зловживати часником. Втім, у невеликій кількості його вживати можна, адже він поповнить запаси вітамінів та поживних речовин в організмі.
- У жодному разі не можна їсти часник хворим на пептичну виразку.
- Якщо ви вже приймаєте синтетичні медикаменти для згортання крові, неодмінно порадьтеся з лікарем, перш ніж включити часник до свого раціону.
- Не їжте часник перед оперативним втручанням, щоб знизити ризик кровотечі.
- Heidi Rubí Ramírez-Concepción, Liliana Narcedalia Castro-Velascoa, E. M.-S. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo. Salud y Administración.
- Torija, E., Cruz, M., & Chalup, N. (2013). El Ajo y la Cebolla : de las Medicinas Antiguas al Interés Actual. Boletín de La Real Sociedad Española de Historia Natural Sección Biología.
- Pérez, J. P. L. (2011). Observación de la actividad antimicrobiana del ajo (Allium sativum) en el laboratorio de Educación Secundaria. Revista Eureka Sobre Enseñanza y Divulgación de Las Ciencias.
- Frances Causape, M. del C. (2012). Aspectos culinarios y farmaceuticos del ajo. Botanica Complutensis. https://doi.org/10.5209/rev_BOCM.2012.v36.39451