Лужна дієта: у чому секрет її популярності?

Якщо ви досі не знали, що таке лужна дієта, радимо уважно прочитати цю статтю. Зверніть увагу, що якщо ви захочете взяти на озброєння принципи цієї дієти, дуже важливо робити це поступово і не вилучати зі свого раціону всі кислі продукти одразу. У разі різкої зміни раціону можуть відбутися ускладнення та погіршення у роботі організму.
Лужна дієта: у чому секрет її популярності?

Останнє оновлення: 05 листопада, 2018

Багато століть тому відомий лікар Гіппократ сказав: “Нехай їжа стане вашими ліками, а ліки – їжею”. У цьому і вся суть популярної лужної дієти: змінити щоденний раціон таким чином, щоб за допомогою звичайних продуктів покращити фізичний стан організму приємним та безпечним шляхом.

Лужна дієта передбачає зменшення кількості кислих продуктів у раціоні на користь їжі з лужними властивостями. Підкоригувавши свій раціон таким чином, ви зможете відновити природний рівень рН та максимально покращити роботу всіх важливих внутрішніх органів та систем.

У цьому своєрідному змаганні між лужними та кислими продуктами переможцями, безсумнівно, є поживні горіхи та свіжа зелень. Про цукор та жири краще забути, якщо хочете мати ідеальну фігуру та завжди гарно почуватися.

Лужна дієта допоможе відрегулювати природний рівень рН в організмі

Фундаментальні вірування, що стоять за адептами лужної дієти, стверджують, що коли внутрішнє середовище у клітинах внутрішніх органів є кислим, організм людини страждає від серйозних розладів та захворювань. Коли ж середовище стає більш лужним, людина набагато краще почувається.

  • Рівень кислотності можна визначити за допомогою спеціальної шкали, що складається з 15 одиниць.
  • Зверніть увагу, що нейтральним рівнем рН вважається число 7. Від 0 до 6 середовище є лужним, а від 8 до 14 – кислим.

Підтримувати кислотність на належному рівні необхідно для забезпечення функціонування всіх важливих органів та систем. Рівень рН безпосередньо впливає на кров’яний тиск, стан кровоносних судин, швидкість метаболізму, а також роботу органів дихальної системи.

Порушення у роботі внутрішніх органів

порушення у роботі внутрішніх органів через високу кислотність

Якщо у вашому щоденному раціоні переважають кислі продукти, з часом такий стиль харчування може призвести до подібних негативних наслідків:

  • Вам буде значно важче засвоювати з харчових продуктів поживні речовини та мінерали
  • Клітини внутрішніх органів перестануть виробляти достатню кількість енергії
  • Пошкоджені клітини втратять здатність повністю відновлюватися
  • Імунна система значно повільніше реагуватиме на хвороботворних агентів
  • Ви страждатимете від хронічної втоми та будете більш вразливими до різноманітних захворювань.

Як суспільство ставиться до ацидозу?

Через велику кількість реклами, нині чимало людей не можуть встояти перед спокусою придбати шкідливі для організму продукти.

Продукти тваринного походження дуже часто можна побачити у рекламах по телебаченню. Утім, насправді м’ясо, курятина, яйця, молочні продукти, борошно та цукор не варто вживати у великій кількості, адже вони є дуже кислими. Натомість свіжа зелень, яка є неймовірно поживною, чомусь не достатньо часто з’являється у рекламі, хоч і належить до лужних продуктів.

Дуже дивно, чому ніхто не заохочує людей вживати якомога більше продуктів з лужними властивостями, адже лужна дієта сприяє відновленню клітин та зменшує ознаки запального процесу. До того ж за умови дотримання такого раціону можна поповнити запаси всіх необхідних мінералів та поживних речовин, яких бракує організму.

Ми намагаємося поділитися з вами неймовірними перевагами лужної дієти, проте остаточний вибір за вами!

Харчові продукти, які підвищують рівень кислотності в організмі

лужна дієта для регулювання рівня рН

Вірте чи ні, але чимало харчових продуктів та страв поступово руйнують тіло зсередини та стають причиною розвитку багатьох серйозних захворювань. З медикаментами також необхідно бути обережними, адже багато препаратів також роблять внутрішнє середовище більш кислим.

Прихильники правильного харчування часто замінюють рафінований цукор підсолоджувачами, проте це також не найкращий варіант. Не забувайте, що більшість підсолоджувачів характеризуються неймовірно високим вмістом кислоти. Неодмінно запам’ятайте, що серед популярних продуктів з кислим середовищем варто виділити всі види м’яса (включно з курятиною), крупи, бобові, риба та яйця.

Як бачите, правильно склавши раціон для регулювання рівня рН та підібравши до меню тільки корисні продукти, ви зробите неоціненний внесок у власне здоров’я.

Рівень лужності на шкалі кислотності

Якщо ви прийняли остаточне рішення, що лужна дієта вам підходить, ваш раціон має приблизно на 80% складатися з лужних продуктів. Щойно вам вдасться відрегулювати рівень рН таким чином, щоб бути повністю задоволеними результатами цих змін, можна й змінити баланс лужних та кислих продуктів до співвідношення 60:40.

Найпопулярніші продукти з лужними властивостями:

  • Фрукти
  • Зелені овочі
  • Насіння
  • Горіхи
  • Спеції та приправи.

Лужна дієта: чотири основні переваги цього раціону

1. Ця дієта запобігає появі ознак передчасного старіння

лужна дієта захищає від ознак старіння

За умови регулярного дотримання принципів лужної дієти ви зможете не тільки досягнути рівня кислотності 7,36, але й наситити клітини внутрішніх органів необхідними поживними речовинами. Якщо ж у раціоні переважають кислі продукти, то відбувається прискорений процес пошкодження та розпаду клітин, через що з’являються ознаки передчасного старіння.

2. Лужна дієта поповнює запаси енергії в організмі

Поживні речовини та мінерали, що містяться у лужних продуктах, значно покращують стан клітин та роботу внутрішніх органів. 

Пояснити такі корисні переваги дуже просто: лужні продукти багаті на вміст незамінних мінералів, зокрема калію, кальцію, натрію та магнію. Усі ці речовини є потужним джерелом природної енергії для організму людини.

3. Такий раціон зміцнює імунну систему

Якщо внутрішнє середовище організму є надто кислим, кров перетворюється на неймовірно сприятливе середовище для розмноження різноманітних хвороботворних вірусів та бактерій.

У тому випадку, якщо середовище є лужним, людина стає менш вразливою до серйозних захворювань.

4. Лужна дієта допомагає підтримувати ідеальну вагу

лужна дієта для ідеальної ваги

Попри те, що основною метою цього стилю харчування не є схуднення, лужна дієта таки дає позитивні результати у цьому аспекті.

Якщо ви почнете дотримуватися лужної дієти, то зможете прискорити процес спалення жирів та швидко досягнете бажаного розміру та форм.

Корисні поради для тих, хто вирішив сісти на лужну дієту

  • Вносіть зміни до раціону поступово: вилучивши з меню всі кислі продукти одночасно, ви ризикуєте спровокувати негативні наслідки для фізичного стану та самопочуття. Перехід на лужну дієту має відбуватися повільно. Не забувайте, що ви не бавитеся зі здоров’ям, а починаєте нове життя.
  • Розподіліть лужні та кислі продукти таким чином: 80% лужних та 20% кислих. Не поспішайте назавжди відмовлятися від кислих продуктів та не засмучуйтеся передчасно, якщо не помітите позитивних результатів одразу. Час від часу обов’язково дозволяйте собі невелику кількість смаколиків. Кожну трапезу організовуйте таким чином, щоб на тарілці завжди було 80% лужних і 20% кислих продуктів.
  • Замініть звичні продукти на більш поживні та корисні. Наприклад, відмовтеся від звичайного білого рису на користь кіноа, цільнозернових злаків або бурого рису. Повірте, для кожного рецепту ви з легкістю зможете знайти альтернативу з лужними властивостями.

Не забувайте, що перед зміною раціону необхідно обов’язково порадитися з лікарем. Окрім правильного харчування, не забувайте регулярно займатися спортом та вести активний спосіб життя!



  • Dapcich V, Salvador Castell G, Ribas Barba L, Pérez Rodrigo C, Aranceta Bartrina J, M. S. L. (2004). Guía de la alimentación saludable. Senc, 105. https://doi.org/10.1016/S1138-0322(09)71742-0
  • OMS. (2015). Alimentación sana. https://doi.org/Nota descriptiva No. 394
  • Reardon, J. (2012). PH y los Alimentos. North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Retrieved from http://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/PHylosAlimentos.pdf.pdf
  • Blázquez Abellán, G., López-Torres Hidalgo, J. D., Rabanales Sotos, J., López-Torres López, J., & Val Jiménez, C. L. (2016). Alimentación saludable y autopercepción de salud. Atencion Primaria48(8), 535–542. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2015.12.001
  • Olivares, S., & Zacarías, I. (2002). Guía de alimentación saludable y necesidades nutricionales del adulto. Instituto de Nutrición y Tecnología de Los Alimentos (INTA), Universidad de Chile, 17–38. Retrieved from http://scholar.google.com/scholar?hl=en&btnG=Search&q=intitle:Gu?a+de+alimentaci?n+saludable+y+necesidades+nutricionales+del+adulto#0

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.