Найкорисніші сорти сиру, які можна їсти на дієті

Сири - прекрасне джерело кальцію та білка. Деякі з них солодші і містять більше жиру ніж інші. У цій статті ми розкажемо вам про сім сортів корисного сиру, який має чудовий смак.
Найкорисніші сорти сиру, які можна їсти на дієті

Останнє оновлення: 18 грудня, 2018

Сири смачні, універсальні та є частиною багатьох наших страв. Це прекрасне джерело кальцію та білків. Але в деяких випадках вони містять багато солі або жиру. Отже, у цій статті ми хочемо розповісти вам, які є найкорисніші сорти сиру. Таким чином вони завжди будуть у вашому холодильнику!

Їжте сир помірно

Ніхто не може заперечувати, що сир неймовірний. Він насичує і є ідеальним доповненням для наших рецептів. Наприклад, який смак будуть мати макарони без тертого сиру? Або картопля без розтопленого сиру?

Сир виготовлений із сильного джерела кальцію. Він також містить білки та амінокислоти (одна з них триптофан). Через це його рекомендують для будь-якого віку. Однак оскільки ніщо в житті не є ідеальним, сири також містять калорії та натрій. Через це ви повинні їсти їх помірно.

У належних кількостях сири корисні для здоров’я. Звичайно, більш природні та менш оброблені є кориснішими. І в багатьох випадках у них менше солі. Але це більше залежить від виробника, ніж від сорту сиру.

Наприклад, якщо ви на дієті та хочете схуднути, вам варто пам’ятати, що свіжі сири мають менше жиру та солі, ніж законсервовані. Сюди входять ті, які можна знайти без солі та з низьким вмістом калорій у магазинах.

З іншого боку, сир з овечого або козячого молока, як правило, здоровіший від коров’ячого молока. Причина така: наша травна система переварює їх поживні речовини краще. Крім того, вони мають більше поживних речовин і вітамінів.

Водночас ми не повинні забувати і про те, що більшість корів отримували гормони та штучні корми (з зерном, не з травою).

Через це сорти корисних сирів – це ті, що надходять із сімейної ферми або органічної компанії.

Які є найкорисніші сорти сиру?

Часто, коли ви сідаєте на дієту, сир стає одним із ваших головних ворогів. Це пов’язано з калорійністю або натрієм у ньому. Тим не менш, є сорти сиру, які є кориснішими за інші. Варто знати про такі, щоб ви могли додавати трохи до щоденного раціону.

1. Рікота

сорти сиру рікота

Цей сир містить багато білків, вітамінів А і В, а також цинку. Крім того, він має  низький вміст натрію, і ви можете знайти його також з низьким вмістом жирів. Рікота походить від вторинного перероблення молочної сироватки. Він має білий колір, зернисту текстуру та гладкий смак.

Рікоту можна використовувати як для солодких, так і солоних страв. У Італії він є одним з найпоширеніших сирів для заправки макаронних виробів.

2. Пекоріно Романо

Це ще один із найкорисніших сирів. Його виготовляють із овечого молока. Він твердий, солоний і походить з Лаціо, Італія. Він звичайно використовується в соусах і плавлених сирах. Іноді його натирають в макаронні вироби. Він також солоніший ніж інші пекоріно, такі як тоскано і сардо.

3. Домашній сир

домашній сир

Він виготовляється з коров’ячого скипілого молока. І він може бути більш-менш жирним в залежності від того, як він зроблений. Цей сир є доступним в кількох різних формах: вершковій, змішаній, без солі та без лактози.

Сир має багато білків та інших поживних речовин. Наприклад, він містить кальцій, селен та фосфор. Миска сиру має 28 грамів білків. Це чудова їжа, якщо ви хочете схуднути.

4. Пармезан

Це ще один зі здорових видів сиру, що походить з Італії. Зокрема, він походить з Парми, згідно з іменем. Він має тверду зернисту консистенцію. Цей сир виробляється з молока порід Голштейна або Реджайна. Його треба заготовляти не менше ніж через рік. Найкращі з них формуються протягом трьох років.

Вважається, що цей сир добре підходить для макаронних виробів або супів. Але, пармезан може подаватися як закуска, якщо нарізати його кубиками і подавати з ковбасою або фруктами. У  країні походження його рекомендують для вагітних жінок, людям похилого віку, дітям та спортсменам. Також варто зазначити, що його легше переварити, ніж будь-який інший сир.

5. Старий чедер

чедер

Нестабільність лактози може стати проблемою та незручністю. Це тому, що сьогодні багато страв виготовляється з додаванням молочних продуктів. Це включає всі сорти сиру. Хороша новина полягає в тому, що старий чедер є одним із найкорисніших видів сиру. І в ньому не так багато лактози. Ви можете поговорити з професіоналом, щоб переконатися, або самостійно спробувати його.

6. Сир фета

Він зроблений в основному з овечого та козячого молока. Цей сир має неповторний смак. Він має розсипну вершкову фактуру. Якщо ви хочете споживати справжню фету, вам слід купити фету, зроблену в Греції.

Т акож є гарні турецькі, болгарські, румунські та данські сорти сиру фета. Його зазвичай використовують у салатах разом з оливковою олією, помідорами та огірками. Це ідеально підхо дить для літа.

7. Панела

панела

Цей свіжий, білий, гладкий сир виробляється з пастеризованого коров’ячого молока. Це один із найкорисніших видів сиру, який тільки існує. Як правило, його подають як закуску, невеликими порціями. Він також має особливу здатність поглинати інші ароматизатори, наприклад, часник.

Він містить багато білка для того, щоб бути здоровими. Ви повинні вибирати такий сир, який має як низький вміст натрію, так і низький вміст жирів.



  • Ahola, A.J., Yli-Knuuttila, H., Suomalainen, T., Poussa, T, Ahlstrom, A., Meurman, J.H., & Korpela, R. (2002, November). Short-term consumption of probiotic-containing cheese and its effect on dental caries risk factors. Archives of Oral Biology, 47(11), 799-804
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12446187
  • Groves, D. (2013, October 18). EU shows the way on per capita cheese consumption. Cheese Reporter
    npaper-wehaa.com/cheese-reporter/2013/10/s2/#?article=2050691
  • Lin, H., Boylston, T.D., Chang, M.J., Luedecke, L.O., Shultz, T.D. (1995, November). Survey of the conjugated linoleic acid contents of dairy products. Journal of Dairy Science, 78(11), 2358-2365
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8747326
  • National Dairy Council. (2011). Cheese & healthy eating
    nationaldairycouncil.org/SiteCollectionDocuments/education_materials/cheese/General%20Audience%20CheeseHealthy%20Eating%20Brochure%20Final.pdf
  • National Nutrient Database for Standard Reference Release 27. (n.d.). United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service.
  • Ravishankar, T.L., Yadav, V., Tangade, P.S., Tirth, A., & Chaitra, T.R. (2012, June). Effect of consuming different dairy products on calcium, phosphorus, and pH levels of human dental plaque: a comparative study. European Archives of Paediatric Dentistry, 13(3), 144-148
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22652212

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.