Поради для здорового сніданку

· Травень 26, 2016
Намагайтеся не споживати рафінованих вуглеводів, адже вони призводять до стрибків рівня цукру в крові, і через це вже зовсім скоро ви знову почуватиметеся голодними. А тривале надмірне споживання може призвести до проблем із травленням і закрепів.

Сніданок – це найважливіша їжа за день, хоча багато людей пропускають його і не отримують калорій і поживних речовин, яких потребують.

Треба намагатися їсти збалансований сніданок кожного дня, щоб підтримувати належний рівень енергії протягом усього ранку. У цій статті ми пояснимо, чому це настільки важливо, і поділимося варіантами деяких дуже корисних страв.

У чому переваги здорового сніданку?

Сніданок – це перша їжа, яку людина споживає після довгої ночі, і вона здійснює певний влив на організм:

  • Дає людині енергію для початку дня. 
  • Визначає настрій на день.
  • Впливає на фізичну та розумову діяльність. 
  • Допомагає їсти менше протягом решти дня, адже організм не відчуває такого голоду.
  • Організм краще засвоює продукти зранку.
snidanok-shchob-nadaty-vam-enerhii

Що не варто їсти на сніданок?

Ось список найоширеніших помилок, які роблять люди при виборі продуктів на сніданок.

  • Рафіновані вуглеводи: білий хліб, кондитерські вироби, хлібобулочні вироби, оброблені крупи. Вони можуть спричинити стрибки рівня цукру в крові, і зовсім скоро ви знову почуватиметеся голодними. Також відомо, що ці продукти спричиняють проблеми з травленням і закрепи.
  • Надмірне споживання цукру, особливо білого рафінованого цукру. Цей продукт не можна назвати справжньою їжею, адже в ньому немає поживних речовин, а також він знижує рівень кальцію і підвищує кислотність. Замініть його медом, патокою, панелою, стевією або сиропом агави.
  • Молочні продукти. Багато людей мають непереносимість молока чи будь-яких молочних продуктів або не можуть споживати їх у великих кількостях. Обирайте молочні продукти, які легко перетравлюються або купуйте рослинне молоко без вмісту лактози.
  • Продукти, які погано перетравлюються, якщо їх поєднувати. Наприклад, молочні продукти та апельсиновий сік. Вони можуть призвести до проблем із травленням і спричинити неприємні відчуття, які триватимуть ще довго після сніданку.
  • Насичені жири: маргарин, сосиски тощо. Ці продукти впливають на здоров’я серцево-судинної системи та є однією з основних причин ожиріння.
zhyry

Звідки мені знати, що їжа збалансована?

Для того, щоб їжу можна було вважати збалансованою, у ній повинні міститися в рівномірній кількісті вуглеводи, білок, жири та клітковина.

Тоді організм зможе правильно її перетравити та засвоїти, і ви отримаєте багато енергії і хороший настрій на весь день. Також потрібно намагатися обирати якісні продукти з найбільшою кількістю поживних речовин, до того ж вони повинні бути натуральними та свіжими. Забудьте про напівфабрикати.

Які продукти варто їсти на сніданок

Кожен повинен вибирати продукти та поєднувати їх відповідно до своїх смаків, способу життя та занять. Утім ось список найкорисніших із них.

  • Цільнозернові. Найпоширенішим із них є вівсянка, яку можна їсти готовою або сирою, як-от мюслі. Якщо вам більше до вподоби канапки, купуйте якісний хліб із цільної пшениці, полби, жита тощо.
  • Овочеві напої. 
  • Молочні продукти, які легко перетравлюються. Домашній сир, кефір, йогурт, свіжий сир.
  • Сухофрукти. Їх можна їсти окремо, меленими або дрібно нарізаними. У сухофруктах міститься рослинний білок.
  • Свіжі та сезонні фрукти, бажано домашні.
  • Сире насіння, наприклад соняшника, кунжуту, льону або гарбуза. Також можна використовувати олії з цих рослин.
  • Натуральні фруктові й овочеві соки.

Чудові сніданки

Завдяки цим сніданкам вам не бракуватиме поживних речовин, крім того – вони дуже смачні!

  • Канапка з домашнім сиром та цільнозерновим хлібом із полби.
  • Цільнозерновий тост з домашнім майонезом і авокадо.
  • Фруктове смузі.
  • Мюслі з кефіром.
  • Яблуко з чорносливом, йогурт і горіхи.
  • Рослинне молоко з цільнозерновими злаками та какао.
  • Зварена вівсянка з рослинним молоком, корицею та грушею.
  • Домашній сир із медом, фундуком і бананом.
frukty

Добавки на сніданок

Якщо ви почуваєтеся втомленішими, ніж зазвичай, у поганому настрої або ваш імунітет значно погіршився, можете приймати ці натуральні добавки, які перетворять сніданок на суперлікувальну харчову терапію.

  • Пивні дріжджі
  • Пилок
  • Зародки пшениці
  • Соєвий лецитин
  • Мака
  • Спіруліна
  • Прополіс або бджолиний клей