Потужні переваги коріандру для здоров'я людини

Коріандр має такі властивості, які можуть принести користь вашому організму цілком природним способом. Читайте далі про переваги коріандру!
Потужні переваги коріандру для здоров'я людини

Останнє оновлення: 04 лютого, 2019

Чи чули ви коли-небудь про численні переваги коріандру? Він також відомий як китайська петрушка, це рослина з прямими стеблами та зеленими листям. Усі його частини є їстівними, і тому їх широко використовували ще древні єгиптяни. Проте його походження досі невизначено.

Ця рослина вважається рідною для регіонів Північної Африки та Південної Європи. У природі можна зустріти на ній білі квіти, коли прийде літо. Зокрема, коріандр має унікальний запах цитрусових.

Переваги коріандру можна побачити в великій кількості його поживних речовин. Найбільш значними є такі:

  • Цинк
  • Кальцій
  • Залізо
  • Фосфор
  • Вітамін А
  • Вітамін В
  • Калій
  • Магній
  • Вітамін С
  • Вітамін К

Усі ці характеристики показують, що коріандр є дуже потужною рослиною: стимулювальною, спазмолітичною, сечогінною, бактерицидною, ароматизатором. Він ідеально підходить для боротьби з такими захворюваннями, як діабет, сальмонельоз та багато інших інфекцій, викликаних бактеріями.

Він не тільки використовується для додавання смаку до страв або для надання їм декоративного дотику. Переваги коріандру  використовують у травних настоях, коктейлях з лікером і навіть у парфумах.

Потужні переваги коріандру

1. Бореться з високим рівнем холестерину

бореться з високим рівнем холестерину

Одна з найважливіших переваг коріандру – це те, що він здатний боротися з високим рівнем холестерину, оскільки він містить поліфенольні антиоксиданти флавоноїди, такі як кверцетин, кампферол, рамнетін і адреналін. Ці кислоти можуть не тільки помітно знизити накопичення холестерину у внутрішніх стінках артерій, а також:

  • Вони очищають кров.
  • Вони очищають кровоносні судини.
  • Крім того, вони зберігають серце в хорошому стані.
  • Вони запобігають інсульту.
  • Навіть більше, вони сприяють циркуляції крові навколо всього тіла.
  • Вони знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

2. Ідеально підходить для діабетиків

Властивості, знайдені в коріандру, особливо в свіжому листі і стеблах, допомагають контролювати будь-який тип діабету, і це тому, що ця рослина допомагає стимулювати підшлункову залозу, що в кінцевому підсумку призводить до:

  • Менша чутливість до інсуліну.
  • Вища продукція інсуліну.
  • Поліпшення функцій інсуліну в організмі.
  • Зниження кількості поглинання цукру в кров.
  • Регулювання рівня глюкози в крові.

3. Допомагає схуднути

переваги коріандру: допомагає схуднути

Отже, серед інших чудових переваг – це потужний сечогінний засіб, який дозволяє:

  • Очистити тіло.
  • Зупинити утримання рідини.
  • Легко позбуватися відходів.
  • Усувати токсини і важкі метали.
  • Бути ситим довше.
  • Легше поглинати необхідні вітаміни та поживні речовини.
  • Профілактика шлунково-кишкових проблем, таких як запор та діарея.

Усі ці переваги сприяють швидкому та ефективному зниженню ваги у людей, які часто їдять коріандр.

4. Бореться з сальмонелою

В основному сальмонела – це інфекція, яка продукує набір бактерій, які з’являються внаслідок споживання сирої або немитої їжі. Однак вона також може передаватися через домашніх тварин, особливо рептилій, таких як змії, черепахи та ящірки.

Найчастіші симптоми:

  • Лихоманка
  • Втома
  • Діарея
  • Нудота
  • Блювота
  • Головний біль
  • Втрата апетиту
  • Судоми органів черевної порожнини
  • М’язові болі по всьому тілу

Однак ця рослина містить антибіотичні властивості, які можуть допомогти боротися з цим станом. Він здатний порушити мембрану бактерії сальмонельозу, що перериває зростання, і, як наслідок, вона слабшає і вмирає.

З цієї причини, багато людей, які піклуються про пацієнтів з сальмонелою, готують їм бульйони або супи з коріандром. Просто переконайтеся, що його листя свіже та добре промите.

5. Бореться з галітозом

бореться з галітозом

Коріандр, як звичайна та перцева м’ята, здатний боротися з неприємним запахом з рота (галітозом). Крім того, він допомагає полегшити інші проблеми у роті, такі як: рани та виразки. Але як це робиться? По-перше, його антибактеріальні властивості допомагають усунути елементи, які сприяють утворенню проблем.

6. Натуральний протизапальний засіб

Ще однією перевагою коріандру є те, що він є потужним протизапальним засобом. Це тому що ця рослина, багата фітонутрієнтами та антиоксидантами, які допомагають боротися з такими станами, як ревматоїдний артрит. Він швидко та природно усуває запалення суглобів.

7. Допоможе боротися з грипом

бореться з грипом

Коріандр володіє антибактеріальними властивостями. Крім того, він має високий вміст вітамінів А і С. А ще він відомий своїми відхаркувальними властивостями. Також він ідеально підходить для боротьби із застудою та грипом.

Одна з країн, у якій найчастіше використовують коріандр, – Венесуела. Для венесуельців він є найважливішим інгредієнтом кухні та їхніх приправ.



  • Acedo-Félix, E., Núñez-Hernández, Y., Pérez-Morales, R., Iñiguez-Palomares, C. M., & Castillón-Campaña, L. (2009). Caracterización polifásica de salmonella spp: Aislada de campos agrícolas de melón (cucumis melo) y cilantro (coriandrum sativum). Interciencia34(6), 419-423.
  • Casariego, Z.J.. (2016). Mecanismo de acción de “plantas medicinales” aplicadas en lesiones estomatológicas: Revisión. Mecanismo de transferencia de energía mediante moléculas antiinflamatorias y antioxidantes absorbidas por los receptores de las membranas celulares de la mucosa oral. Hipótesis. Avances en Odontoestomatología32(1), 35-44. https://dx.doi.org/10.4321/S0213-12852016000100004
  • Ceballosa, A. M., & Giraldob, G. I. (2011). El cilantro (Coriandrum sativum L.) como fuente potencial de antioxidantes naturales.
  • Laguna-Camacho, A. (2006). Sobrepeso: Estrategias para mejorar el manejo nutricio. Revista de Endocrinología y Nutrición14(2), 102-113.
  • Sreelatha, S., & Inbavalli, R. (2012). Antioxidant, Antihyperglycemic, and Antihyperlipidemic Effects of Coriandrum sativum Leaf and Stem in Alloxan‐Induced Diabetic Rats. Journal of food science77(7), T119-T123.
  • Wattanathorn, J., Thiraphatthanavong, P., Thukham-mee, W., Muchimapura, S., Wannanond, P., & Tong-un, T. (2017). Anticataractogenesis and Antiretinopathy Effects of the Novel Protective Agent Containing the Combined Extract of Mango and Vietnamese Coriander in STZ-Diabetic Rats. Oxidative medicine and cellular longevity2017.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.