Природні засоби для відновлення мікрофлори кишечника
Мікрофлора кишечника відіграє вкрай важливу роль у процесі травлення та для здоров’я в цілому. Оскільки впливає на метаболізм, засвоєння вітамінів та мінералів, імунну функцію та запас енергії.
Проте погане харчування та використання антибіотиків, окрім багатьох інших факторів, постійно пошкоджує мікрофлору кишечника.
У цій статті ми розповімо про те, як відновити кишкову мікрофлору для нормального функціонування організму.
Що таке мікрофлора кишечника?
Мікрофлора кишечника – це група мікроорганізмів, які формуються в людському організмі відразу після народження. У результаті контакту з навколишнім середовищем флора поступово поширюються до шлунково-кишкового тракту. Вона складається з сотні мільярдів бактерій різноманітних видів.
Бактеріальна флора створює певну ступінь кислотності кишківника, що не дає іншим мікроорганізмам прижитись.
Також читайте: Натуральні смузі для лікування кишківника
Що може порушити мікрофлору кишечника?
Існує багато факторів, які можуть змінити або знищити мікрофлору кишечника:
- Кисла та термічно оброблена їжа, цукор, рафіноване борошно, смажені продукти і насичені жири.
- Стрес завжди негативно впливає на самопочуття. Зміни у мікрофлорі кишечника послаблюють захисну функцію організму та роблять її чутливою до різних хвороб.
- Певні види медикаментів, приміром, антибіотики.
- Хронічні захворювання кишечника.
Нижче ми розповімо про їжу, що має корисний вплив на відновлення мікрофлори кишечника.
Кефір на сніданок
Якщо ви хочете поліпшити бактеріальну флору в кишечнику, один із найкращих продуктів, які ви можете спожити – це кефір, тип ферментованого молока, який можна легко приготувати в домашніх умовах.
Все, що потрібно – це кефір, який є одним із видів грибка, а також молоко.
- Кефір має вигляд вареного рису, що насичується лактозою в молоці і бродить.
- Можна купити вже готовий продукт або приготувати його самостійно.
- Найкращий час для споживання кефіру – це ранок, натщесерце. Кефір є також чудовим перекусом.
Цей продукт незамінний для тих, хто страждає на непереносимість лактози.
Квашена капуста
Квашена капуста – це традиційний рецепт для закваски капусти з сіллю, що ідеально смакує з м’ясом та рибою, а також допомагає травній системі.
Оскільки це ферментований продукт, він є ідеальним джерелом пробіотиків, що допомагають відновити мікрофлору кишечника.
Квашену капусту готують із посіченої капусти, яка бродить із сіллю у скляній ємності. Іноді додавання такої спеції, як ялівець, може покращити смак.
Необхідно вказати на різницю між деякими видами квашеної капусти, які можна придбати сьогодні у супермаркетах. Деякі з них не піддаються бродінню, а заквашуються в алкоголі, оцті, солі, цукру, а також інших добавках.
Якщо квашена капуста не піддається бродінню, вона не матиме тієї користі, яка необхідна для відновлення мікрофлори кишечника.
Приправи з морської води
Морська вода стає все більш популярною добавкою завдяки своїм лікувальним властивостям.
На відміну від рафінованої солі, яка містить тільки хлорид натрію, морська вода складається з 118 мінералів, які потрібні нашому організму.
Ці корисні речовини всмоктуються у кишечнику. Вони регулюють рівень pH травної системи і всього організму, а також покращують функцію кишківника.
Якщо ви страждаєте від закрепу, намагайтесь пити морську воду, змішану на половину, або на третину з прісною водою. Можна також її використовувати замість солі для різних рецептів.
Якщо бажаєте зберегти її лікувальні властивості, потрібно її використовувати у сирому вигляді. Вона чудово підходить для приготування гаспачо, овочевих соків, супів, салатів.
Читайте також: 7-денна дієта від затримки рідини
Добавки
Якщо хочете відновити мікрофлору кишечника за декілька днів після того, як перехворіли, або приймали ліки, рекомендуємо споживати добавки, що поповнять бактеріальну флору.
Найважливіша річ, яку варто пам’ятати, це те, що їх треба приймати, принаймні за годину до їжі. Можна споживати їх перед сном або вранці перед сніданком.
Існує декілька видів добавок, які можуть поповнити природну мікрофлору. Переконайтесь, що та, яку ви споживаєте, містить якомога більше штамів.