Продукти, які шкідливо впливають на здоров'я кісток

30 грудня, 2018
Які продукти та щоденні погані звички негативно впливають на здоров'я кісток?
 

Усім нам відомо, що правильне харчування має важливе значення для здоров’я всіх органів тіла. Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Неправильне харчування призводить до появи багатьох захворювань внаслідок зниження захисних властивостей організму, порушує процеси обміну речовин, спричиняє передчасне старіння, зниження працездатності, негативно впливає на здоров’я кісток та може сприяти появі багатьох захворювань.

Здоровий спосіб життя – це фізична активність, правильне харчування без переїдання і порушення режиму, відмова від шкідливих звичок (пияцтво, куріння), зловживання окремими продуктами. Саме тому дуже важливо знати, як розпізнати й уникнути продуктів, які шкідливі для нашого здоров’я.

Продукти, які погано впливають на здоров’я кісток.

Газовані напої

Організм людини більш ніж на половину складається з води. У сучасному світі ми споживаємо не лише просту воду, а й чай, каву, соки, молоко і газовані напої. Крім води, газовані напої містять безліч різних складових, хімічних речовин, шкідливих для здоров’я. Вони містять велику кількість фосфорної кислоти, яка зменшує всмоктування кальцію в організмі, впливаючи на нормальний ріст і розвиток росту кісток.

Виходячи з усього цього, ви маєте зменшити споживання цього виду напою або ж відмовитись взагалі, якщо це можливо.

Кава

Кава негативно впливає на здоров'я кісток
 

Суперечки про користь та шкоду кави для здоров’я ведуться давно. Усім відомо про природні переваги цього напою, але важливо пам’ятати, що лише у помірних дозах кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність.

Інакше кажучи, навіть якщо вам дуже хотілося б випити кави, не варто пити більше трьох чашок на день, тому що у каві містяться речовини, так звані ксантіни, які призводять до збільшення втрати кальцію через сечовивідні шляхи, таким чином, шкодячи здоров’ю кісток.

Сіль

Надмірне споживання солі приводить до втрати кальцію, а значить, сприяє ослабленню кісткової тканини, приводячи до остеопорозу.

Однак, слід пам’ятати, що рівень солі в організмі тісно пов’язаний з рівнем натрію, який зменшує кількість кальцію в організмі. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати не більше 5 г натрію в день.

Алкоголь

Алкоголь негативно впливає на здоров'я кісток

Зловживання алкоголем – це дійсно згубна звичка, яка завдає шкоди здоров’ю кісток, тому що алкоголь збільшує виведення кальцію з сечею.

Якщо ви звикли пити одну або дві склянки червоного вина в день, ви збагачуєте свій організм речовинами, які можуть принести користь вашому здоров’ю в цілому, і ця доза вина не має шкідливого впливу на структуру кісткової тканини. Але все ж таки, надмірне споживання може вплинути на здоров’я кісток.

 

М’ясо

М’ясо містить білок, амінокислоти, мінеральні речовини, вітаміни. Коли ви їсте багато м’яса, ви даєте своєму організму багато білків з високим вмістом сірчаної амінокислоти, що може збільшити кількість кальцію, який виводиться через сечу. Коли ви їсте рослинні білки, ефект може бути менший, хоча вам все одно слід бути обережними і намагатися контролювати споживання м’яса.

Гідрогенізовані олії

Гідрогенізована рослинна олія – це штучні жири. Ми натрапляємо на них у кремі до солодкої випічки, вершках, маргарині, какао маслі тощо. Транс-жири утворюються шляхом додавання атома водню до рослинної олії за допомогою процесу, званого гідрогенізацією. Транс-жири, на відміну від олій та натурального масла, не окислюються, і відповідно, не псуються.

Природна олія містить велику кількість вітаміну К, який необхідний для здоров’я кісток. Тим не менше, коли олія проходить через процес, який перетворює їх в гідрогенізовані олії, вони повністю втрачають цей вітамін. Цю олію використовують, в основному, для десертів, але вони небезпечні для здоров’я кісток.

Однозначно доведено, що споживання гідрогенізованих, тобто рослинних, жирів, переведених у твердий стан, призводить до розвитку атеросклерозу судин та багатьох інших хвороб. Штучно створені транс-жири в багато разів шкідливіші та небезпечніші, ніж будь-який натуральний тваринний жир.

Саме тому ми рекомендуємо зменшити споживання таких товарів, як крекери, печиво і торти, смажені страви, такі як пончики та картопля-фрі, чипси, сухарики, горішки, попкорн, соуси, майонез і т.д., оскільки вони завдають шкоди здоров’ю кісток.

 
  • Carlos Gonzalez Rotger, DIABETES: Un mundo de posibilidades.: ¿Vas a esperar a que sea demasiado tarde o vas a hacer algo por tu salud ahora?. Carlos Gonzalez Rotger, 2013.
  • Gloria García, Alimentos Que Ayudan a Prevenir y Combatir Enfermedades. Palibrio, 2012.
  • Simeon Margolis, Johns Hopkins Medical Institutions. Johns Hopkins Symptoms and Remedies: The Complete Home Medical Reference. Pensilvannia University.2009.
  • Marcia Onzari. Fundamentos de nutrición en el deporte. El Ateneo, 2014.
  • Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
  • Guarnotta V, Riela S, Massaro M, Bonventre S, Inviati A, Ciresi A, et al. The daily consumption of cola can determine hypocalcemia: A case report of postsurgical hypoparathyroidism-related hypocalcemia refractory to supplemental therapy with high doses of oral calcium. Front Endocrinol (Lausanne). 2017;
  • Heaney RP. Effects of caffeine on bone and the calcium economy. Food and Chemical Toxicology. 2002.
  • Teucher B, Dainty JR, Spinks CA, Majsak-Newman G, Berry DJ, Hoogewerff JA, et al. Sodium and bone health: impact of moderately high and low salt intakes on calcium metabolism in postmenopausal women. J Bone Miner Res. 2008;
  • Sampson HW. Alcohol and Other Factors Affecting Osteoporosis Risk in Women. Alcohol Res Heal. 2002;
  • Cao JJ, Nielsen FH. Acid diet (high-meat protein) effects on calcium metabolism and bone health. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. 2010.
  • Booth SL, Lichtenstein AH, O’Brien-Morse M, McKeown NM, Wood RJ, Saltzman E, et al. Effects of a hydrogenated form of vitamin K on bone formation and resorption. Am J Clin Nutr. 2001;