Раціон для покращення роботи жовчного міхура

07 червня, 2020
Для покращення роботи жовчного міхура, а також для профілактики та усунення запального процесу в цьому органі необхідно переглянути свій щоденний раціон. Перш за все дуже важливо зменшити кількість жирів у меню. Якщо ви хочете дізнатися більше про те, які продукти можна вживати для належної роботи жовчного міхура, а які ні, уважно читайте далі.
 

У вашому жовчному міхурі є камені? Якщо так, тоді вам може знадобитися перехід на спеціальний раціон для покращення роботи жовчного міхура.

Як вам уже відомо, ми є тим, що ми їмо. Для того, щоб покращити роботу жовчного міхура, перш за все потрібно подбати про зменшення ознак запального процесу. Це дозволить вашому жовчному скорочуватися та виконувати свої основні функції належним чином. Перш за все потрібно буде дуже ретельно підбирати жири до щоденного раціону.

Читайте далі, щоб дізнатися, яким чином раціон може вплинути на неприємні симптоми, котрими часто супроводжується поява каменів у нирках.

Жовчний міхур

камені у жовчному міхурі

Варто зауважити, що камені у жовчному міхурі виникають у результаті кристалізації солей жовчних кислот.

Жовчний міхур – це грушеподібний мішок з правого боку від шлунка, який вкритий м’язовою оболонкою. Цей орган затримує та накопичує в собі жовч – рідину, яку продукує печінка. Не забувайте, що жовч є необхідною для перетравлення жирів та засвоєння незамінних для організму вітамінів.

Камені у жовчному міхурі утворюються в результаті кристалізації жовчі – рідини, що утворюється в печінці та виділяється у кишківник через жовчні протоки. Без цієї речовини процес травлення був би просто неможливим. Зверніть увагу, що дуже часто поява каменів у жовчному міхурі протікає безсимптомно.

 

Деякі спеціалісти переконані, що камені у жовчному виникають через неправильні харчові звички. Для прикладу, якщо людина споживає велику кількість жирів, її печінці доводиться продукувати більше жовчі. Саме тому дуже важливо ретельно стежити за своїм раціоном. Це допоможе вам не лише запобігти появі нових порушень у роботі жовчного міхура, але й зменшити симптоми за умови наявності каменів у цьому органі.

Варто зауважити, що зазвичай камені у жовчному міхурі виникають у жінок віком від 50 років, в родині яких уже були випадки цього захворювання. Також ризик появи каменів у жовчному значно зростає під час вагітності та за умови вживання препаратів, що містять естроген. Дуже часто камені у жовчному міхурі утворюються в людей, які часто голодують та не займаються спортом, а також у пацієнтів із жировою хворобою печінки.

Раціон для покращення роботи жовчного міхура

продукти для покращення роботи жовчного міхура

З метою покращення роботи жовчного міхура необхідно вести здоровий спосіб життя та уникати переїдання.

Ми пропонуємо вашій увазі головні принципи збалансованого щоденного раціону, з допомогою якого ви зможете налагодити роботу жовчного міхура.

 

Жирні продукти

  • Коротко кажучи, жовч, яка потрапляє у жовчний міхур, є дуже важливою для засвоєння організмом жирів. Якщо людина вживає важкі для шлунка продуктів з високим вмістом жирів, жовчний міхур та печінка змушені працювати понад силу. Зверніть увагу, що магазинні напівфабрикати, що містять трансжири, гідрогенізовані олії, смажені страви та надмірна кількість насичених жирів тваринного походження у раціоні сильно перевантажують жовчний міхур.

Насправді якщо у вас жовчному міхурі виявили камені, рекомендації щодо корекції харчування є досить простими: підберіть збалансоване щоденне меню з низьким вмістом жирів та холестерину, скоригуйте загальну калорійність продуктів, які ви споживаєте щодня, розділіть всю їжу на п’ять невеликих прийомів, а також у жодному разі не переїдайте, але й не голодуйте.

Запам’ятайте кілька найкорисніших продуктів для покращення роботи жовчного міхура:

Рідини

  • Вода
  • Теплі рослинні настої
  • Молоко в невеликих кількостях (ви можете поступово збільшувати кількість молока у щоденному меню)

Супи, каші та пюре

  • Овочеві бульйони з м’яким рисом та пастою
  • Каші з вівсянки, сочевиці, кукурудзи, рису, кіноа, тощо
  • Варена картопля та картопляне пюре
  • Пюре з варених овочів

М’ясо та риба

  • Телятина, кролятина та ягнятина (м’ясо можна варити, смажити на грилі та запікати в духовці)
  • Курятина (варена, смажена на грилі або запечена)
  • Нежирна свинина зі злегка солонуватим або солодким смаком
 
  • Тріска, камбала, хек, мерлан (запечені в духовці або на грилі, варені та приправлені натуральними прянощами)

Десерти

  • Флан, натуральні джеми та компоте, фруктові соки, запечені фрукти, свіжі яблука, тощо
  • Тости, галетне печиво, цілозерновий хліб (свіжий та необроблений), пісна випічка, а також вироби з листкового та бісквітного тіста

Рекомендації для дотримання збалансованого раціону

  • Перш за все переконайтеся в тому, що ви використовуєте для приготування їжі лише корисні жири.
  • Смажені страви вживайте лише в особливих випадках (наприклад, на свята). Зауважте, що під час смаження температура олії не повинна перевищувати 95°C.
  • Споживайте лише свіжі, варені, смажені на грилі, запечені у духовці, приготовані на пару або запечені в папільйоті продукти.

Яких продуктів потрібно уникати для покращення роботи жовчного міхура?

шкідливі продукти для жовчного міхура

 
  • Уникайте різкого перепаду температур під час споживання їжі. Ця порада може здатися дивною на перший погляд, проте вона справді допоможе покращити самопочуття хворого з каменями у жовчному міхурі. Вірте чи ні, але надто гарячі або надто холодні продукти та напої стимулюють процес виділення жовчі, тож завжди краще вживати теплі страви.
  • Вилучіть з раціону рафінований цукор. Згідно з результатами деяких досліджень, висока концентрація моно- та дисахаридів в організмі також стимулює виділення жовчі. Якщо ви хочете запобігти появі каменів у жовчному, рекомендуємо не зловживати солодощами та споживати цукор у мінімальних кількостях.
  • Ксантини. Продукти з високим вмістом кофеїну та теоброміну, зокрема кава, чай мате, концентрований чай та напої з колою перевантажують жовчний міхур, тож краще мінімізувати їхню кількість у щоденному раціоні.
  • Переїдання. Будь-які продукти у великих кількостях можуть зашкодити організму. Саме тому краще їсти кілька разів на день невеликими порціями.
  • Намагайтеся не зловживати пакетованими фруктовими соками, газованими солодкими напоями та алкоголем.

Безумовно, людям з каменями у жовчному міхурі необхідно звернутися за порадою до нутриціолога. Спеціаліст допоможе скласти план збалансованого харчування відповідно до ваших особистих потреб. Також не забудьте проконсультуватися з гастроентерологом, щоб він підібрав ефективні методи лікування порушень у роботі жовчного міхура. Повірте, що з допомогою кваліфікованих спеціалістів ви зможете позбутися проблем зі здоров’ям та покращити самопочуття.

 
  • Otano S, Castillo Rascón MS, Echevarria M, Bollati E, Leiva R, Medina G. Litiasis vesicular: Su relación con el Síndrome Metabólico y la Obesidad. Bioquímica y Patología Clínica 2008; 72(2): [Aprox. 5p.].
  • Colpas Morales Liceloth S, Herrera Sáenz F, Salas Díaz R, Mercado J. Morfología y composición de los cálculos biliares en 90 colecistectomías realizadas en el Hospital Universitario del Caribe. 2008-2009.Rev. cienc. biomed. 2010; 1(2).
  • Speets AM, Van der Graaf Y, Hoes AW, Kalmijn S, De Wit NJ, Mali WP. Expected and unexpected gallstones in primary care. Scand J Gastroenterol.