Протизапальні продукти, про які варто знати

Запалення може мати різні причини, і не варто використовувати протизапальні хімікати. Однак можна спробувати деякі натуральні протизапальні продукти, які допоможуть уникнути ускладнень.
Протизапальні продукти, про які варто знати

Останнє оновлення: 09 березня, 2019

Ви відчуваєте набряк і біль? Запальний процес складається з молекулярних, судинних і клітинних явищ, які виробляє організм для захисту від нападів. На щастя, протизапальні продукти можуть допомогти вам покращити загальний стан здоров’я.

Щоб організм функціонував, мають працювати:

  • Нервова система
  • Імунна система
  • Ендокринна система (яка відповідає за гормони)

Однак є певні чинники, які змінюють реакцію організму.

Причини

  • Низький вміст поживних речовин: люди, які не споживають достатню кількість поживних речовин, мають найсерйозніше запалення.
  • Проблеми з кровообігом: у поганому серцево-судинному стані пошкодження тканин набагато гірше.
  • Гормональний розлад: пацієнт, організм якого виділяє надлишкові кількості гормонів, матиме більше ускладнень у випадку запалення.
  • Імунодефіцит: такі хвороби, як анемія, перешкоджають регенерації клітин і тканин.

Річ у тім, що ніхто не застрахований від запалення.

Запалення є симптомом, який характеризує великий відсоток захворювань. Серед них астма, діабет і артрит.

Тому дуже важливо, знати про протизапальні продукти, які не мають нічого спільного з пігулками.

Є рослини, які мають такий самий ефект і не завдають шкоди нашому здоров’ю. Ви хочете дізнатися, про що йдеться? Зверніть увагу на цей перелік.

1. Протизапальні продукти: насіння льону

натуральні протизапальні продукти
Насіння льону містить велику кількість поживних речовин, антиоксидантів і омега-3 жирних кислот.

Його дуже часто використовують для зменшення болю в артеріях і поліпшення рухливості.

Завдяки своєму вмісту антиоксидантів, воно допомагає запобігти старінню. Воно також сприяє поглинанню вітамінів і збалансовує кількість гормонів.

Окрім того, воно містить клітковину, яка має сечогінний ефект для усунення токсинів, регулює рух в кишківнику і зменшує затримку рідин.

2. Кокосова олія

Кокосова олія містить лауринову кислоту, що має протизапальні властивості. Крім того, вона підтримує рівновагу холестерину і артеріальний тиск.

Вона покращує поглинання поживних речовин, вітамінів, мінералів і амінокислот в організмі.

Потрапляючи в організм, вона утворює фермент монолаурин, який здатний усувати бактерії, грибки та віруси.

Так само можна застосувати її безпосередньо до шкіри, щоб зменшити набряки.

3. Чорниця

ефективні протизапальні продукти
Кажуть, що можна визначити, наскільки поживний плід, за насиченістю його кольору. Чим колір інтенсивніший, тим кращий результат.

Чорниця містить антибактеріальні речовини, які сприяють лікуванню серцево-судинних захворювань, проблем з ожирінням і раку.

4. Лосось

Лосось – це делікатес, який ви обов’язково маєте споживати для свого здоров’я. Він містить білок, вітамін В12 і D, мінерали і жирні кислоти (омега-3 і 6).

Омега кислоти відповідають за зменшення запалення і болю.

  • Експерти рекомендують споживати його двічі на тиждень, якщо ви хочете запобігти дегенеративним і серцево-судинним захворюванням.
  • 67 г буде достатньо.

5. Селера

які є протизапальні продукти
Одним з овочів, який варто мати в раціоні, є селера. Вона містить вітаміни А, В1, В2, В6, В9, С і Е. Крім того, вона містить такі мінерали, як натрій, сірка, кремній, а також клітковину.

Вона відома своїми властивостями:

  • заспокійливий засіб
  • антиоксидант
  • сечогінний засіб
  • анальгетик
  • кардіопротектор
  • проносний засіб

Усе це допомагає підтримувати рівень холестерину. Крім того, вона знижує ймовірність серцевих нападів і покращує тиск крові.

Загалом, вона очищає організм, усуваючи непотрібні рідини та зменшуючи біль у суглобах.

Ми рекомендуємо: Смачний салат з зеленим яблуком і селерою

6. Гриби шиітаке

Іншим прикладом протизапальних продуктів є гриби шиітаке. Ці гриби містять мінеральні речовини, вітаміни та макроелементи, а також незамінні амінокислоти. Вони:

  • Надають велику кількість клітковини, яка підтримує належну роботу кишкової флори.
  • Містять велику кількість ферментів, які перетворюються на хороший антиоксидант.
  • Містять вітамін D, марганець, цинк, селен та залізо.
  • Серед сполук виділяють лентинан і бета-гукан, які допомагають боротися з розвитком пухлин.

7. Авокадо

які протизапальні продукти варто їсти
Авокадо містить фенольні речовини, які поглинають холестерин у крові.

Ці протизапальні продукти також корисні для людей з проблемами з суглобами або ревматичними розладами.

З іншого боку, авокадо прискорює обмін речовин. Він також знижує високий кров’яний тиск і рівень ліпідів у крові. Це допомагає запобігти серцевим нападам.

Загальні рекомендації:

  • Зменште кількість цукру в раціоні.
  • Часто тренуйтеся.
  • Збільште споживання рідини.
  • Якщо на шкірі є рани, підтримуйте її чистоту.
  • Спіть щонайменше 8 годин на день.
  • Уникайте стресових ситуацій. Пам’ятайте, що зміни в емоціях мають фізичні наслідки.


  • Adolphe, J., & Fitzpatrick, K. (2015). Linaza: Un estudio nutricional. Healthyflax.Org. Retrieved from http://www.healthyflax.org/quadrant/media/files/pdf/HEAL.factsheet_NUTRIENT_SP.pdf
  • Cardoso, D. A., Moreira, A. S. B., De Oliveira, G. M. M., Luiz, R. R., & Rosa, G. (2015). A coconut extra virgin oil-rich diet increases HDL cholesterol and decreases waist circumference and body mass in coronary artery disease patients. Nutricion Hospitalaria32(5), 2144–2152. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9642
  • Pérez-Rosales, R., Villanueva-Rodriguez, S., & Cosío-Ramirez, R. (2005). El aceite de aguacate y sus propiedades nutricionales. E-Gnosis3, 0–11. https://doi.org/10.1136/jech.54.6.473
  • Pahua Ramos, M. E., Ortíz Moreno, A., Chamorro C, G., & Garduño S, L. (2007). Estudio de las propiedades de la semilla de aguacate (Persea americana) variedad Hass, para el aprovechamiento integral del fruto. IX Congreso de Ciencia de Los Alimentos y V Foro de Ciencia y Tecnología de Alimentos, 223–229. Retrieved from www.avocadosource.com/WAC4/WAC4_p123.pdf?
  • Valenzuela B, A. (2005). EL SALMON: UN BANQUETE DE SALUD. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182005000100001

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.