Шість рецептів, які допоможуть вашій дитині їсти овочі

Діти зазвичай не люблять овочі. Однак їм потрібно їсти їх для того, щоб рости і розвиватися належним чином. У цій статті ми дамо вам деякі творчі рецепти для додавання овочів до раціону вашої родини.
Шість рецептів, які допоможуть вашій дитині їсти овочі

Останнє оновлення: 11 травня, 2019

Овочі та бобові є прекрасним джерелом поживних речовин для дітей. Проте ми всі знаємо, що багатьом дітям вони не подобаються. Проте ви можете приготувати деякі креативні страви, які допоможуть вашим дітям їсти овочі.

Колись ми всі були дітьми. Ми, певно, ненавиділи деякі з овочів, які наші батьки змушували нас їсти. Однак завдяки цим рецептам ваша дитина полюбить овочі.

Смачні рецепти, які допоможуть дитині їсти овочі

Найкращим способом залучення дітей до споживання овочів є мистецтво камуфляжу, адже жодна дитина не зможе протистояти піцам або гамбургерам. Інший варіант полягає в тому, щоб додати їх у соки або десерти, які вони споживають вранці або на перекус.

Спробуйте деякі з цих рецептів!

1. Бургери з сочевиці і баклажанів

Інгредієнти

  • 2 склянки сирого, очищеного та нарізаного кубиками баклажана (500 г)
  • 2 склянки сирої сочевиці (500 г)
  • 4 столові ложки вівса (40 г)
  • 2 дрібно нарізані цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • 1 дрібно нарізане стебло селери
  • 3 столові ложки кукурудзяного крохмалю (30 г)
  • 3 столові ложки пшеничного борошна (30 г)
  • свіжа нарізана петрушка (за смаком)
  • перець, олія та сіль (за смаком)

Приготування

  • Замочіть сочевицю не менше ніж на три години. Найкраще – за день до приготування.
  • У горщик з окропом додати попередньо просочену сочевицю. Готуйте принаймні 15 хвилин.
  • Злийте добре і збережіть цей бульйон, щоб приготувати супи або локшину.
  • Підсмажте цибулю, баклажан, часник і селеру в олії близько 10 хвилин на середньому вогні.
  • Розчавіть сочевицю виделкою або кухонним комбайнам. Додайте смажену рослинну суміш.
  • Заправте сіллю, перцем і дрібно нарізаною петрушкою. Додайте овес і кукурудзяний крохмаль. Налийте олію в гарячу сковороду. Потім зробіть гамбургер з суміші.
  • Подавайте з булочками або рисом.

2. Бургери з яловичини, моркви та шпинату

як привчити дитину їсти овочі

Інгредієнти

  • 500 г фаршу з яловичини, баранини або свинини (ви також можете взяти мелену індичку або курку)
  • 250 г дрібно натертої моркви
  • 250 г дрібно нарізаного шпинату
  • 1 дрібно нарізана цибуля
  • 2 подрібнені зубчика часнику
  • 1 чайна ложка кмину (5 г)
  • 2 столові ложки тертої куркуми (20 г)
  • 3 столові ложки сухарів (30 г)
  • сіль і перець (за смаком)

Приготування

  • Змішайте всі інгредієнти.
  • Якщо ви віддаєте перевагу безглютеновій версії, не додавайте сухарі.
  • Зробіть бургери та підсмажте їх.
  • Подавайте з булочками або рисом.
  • Можна замінити моркву на броколі (просто дрібно натріть її та додайте до фарша).

3. Гарбузовий соус

Інгредієнти

  • 300 г гарбуза
  • 1 чайна ложка свіжого тертого імбиру (5 г)
  • 1 подрібнений зубчик часнику
  • оливкова олія, сіль, перець (за смаком)
  • підсмажене насіння чіа, льону або кунжуту (необов’язково)

Приготування

Цей соус ідеально підходить для бутербродів для ваших дітей. Завдяки йому ваші діти будуть їсти овочі з задоволенням.

  • Наріжте гарбуз і запечіть скибочки в духовці.
  • Залиште скибочки гарбуза в печі, поки вони не пом’якшаться.
  • Вийміть скибочки з духовки і зніміть шкірку. Можна ще трохи обсмажити шкірку, а потім додати сіль, щоб вона стала смачною закускою.
  • Помістіть гарбуз, імбир і часник у блендер або кухонний комбайн.
  • Обробіть, а потім додайте олію, сіль і насіння на ваш вибір.

4. Піца з сирим томатним соусом і овочами

Інгредієнти

  • 2 стиглі помідори
  • 1 кабачок
  • половина червоного перцю
  • 2 цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • 2 столові ложки нарізаних чорних оливок без кісточок (20 г)
  • 250 г подрібненого сиру моцарела
  • чебрець або базилік за смаком (сушений або свіжий)
  • сіль і перець (за смаком)
  • 400 г пшеничного борошна
  • 200 мл теплої води
  • 5 столових ложок оливкової або кукурудзяної олії (50 мл)

Приготування

  • Розігрійте духовку до 175° С.
  • У мисці змішайте борошно, воду і половину олії. Приправте сіллю. Ви можете додати трави на ваш вибір.
  • Покладіть суміш на посипану борошном поверхню і замішуйте 5 хвилин.
  • Сформуйте кулю. Накрийте тісто і дайте постояти 10 хвилин.
  • Потім натріть помідори. Так вони будуть роздавлені, і ви водночас видалите шкіру.
  • Додайте до помідорів решту олії, подрібнений часник, дрібно нарізану траву на свій вибір, сіль і перець.
  • Наріжте цибулю і перець кільцями. Розріжте навпіл кабачки. Потім наріжте його.
  • Розтягніть тісто качалкою, поки не закриєте форму або лоток, де ви будете готувати піцу.
  • Засипте томатним соусом і овочами. Нарешті додайте сир і оливки.
  • Випікайте близько 15 хвилин.
  • Ви можете використовувати інший вид сиру або навіть обійтися без сиру, якщо бажаєте приготувати вегетаріанську піцу.

5. Сік з буряком, полуницею і апельсином

Інгредієнти

  • 2 середні буряки
  • 10 полуниць
  • 2 склянки апельсинового фрешу (500 мл)
  • мед за смаком
  • вода за смаком

Приготування

  • Наріжте буряк і обробіть з апельсиновим соком і полуницею в блендері або в кухонному комбайні.
  • Додайте мед на бажання.
  • Ви також можете додати трохи води, якщо сік занадто густий або якщо апельсиновий сік занадто кислий.
  • Сік треба пити з м’якоттю, але деякі діти не можуть її терпіти. Якщо вашій дитині це не подобається, можна процідити сік.

6. Брауні з чорних бобів без глютену

брауні без глютену

Інгредієнти

  • 1 ½ склянки чорної квасолі (375 г)
  • 3 столові ложки несолодкого какао-порошку (30 г)
  • 1/2 склянки вівса або борошна (125 г)
  • 2 столові ложки екстракту ванілі (20 мл)
  • 1/2 чайної ложки розпушувача (2,5 г)
  • 1/2 склянки шоколадної стружки (125 г) (необов’язково)

Також рекомендуємо прочитати: Десерти без цукру, які варто спробувати

Приготування

  • Замочіть чорні боби за день до того, як плануєте приготувати брауні.
  • Зваріть боби без солі, поки вони не пом’якшаться.
  • Нагрійте духовку до 175° С.
  • Додайте всі інгредієнти, окрім шоколадної стружки, у блендер або кухонний комбайн. Суміш має бути густою, добре обробленою і без домішок.
  • Вилийте суміш у форму і додайте шоколадну стружку.
  • Випікайте 15-18 хвилин.
  • Дайте охолонути 10 хвилин перед споживанням.
  • Можна також додати два стиглі банани до суміші замість цукру.

Висновок

Щоб ваші діти навчилися любити їсти овочі, усе, що вам потрібно, – це запропонувати їм варіанти та трохи змінити меню. Дітям зазвичай не подобаються овочі через те, що ми завжди готуємо їх так само. Отже, креативний підхід – саме те, завдяки чому діти будуть сміливо пробувати нові продукти.



  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016.
  • Costa Rogrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.