Смачна паста з креветками та лимонами на вечерю
Якщо ви правильно підберете продукти для цієї страви, паста з креветками та лимонами підійде навіть тим, хто з певних причин не може вживати лактозу та глютен. Однією з найголовніших переваг цієї страви є те, що вона неодмінно припаде до смаку і дорослим, і дітям, тож з допомогою цього рецепту ви зможете легко зробити морепродукти частиною щоденного меню вашої сім’ї.
Паста з креветками та лимонами: цікаві факти про поживну цінність страви
Неймовірні переваги від споживання цілозернових макаронних виробів
Варто зауважити, що цілозернова паста є значно поживнішою за макаронні вироби з очищеного зерна завдяки високому вмісту в ній складних вуглеводів та клітковини.
Для того, щоб зробити пасту з креветками максимально корисною, рекомендуємо замінити звичайні макаронні вироби на цілозернові, тобто ті, які виготовляють з неочищеного зерна.
До складу цілозернової пасти зазвичай входять висівки, паростки та ендосперм зерна. Саме завдяки такому поживному складу цей продукт вирізняється високим вмістом дієтичної клітковини та протеїнів. Ба більше, цілозернові макаронні вироби містять незамінні для організму мінерали, зокрема калій, фосфор та магній.
Організм засвоює ці макроелементи досить повільно, тож вони поступово вивільняють енергію та забезпечують довготривале відчуття ситості.
Варто зауважити, що макаронні вироби з цільного зерна містять незначну кількість жирів. Основу цього продукту складають рослинні стероли, які за своєю природою дуже схожі на ті холестеринові сполуки, що містяться у фруктах, овочах, горіхах та фруктах. Зауважте, що за умови регулярного вживання цілозернової пасти можна знизити рівень поганого холестерину в організмі. Саме тому цей продукт заслужено вважають корисним для серця і рекомендують вводити у щоденний раціон хворим на гіперхолестеринемію з метою контролювання їхнього фізичного стану. Ба більше, клітковина, що входить до складу пасти з цільного зерна допомагає регулювати рівень холестерину та глюкози у крові.
Корисні переваги креветок
Попри те, що ці ракоподібні вирізняються високим вмістом холестерину, водночас вони також є природним джерелом незамінних для організму людини вітамінів та мінералів.
Креветка належить до родини ракоподібних. На 100-грамову порцію креветок припадає 80 калорій, а також велика кількість води та білків.
Важко повірити, проте це крихітне створіння містить відносно велику кількість холестерину. Вірте чи ні, але спеціалісти зі здорового харчування підрахували, що в одній порції креветок міститься майже половина рекомендованої добової норми холестерину. Утім, за умови помірного споживання та правильного поєднання з іншими продуктами, зокрема з цілозерновою пастою, ви зможете уникнути порушень в роботі органів серцево-судинної системи.
Зверніть увагу, що креветка також вирізняється високим вмістом таких корисних мінералів, як йод, цинк, калій, фосфор та калій. Ба більше, до складу креветок входить вітамін В12. Для прикладу, в одній порції креветок міститься подвійна добова норма цього вітаміну.
Паста з креветками та лимонами: простий рецепт
Не забувайте, що ви можете коригувати цей рецепт відповідно до особистих потреб ваших близьких або з метою вилучення з раціону продуктів, які ваш організм не сприймає.
Інгредієнти (на 4 осіб):
- 300 г цілозернової пасти
- 250 г креветок, ретельно помитих та очищених
- 3 лимони
- 150 г вершкового або домашнього сиру
- листя базиліку
- мелений часник
- оливкова олія першого віджиму
- сіль та мелений чорний перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Перш за все помістіть на середній вогонь невелику каструлю та додайте в неї дві столові ложки оливкової олії першого віджиму. Коли олія розігріється, додайте в каструлю очищені креветки.
- Готуйте креветки впродовж 7-10 хвилин, після чого вийміть їх з каструлі та відкладіть вбік на час приготування інших інгредієнтів.
- З лимонів потрібно зняти цедру. Робити це потрібно дуже обережно, щоб не зачепити білу частину фрукта, яка гірчить. Самі лимони потрібно розрізати на кілька невеликих шматочків.
- Шматочки лимонів додайте в каструлю. Готуйте їх, постійно помішуючи, щоб цитрусові випустили сік.
- Тим часом покладіть на вогонь каструлю з достатньою кількістю води для того, щоб зварити пасту. Коли вода закипить, додайте в каструлю макаронні вироби та варіть їх впродовж 7 хвилин до стану “аль денте” (паста готова, щойно всередині неї перестане проглядатися білий колір).
- Коли лимони випустять весь сік, вийміть їх з каструлі та додайте всередину вершковий або домашній сир.
- Для отримання ніжної консистенції можна додати до соусу кілька столових ложок води, в якій варилася паста.
- Готову пасту та креветки додайте в каструлю із соусом.
- Насамкінець потрібно приправити страву за смаком. Додайте до пасти мелений часник, листя базиліку та лимонну цедру. Не забудьте посолити та поперчити пасту перед подачею.
На бажання ви можете замінити вершковий або домашній сир соєвим продуктом, який чудово підходить для веганів, або ж будь-яким іншим сортом сиру з низьким вмістом лактози. До цілозернової пасти з креветками чудово пасуватимуть такі сири, як мюнстер, камамбер, брі, чедер, проволоне, гауда, блю, пармезан або швейцарський. Безумовно, види пасти ви також можете обирати відповідно до власних потреб та вподобань.
Зауважте, що паста з креветками чудово смакуватиме із салатом зі свіжих овочів або овочевим пюре. Повірте, ця страва може стати неймовірно поживним та збалансованим варіантом обідом або вечері.
Смачного!
- Varela Moreiras, G. (n.d.). Esteroles vegetales y colesterol: una apuesta de futuro. Retrieved May 18, 2019, from https://www.fen.org.es/index.php/firma/esteroles-vegetales-y–colesterol-una-apuesta-de-futuro
- Camarón. (n.d.). Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/camaron.pdf