Вівсяно-сирні фрикадельки під томатним соусом
Вівсяно-сирні фрикадельки є справжнім делікатесом для вегетаріанців. До того ж ця страва є не лише неймовірно смачною, але і поживною. Фрикадельки з додаванням сиру та вівсяної крупи вирізняються високим вмістом клітковини та інших поживних речовин, які здатні швидко поповнити запаси енергії в організмі.
Не забувайте, що вівсянка – це злак, який містить багато незамінних вітамінів та мінералів, зокрема кальцію, заліза, магнію, калію, фосфору, цинку та фолієвої кислоти.
До того ж вівсяно-сирні фрикадельки можна легко адаптувати до веганського меню: просто замініть твердий сир на тофу або інший корисний жир рослинного походження.
Рецепт фрикадельок, який ви знайдете в цій статті, був спеціально розроблений для вегетаріанців, а також тих людей, які цікавляться правильним харчуванням або хочуть урізноманітнити щоденне меню.
Як приготувати вівсяно-сирні фрикадельки
Інгредієнти (для 20-25 фрикадельок):
- 2 свіжі зубки часнику
- 1 середня цибулина (160 г)
- 3 середні яйця (180 г)
- 1/2 склянки подрібнених волоських горіхів (50 г)
- 1 склянка вівсяних пластівців (100 г)
- гаряча вода
- 1 невеликий багет з непросіяного пшеничного борошна (черствий та підсмажений в тостері)
- 1 склянка натертого пармезану або моцарели (100 г)
- спеції: сіль, мелений чорний перець та інші приправи до смаку.
Спосіб приготування:
- Помістіть вівсяні пластівці в чашу стаціонарного блендера та подрібніть їх до консистенції борошна.
- Додайте до меленої вівсянки трохи гарячої води, щоб її зволожити. Почніть вимішувати вівсянку, за потреби додаючи до неї ще води.
- Почистьте цибулину та подрібніть її за допомогою терки.
- Візьміть посудину та поламайте в ній підсмажений багет. Намагайтеся подрібнити його на максимально маленькі крихти.
- Очистіть горіхи від шкаралупи та подрібніть їх на дошці для нарізання продуктів. Ви також можете перемолоти їх в чаші кухонного комбайна, проте краще нарізати горіхи ножем, щоб надати вівсяно-сирним фрикаделькам цікавої текстури.
- Розбийте яйця у глибоку посудину та збийте їх за допомогою вінчика. Якщо ви хочете, щоб вівсяно-сирні фрикадельки мали ідеальну консистенцію та смак, жовтки та білки мають бути добре змішані між собою.
- Почистьте часник та дрібно його наріжте.
- Помістіть в одну посудину подрібнену вівсянку, хлібні крихти та волоські горіхи. Додайте улюблені приправи, дрібно нашаткований часник і тертий сир. Насамкінець додайте до суміші збиті яйця.
- Ретельно вимісіть всі інгредієнти, щоб отримати ідеальну основу для фрикадельок з однорідною консистенцією.
- З допомогою рук сформуйте невеликі фрикадельки та обсмажте їх у великій кількості оливкової олії. Будьте уважними, щоб не пересмажити їх з одного чи іншого боку. Щоб вівсяно-сирні фрикадельки не згоріли, а отримали приємну золотаву скоринку, їх потрібно постійно перевертати під час обсмажування.
- Неодмінно помістіть готові фрикадельки в тарілку, встелену паперовим рушником, на кілька хвилин, щоб позбутися залишків жиру.
- Готові вівсяно-сирні фрикадельки потрібно рясно полити пікантним томатним соусом та одразу подавати до столу.
Як приготувати томатний соус до фрикадельок
Інгредієнти:
- 5 томатів
- 2 перці чіпотле (сушений та копчений перець халапеньо)
- 3 зубки часнику
- 1/4 частина цибулини (21 г)
- 1/4 склянки води (50 г)
- 1 склянка курячого бульйона (250 мл)
- спеції: сіль та мелений чорний перець
- варіанти заміни: замість перцю чіпотле ви можете використовувати будь-який інший гострий перець або пряність.
Спосіб приготування:
- Почистьте три зубки часнику та дрібно їх наріжте.
- Після цього наріжте почищену цибулину маленькими кубиками, а томати – тонкими кружальцями.
- Помістіть на вогонь середню каструлю та розігрійте в ній невелику кількість оливкової олії.
- Тим часом помістіть в чашу стаціонарного блендера курячий бульйон, перці чіпотле та решту інгредієнтів.
- Збийте все до утворення густої однорідної консистенції без грудочок.
- Опісля перелийте готову суміш у каструлю з олією та готуйте соус упродовж 5-7 хвилин.
- Приправте томатний соус невеликою кількістю солі. Спробуйте соус. Якщо солі буде замало, додайте до соусу ще трохи спецій на ваш смак.
- Коли соус буде готовим, зніміть його з плити та полийте цією томатною заправкою вівсяно-сирні фрикадельки.
Веганські вівсяно-сирні фрикадельки
Інгредієнти (для 20-25 фрикадельок):
- 2 зубки часнику
- 1/4 частина цибулини (21 г)
- 1 склянка шпинату (100 г)
- 1/2 склянки подрібнених волоських горіхів (50 г)
- 1 склянка вівсяного борошна (100 г)
- гаряча вода
- 1 чайна ложка соєвого соусу (5 мл)
- спеції: сіль, мелений чорний перець та інші приправи за смаком.
Спосіб приготування:
- Почистьте цибулину та дрібно її нашаткуйте.
- Налийте в невелику каструлю трохи оливкової олії та розігрійте її на плиті. Коли олія стане гарячою, обсмажте в ній подрібнену цибулю до золотавого кольору.
- Тим часом почистьте волоські горіхи від шкаралупи та подрібніть їх.
- Змішайте всі інгредієнти фрикадельок в одній посудині та додайте туди трохи води, щоб зволожити суміш.
- Насамкінець додайте до суміші соєвий соус.
- Ретельно вимісіть всі інгредієнти. Руками сформуйте невеликі фрикадельки.
- Готові вівсяно-сирні фрикадельки обсмажте у великій кількості оливкової олії.
Про що потрібно пам’ятати?
Мабуть, ви вже зрозуміли, що вівсяно-сирні фрикадельки – це напрочуд проста соковита страва, яка своїм пікантним та нетривіальним смаком завдячує пряному томатному соусу.
Варто зауважити, що оскільки до складу страви входять вівсяні пластівці швидкого приготування, обсмажувати фрикадельки потрібно не більше ніж 5 хвилин.
Не забувайте постійно перевертати фрикадельки у процесі приготування, щоб вони не підгоріли. Щойно вівсяно-сирні фрикадельки будуть готові, одразу подавайте їх до столу та смакуйте!