Як приготувати часникову олію в домашніх умовах

Часникова олія є чудодійним засобом, який легко витримує різке підвищення температури і при цьому не втрачає свої неймовірні властивості для організму людини. У цій статті ми детальніше розповімо, як можна приготувати часникову олію в домашніх умовах.
Як приготувати часникову олію в домашніх умовах

Останнє оновлення: 04 травня, 2019

Часник є дещо більшим, аніж просто корисним натуральним овочем, а часникова олія є справді незамінним для організму продуктом. Усім відомо, що часник здатний не тільки надати звичним стравам свіжого та пікантного смаку, але і зміцнити імунну систему людини.

У цілому, часник можна вважати воістину феноменальним протигрибковим агентом. Саме тому цей продукт широко використовували ще багато століть тому, задовго до становлення сучасної медицини. До того ж до складу свіжого часнику входять корисні елементи, які при потраплянні в організм перетворюються на натуральні противірусні агенти.

Якщо надворі морозна та сувора зима, радимо неодмінно зробити часник невіддільною частиною свого щоденного раціону на цей період. Не варто забувати, що часник та натуральні засоби на його основі мають здатність посилювати захисні механізми та захищати організм від різних бактерій та вірусів, що можуть викликати грип чи інші застудні захворювання.

Утім, чи відомо вам, чому часникова олія є не менш корисним продуктом, аніж натуральний свіжий часник?

Однією з головних переваг часникової олії є те, що цей продукт має рідку консистенцію. Саме тому цю олію дуже легко використовувати для приготування різних страв та лікувальних засобів.

Ми пропонуємо вашій увазі простий рецепт часникової олії, який допоможе вам підсилити неймовірні властивості часнику. До того ж, якщо ви скористаєтеся запропонованими нами пропорціями, у вас вийде досить велика кількість олії. Зберігати часникову олію можна досить довго, адже цей продукт не псується та не втрачає свої неймовірні властивості впродовж тривалого періоду.

Утім, якщо ви страждаєте на шлунково-кишкові грижі або гастрит, цей продукт може вам зашкодити. Неодмінно порадьтеся з лікарем, перш ніж зробити часникову олію частиною щоденного меню.

Як приготувати часникову олію та якими корисними властивостями володіє цей продукт?

властивості часнику та олії

Використання часникової олії у косметології

Ні для кого не таємниця, що натуральна часникова олія є основним інгредієнтом багатьох домашніх засобів для догляду за шкірою. До того ж цей продукт дуже часто використовують для виготовлення ефективних протигрибкових препаратів.

Повернувшись додому після прогулянки на пляжі в розпал спекотного літа чи відвідин громадського басейна разом із друзями, ви можете помітити появу невеликих плям на обличчі. Вірте чи ні, але за допомогою часникової олії вам вдасться швидко позбутися цієї проблеми природним шляхом.

Часник як натуральний лікувальний засіб

Як ми вже згадували раніше, чималій кількості людей вже давно відомо про лікувальні властивості часнику, завдяки яким цей продукт часто використовують при вірусних захворюваннях дихальних шляхів середньої складності.

Як свіжий часник, так і олія, настояна на цьому овочі, діють як натуральні відхаркувальні та противірусні засоби. При цьому ці продукти не викликають запаморочення чи інших побічних ефектів.

Часник як вітамінна харчова добавка

Вірте чи ні, але часник є особливо корисним продуктом у процесі лікування того захворювання, яке може призвести до серйозних ускладнень в разі невчасно наданої допомоги. Йдеться про гемофілію.

  • Всього кількох крапель часникової олії на день буде достатньо для того, щоб прискорити процес відновлення ослабленого організму.
  • Ви також можете регулярно вживати невелику кількість часникової олії із профілактичною метою.
захворювання, які лікує часник

Рецепт натуральної часникової олії

Далі ми пропонуємо вашій увазі прості рекомендації, за допомогою яких ви з легкістю зможете приготувати часникову олію всього з кількох доступних інгредієнтів.

Оскільки тепер вам відомо про неймовірні властивості часнику, настав час приготувати натуральні лікувальні засоби на його основі. Таким чином ви зможете урізноманітнювати смак звичних страв або використовувати часникову олію як натуральний засіб для лікування згаданих вище захворювань.

Інгредієнти:

  • 6 цілих зубків часнику
  • 2 склянки оливкової олії першого віджиму (500 мл)
  • 1/2 склянки лимонного соку (100 мл)

Необхідне приладдя:

  • 1 скляна пляшка (місткістю щонайменше 500 мл)

Спосіб приготування:

  1. Перш за все необхідно ретельно помити зубки часнику у великій кількості теплої води.
  2. Після цього потрібно залишити зубки часнику щонайменше на 20 хвилин для повного висихання.
  3. Щойно часник висохне, очистіть всі зубки від лушпини.
  4. Опісля помістіть очищені зубки часнику на невелике деко. Форму для запікання покладіть у розігріту до 180°C духовку.
  5. Запікайте часник впродовж 15 хвилин, після чого залиште його охолоджуватися.
  6. Налийте у глибоку посудину лимонний сік та додайте туди запечений часник.
  7. Після цього вилийте в посудину оливкову олію першого віджиму та ретельно перемішайте всі інгредієнти.
  8. Помістіть посудину назад у духовку та підігрівайте суміш 5 хвилин на тій самій температурі.
  9. Через 5 хвилин вийміть посудину з часниковою олією з духовки. Зачекайте, доки суміш охолоне, та процідіть її.
  10. Коли олія буде готова, необхідно перелити її в скляну пляшку.

Лимон допоможе нейтралізувати сильний аромат часнику, а також підсилить готовий продукт своїми неймовірними властивостями.



  • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
  • Morales-González JA, Madrigal-Bujaidar E, Sánchez-Gutiérrez M, et al. Garlic (Allium sativum L.): A Brief Review of Its Antigenotoxic Effects. Foods. 2019;8(8):343. Published 2019 Aug 13. doi:10.3390/foods8080343
  • Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
  • Rana, S. V., Pal, R., Vaiphei, K., Sharma, S. K., & Ola, R. P. (2011). Garlic in health and disease. Nutrition Research Reviews. https://doi.org/10.1017/S0954422410000338
  • Amagase, H., Petesch, B. L., Matsuura, H., Kasuga, S., & Itakura, Y. (2001). Intake of Garlic and Its Bioactive Components. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/131.3.955s

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.