Як приготувати крекери без глютену і лактози
Ви зменшуєте споживання хліба або вуглеводів, оскільки думаєте, що через них ви набираєте вагу або почуваєтеся роздутими? Ми хочемо запропонувати легку, поживну та здорову альтернативу: крекери без глютену і лактози. Ці крекери роблять з борошна без глютену і не містять масла або молока.
Спробуйте цей смачний рецепт, який дасть вам змогу замінити хліб і тістечка набагато більш здоровою їжею.
Чи шкідливо їсти хліб?
Хліб – це їжа, багата на вуглеводи, яка дає вам енергію і відчуття ситості. Однак він має деякі недоліки:
- Хліб, виготовлений з білого борошна, є надто рафінованим продуктом, який може змінити рН у крові та збільшити ризик закрепів та інших кишкових розладів.
- Дріжджі також можуть викликати набряк і розлади травлення.
- Хліб багатий на глютен – білок у пшениці. Все більше і більше людей не можуть правильно перетравлювати цю сполуку.
- Він також сприяє надлишковій вазі та накопиченню жиру навколо черевної порожнини.
- Він змінює рівень цукру в крові.
Альтернативи хлібу
Якщо ви хочете знизити споживання білого хліба або виключити його з раціону, ви можете вибрати кілька здорових продуктів:
- хліб з цільного зерна: жито, овес, ячмінь, рис, кукурудза тощо.
- рисові або кукурудзяні тости
- крекери з насінням
- мексиканські коржі або індійський хліб
Домашні та натуральні крекери можуть надати вам користь для здоров’я. Вони:
- Дуже поживні.
- Допоможіть вам почуватися ситими та приборкати бажання перекусити.
- Регулюють травлення, особливо якщо у вас закрепи.
- Надають належну кількість клітковини та незамінних жирних кислот.
- Не викликають відчуття здуття.
- Не містять клейковини, тому їх легше переварити, тож вони придатні для людей з непереносимістю глютену.
- Крім того, ці крекери без глютену є ідеальним супроводом будь-якого сніданку або перекусу.
- На відміну від магазинних альтернатив, вони не містять добавки, штучні ароматизатори, шкідливі жири або надлишок натрію.
Як приготувати крекери без глютену вдома?
Інгредієнти
- 2 яйця
- 1/2 склянки оливкової олії (100 г)
- 1 чайна ложка морської солі (7 г)
- спеції за смаком: орегано, перець, куркума, базилік, чебрець, часниковий порошок та ін.
- 1 склянка води (200 мл)
- 120 г рисового борошна
- 130 г кукурудзяного борошна
- 130 г нутового борошна
- 120 г різного насіння (чіа, кунжут, льон, соняшник, гарбуз, мак тощо)
- Вам не потрібно використовувати будь-які дріжджі для цих крекери, тому що ваша мета – отримати тонку і грубу текстуру.
Приготування
- Найкраща частина цього рецепта полягає в тому, що вам не потрібно нічого замішувати. Просто додайте все до блендера, оскільки тісто буде дуже вологим.
- Спочатку покладіть яйця у блендер і добре їх збийте.
- Потім додайте олію, сіль, спеції та воду.
- У окремій мисці змішайте три борошна разом, а потім додайте їх у блендер.
- Ви можете додати трохи насіння до тіста або зберегти їх на поверхні крекерів. Це зробить їх смачними та текстурними.
- Покрийте цю суміш прозорою плівкою та покладіть у холодильник на одну годину.
- Налийте невелику кількість олії на велике плоске деко, щоб тісто не прилипало.
- Посипте рівномірно насінням.
- Розігрійте духовку до 190° С і запікайте 20-30 хвилин.
- Коли дістанете крекери без глютену з духовки, дайте їм охолонути, а потім зламайте тісто на дрібні шматочки.
- Якщо насіння не пристало до поверхні, перед випіканням намастіть їх збитим яйцем.
Ідеї з крекерами
Ось деякі здорові начинки для цих крекерів:
- помідор, авокадо та свіжий сир
- овочі
- вершкове масло і варення
Ви також можете зробити солодку версію цього рецепта. У цьому випадку замініть сіль цукром і додайте корицю або імбир.
В ідеалі ви можете поєднати солодкі крекери без глютену з солодощами або сирами.