Як приготувати неймовірно смачні горіхові пасти
Вірте чи ні, але лише одна невелика порція горіхів містить ту кількість поживних речовин, яка необхідна людині, щоб почуватися жваво та енергійно впродовж усього дня. Ми рекомендуємо не тільки вживати цей продукт свіжим, але і готувати натуральні горіхові пасти, які чудово смакуватимуть разом з підсмаженими тостами, сендвічами та закусками.
У цій статті ми детальніше розповімо про неймовірні поживні властивості горіхових паст, а також навчимо вас готувати їх у домашніх умовах таким чином, щоб максимально розкрити смак горіхів і скористатися їхніми перевагами для організму.
Які горіхові пасти є найбільш поживними?
Нині у продажу можна знайти багато різновидів горіхів. Утім, найпоширенішими видами є такі:
Волоські горіхи
Волоський горіх є не тільки смачним продуктом, але й ефективним натуральним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань, покращення настрою, а також боротьби з нервовими зривами, стресом та депресією.
До того ж волоські горіхи володіють потужними протизапальними властивостями, завдяки чому вони допомагають зменшувати біль у суглобах.
Ліщина
Лісовий горіх, або ліщина, характеризується здатністю регулювати рівень цукру у крові.
Ліщина містить велику кількість клітковини та фолієвої кислоти. Ці речовини є незамінними для вагітних жінок та людей, які часто потерпають через закрепи. До того ж лісовий горіх є одним з найкращих для виготовлення горіхової пасти, адже він володіє неймовірним смаком та ароматом.
Мигдаль
Вірте чи ні, але мигдаль має здатність запобігати утворенню каменів у нирках, а також суттєво знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань, зокрема хвороби Паркінсона та Альцгеймера. До того ж за умови регулярного вживання мигдалю можна зменшити рівень холестерину у крові.
Цей горіх характеризується високим вмістом кальцію, саме тому він є незамінним натуральним продуктом для лікування остеопорозу. Регулярно вживати збагачені кальцієм продукти потрібно спортсменам, вагітним жінкам та матерям у період грудного вигодовування.
Корисні поради для приготування горіхових паст
Натуральні масла
Коли ми перемелюємо горіхи для того, щоб виготовити з них пасту, продукт виділяє натуральні масла. Утім, якщо ви хочете прискорити та полегшити процес приготування, радимо додати до горіхів трохи рослинної олії. Таким чином вам вдасться зробити консистенцію пасти більш однорідною та кремовою.
Однією з найкращих олій для приготування горіхової пасти є натуральна кокосова олія першого віджиму. Вона володіє приємним ніжним ароматом та містить велику кількість корисних жирів.
Смакові добавки
Якщо ви хочете, щоб домашні горіхові пасти мали неймовірний смак, радимо не боятися експериментів та додавати у процесі приготування інші інгредієнти. Таким чином ви зможете додати родзинку до горіхових паст та зробити їхній смак цікавішим.
- Какао, ваніль та кориця – це ті смачні та ароматні добавки, які здатні зробити смак пасти ще приємнішим.
- Для прикладу, якщо ви поєднаєте підсмажені лісові горіхи з какао, то отримаєте неймовірно смачну горіхову пасту, яка нагадуватиме десертну намазку відомого бренду.
- Ви також можете обирати добавки відповідно до того, який кінцевий смак продукту хочете отримати – солоний чи солодкий.
Кухонний комбайн
Для того, щоб приготувати горіхові пасти на власній кухні, необхідно мати у своєму розпорядженні потужний кухонний комбайн. За допомогою цього приладу вам вдасться дрібно перемолоти горіхи всього за кілька хвилин.
Якщо у вас немає кухонного комбайна, можете спробувати подрібнити горіхи за допомогою блендера. Утім, в цьому випадку необхідно запастися терпінням та бути обережними, щоб не пошкодити кухонне приладдя через перенапругу.
Найпростіший рецепт горіхової пасти
Інгредієнти:
- 4 склянки (400 г) будь-яких горіхів (свіжих)
- 1/2 склянки кокосової олії першого віджиму (90 г)
- 1 столова ложка морської солі (10 г)
- натуральні смакові та ароматичні добавки (ваніль, какао чи кориця)
- підсолоджувач (натуральний мед, сироп агави)
Зверніть увагу: для приготування горіхової пасти необхідно брати помірну кількість горіхів, щоб кухонний комбайн міг витримати таке навантаження та швидко подрібнити основний інгредієнт пасти.
Спосіб приготування:
- Перш за все необхідно підготувати горіхи до подальшої обробки. Іншими словами, для того, щоб горіхи було простіше перетворити на однорідну та легку для травлення пасту, їх необхідно замочити у воді на кілька годин перед збиванням. Найкраще замочувати горіхи впродовж 8 годин.
- Замість замочування ви також можете підсмажити горіхи у духовці.
- Помістіть підготовлені горіхи в чашу кухонного комбайна або блендера разом з олією та сіллю.
- Збивайте компоненти пасти впродовж 10 хвилин. Спочатку ножі будуть просто подрібнювати горіхи, а потім горіхове борошно почне поступово виділяти натуральні масла.
- Не забувайте за потреби зупиняти роботу приладу час від часу, щоб уникнути перегріву. До того ж під час паузи можна очистити стінки чаші від залишків горіхів.
- Якщо ви все зробите правильно, то в результаті отримаєте напрочуд ніжну горіхову пасту, яку можна вдало доповнити за допомогою улюблених смакових добавок та натуральних підсолоджувачів.
- Зберігати готову пасту необхідно в герметичній скляній посудині в холодильнику. Вона залишатиметься свіжою впродовж двох тижнів.
Цікаві ідеї
А ви б хотіли знати, як вживати горіхові пасти регулярно, щоб вони при цьому не набридали?
- Наповнюйте невеликою кількістю горіхової пасти фініки або сливи.
- Намащуйте горіховою пастою шматочки свіжих фруктів, зокрема ананаси, банани чи яблука.
- Готуйте сендвічі з додаванням натуральної горіхової пасти. Повірте, вони чудово смакуватимуть!
- Використовуйте горіхову пасту для начинки печива (наприклад, французького печива “Мадлен”).
- За допомогою пасти на основі горіхів підвищуйте поживну цінність смузі та соків.
- Nus, Meritxell, and Francisco Sánchez Miniz. “Frutos secos de riesgo cardio y cerebrovascular: una perspectiva española.” Arch. latinoam. nutr 54.2 (2004): 137-148.
- Salas-Salvadó, Jordi. Frutos secos, salud y culturas mediterráneas. Editorial Glosa, SL, 2005.
- Sleiman-Figueroa, R., Jordi Salas Salvadó, and L. Rodrigo-Provedo. “Efecto de los frutos secos sobre la salud: alimentos clave en la prevención de diferentes enfermedades.” ANS. Alimentación, nutrición y salud 9.2 (2002): 51-58.