6 корисних сніданків для тих, хто на дієті

У цій статті ми зібрали неймовірно смачні та корисні сніданки, які стануть невіддільною частиною раціону тих, хто дбає про власну фігуру та мріє позбутися кількох зайвих кілограмів. Ми сподіваємося, що наші поради переконають вас ніколи не забувати про цю найважливішу та найбільш поживну трапезу, і ви більше не відчуватимете докори сумління після ситного сніданку.
6 корисних сніданків для тих, хто на дієті

Останнє оновлення: 02 лютого, 2019

Усім відомо, що сніданок – це найважливіший прийом їжі на день. Справді, з цим твердженням неможливо не погодитися. Саме тому у цій статті ми пропонуємо вашій увазі смачні та корисні сніданки, які допоможуть вам завжди бути в чудовій формі.

Навіть якщо ви намагаєтеся дотримуватися принципів правильного харчування або сидите на дієті, відмовлятися від сніданку у жодному разі не можна, адже він і справді є неймовірно важливим для правильного функціонування всіх внутрішніх органів та систем людини.

Ба більше, якщо ви намагаєтеся схуднути, то ситний сніданок стане вашим ефективним помічником у боротьбі із зайвими кілограмами.

На жаль, дуже часто люди не усвідомлюють, наскільки важливу роль відіграє сніданок, і тому часто відмовляються від вранішньої трапези, намагаючись зменшити кількість спожитих калорій.

У цій статті ми зібрали 6 простих та доступних рецептів сніданків, які чудово підійдуть навіть тим, хто прагне завжди підтримувати себе у формі та дбає про власне здоров’я та самопочуття. Ми сподіваємося, що віднині ви ніколи не відмовлятиметеся від цієї поживної та важливої трапези.

До того ж усі корисні сніданки, зібрані у цій статті, складаються виключно з натуральних та низькокалорійних продуктів, тож ви не відчуватимете жодних докорів сумління після такої трапези.

корисні сніданки без шкоди для фігури

Перш за все потрібно розібратися, з чого мають складатися здорові та корисні сніданки. Ми рекомендуємо неодмінно робити частиною вранішньої трапези такі корисні речовини та вітаміни:

  • Вуглеводи. Зверніть увагу, що на сніданок краще їсти складні вуглеводи, наприклад вироби з цільного зерна. Вони є не лише неймовірно поживними, але й ситними.
  • Білок, зокрема яйця, горіхи та нежирне м’ясо
  • Молочні продукти: різні види сиру, рослинне молоко, натуральний йогурт або знежирене коров’яче молоко.
  • Продукти з високим вмістом незамінних для організму вітамінів, мінералів та клітковини.

Зверніть увагу, що для людини, якій потрібно споживати близько 2000 калорій щодня, енергетична цінність сніданку має становити близько 400-500 калорій.

Утім, не забувайте, що висока калорійність не завжди є запорукою достатньої енергетичної цінності, тож якщо ви прагнете скинути кілька зайвих кілограмів, добову норму калорій можна спокійно зменшити.

Смачні та корисні сніданки для тих, хто дбає про свою фігуру

1. Вівсянка з насінням чіа та ківі

корисні сніданки з насінням чіа та ківі

Інгредієнти:

  • 1 склянка знежиреного молока (250 мл)
  • 1 середнє ківі
  • 3 столові ложки вівсяних пластівців (45 г)
  • 1 столова ложка насіння чіа (15 г)

Енергетична цінність такого сніданку є неймовірно високою, адже знежирене молоко та вівсяні пластівці містять велику кількість складних вуглеводів.

До того ж ця страва характеризується високим вмістом вітамінів, що входять до складу ківі, та натуральних протеїнів і клітковини, які містяться у насінні чіа. Безсумнівно, така корисна комбінація продуктів стане чудовим вибором для ситного та поживного сніданку. З цієї кількості продуктів вийде 1 порція сніданку, що містить 377 калорій.

2. Шпинатний омлет та апельсиновий сік

корисні сніданки з овочами та яйцем

Інгредієнти:

  • 1 ціле яйце
  • 1 яєчний білок
  • 2 склянки свіжого шпинату (30 г)
  • 2 шматочки пшеничного хліба
  • 1 чайна ложка рослинної олії (5 г)
  • 1 склянка натурального апельсинового соку (200 мл)

Спосіб приготування:

  • Приготуйте суміш для омлету на основі цілого яйця, шпинатного листя та яєчного білка. Смажити страву потрібно на розігрітій рослинній олії.
  • Омлет на основі яєць та свіжого шпинату є чудовим природним джерелом білку, саме тому його варто вживати на сніданок.
  • Разом з вітаміном С, який у великій кількості міститься у натуральному апельсиновому соку, та клітковиною, якої багато у пшеничному хлібі, такий шпинатний омлет складає повноцінний ситний сніданок, збагачений неймовірною кількістю поживних речовин.

3. Тости з пшеничного хліба, авокадо та насіння чіа

корисні сніданки з авокадо та хлібом

Інгредієнти:

  • 1 круто зварене яйце
  • 1/3 авокадо (50 г)
  • 1 невелика склянка знежиреного молока (150 мл)
  • 2 шматочки пшеничного хліба
  • 1 столова ложка насіння чіа (15 г)

Спосіб приготування:

  • Перш за все приготуйте тости з пшеничного хліба. М’якуш авокадо потовчіть до пюреподібного стану, щоб він нагадував намазку на хліб.
  • Змастіть тости пюре з авокадо та прикрасьте зверху кружальцями вареного яйця.
  • На бажання можна прикрасити тости шматочками свіжого томату.
  • Зверху посипте тости з авокадо насінням чіа та подавайте разом зі склянкою знежиреного молока.

Звісно, зіркою цієї страви є авокадо. Цей корисний продукт характеризується високим вмістом вітамінів, калію, клітковини та незамінних для серця жирних кислот. Тому натуральна намазка з авокадо – це саме те, що треба для ситного та поживного сніданку.

Зверніть увагу, що попри всі його чудові корисні властивості, споживати авокадо потрібно у помірній кількості, адже цей продукт є неймовірно калорійним.

4. Смузі з вівсянкою, бананами та полуницями

корисні сніданки на основі вівсянки

Інгредієнти:

  • 1 1/2 склянки знежиреного молока (300 мл)
  • 1/4 спілого банана
  • 1 склянка свіжих полуниць (140 г)
  • 3 столові ложки вівсяних пластівців (45 г)
  • 1 чайна ложка натурального ванільного екстракту (5 мл)

Спосіб приготування:

  • Поєднавши всі вищезгадані продукти, ви отримаєте неймовірно корисний та поживний сніданок, адже у цьому смузі висока енергетична цінність вівсянки поєднується з вітамінами та мінералами, що входять до складу бананів та полуниць.
  • Помістіть всі компоненти смузі у стаціонарний блендер або чашу кухонного комбайна та збивайте впродовж кількох хвилин до отримання однорідної консистенції.

Смузі на основі фруктів та вівсяних пластівців є не лише збалансованою та повноцінною, але й низькокалорійною стравою. З вказаних нами продуктів у вас вийде дві порції напою із загальною енергетичною цінністю у 331 калорію.

5. Натуральний йогурт зі свіжими фруктами

корисні сніданки з йогуртом

Інгредієнти:

  • 1 склянка знежиреного йогурту без додавання цукру (200 г)
  • 2 шматочки свіжого ананаса
  • 2 шматочки дині
  • 1 жменя мигдальних горіхів
  • 1 склянка натурального морквяного або яблучного соку (200 мл)

Зверніть увагу, що натуральний йогурт, диня та ананас є природними джерелами енергії. До того ж, диня та ананас містять велику кількість незамінних для організму вітамінів, а також володіють потужними сечогінними властивостями.

Свіжий сік з яблука або моркви забезпечить організм необхідною кількістю вітамінів, мінералів та поживних речовин, а мигдаль наситить його натуральною клітковиною.

6. Тости із пшеничного хліба з шинкою та ананасовий сік

корисні сніданки на основі хліба та шинки

Інгредієнти:

  • 1 склянка знежиреного молока (250 мл)
  • 2 шматочки шинки
  • 2 шматочки пшеничного хліба
  • 1 склянка натурального ананасового соку (200 мл)

Коли йдеться про поживні та корисні сніданки, не варто забувати про натуральну шинку. Цей м’ясний продукт є не лише неймовірно смачним та ситним. Шинка є природним джерелом білка, що допоможе поповнити запаси енергії в організмі та активно розпочати робочий день.

Доповнити цю страву можна корисним та низькокалорійним натуральним мармеладом. Подавати такі тости краще з ананасовим соком, щоб поповнити рівень глюкози у крові.

Ми сподіваємося, що за допомогою наших простих рецептів ви зможете зробити звичну ранкову трапезу більш різноманітною та цікавою. Повірте, вам більше не захочеться пропускати сніданок, і віднині ви завжди розпочинатимете свій день у піднесеному настрої та сповнені сил!



  • Ferrer-Cascales R, Sánchez-SanSegundo M, Ruiz-Robledillo N, Albaladejo-Blázquez N, Laguna-Pérez A, Zaragoza-Martí A. Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. Int J Environ Res Public Health. 2018;15(8):1781. Published 2018 Aug 19. doi:10.3390/ijerph15081781
  • Ganesan K, Habboush Y, Sultan S. Intermittent Fasting: The Choice for a Healthier Lifestyle. Cureus. 2018;10(7):e2947. Published 2018 Jul 9. doi:10.7759/cureus.2947
  • Gibney MJ, Barr SI, Bellisle F, et al. Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative. Nutrients. 2018;10(5):559. Published 2018 May 1. doi:10.3390/nu10050559
  • Fulgoni VL 3rd, Brauchla M, Fleige L, Chu Y. Oatmeal-Containing Breakfast is Associated with Better Diet Quality and Higher Intake of Key Food Groups and Nutrients Compared to Other Breakfasts in Children. Nutrients. 2019;11(5):964. Published 2019 Apr 27. doi:10.3390/nu11050964
  • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
  • Wal, J. S. V., Gupta, A., Khosla, P., & Dhurandhar, N. V. (2008). Egg breakfast enhances weight loss. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2008.130
  • Kyrø C, Tjønneland A. Whole grains and public health. BMJ. 2016;353:i3046. Published 2016 Jun 14. doi:10.1136/bmj.i3046
  • Fernandez MA, Marette A. Potential Health Benefits of Combining Yogurt and Fruits Based on Their Probiotic and Prebiotic Properties. Adv Nutr. 2017;8(1):155S–164S. Published 2017 Jan 17. doi:10.3945/an.115.011114
  • Leidy HJ, Ortinau LC, Douglas SM, Hoertel HA. Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese, “breakfast-skipping,” late-adolescent girls. Am J Clin Nutr. 2013;97(4):677–688. doi:10.3945/ajcn.112.053116

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.