Крем-суп з кале та шпинатом: вітамінна бомба

13 серпня, 2020
Не забувайте, що кале є одним з найкорисніших продуктів, завдяки чому його популярність з кожним роком зростає. Цей різновид капусти вирізняється незліченними перевагами для здоров'я, а чудовий смак кале дозволяє урізноманітнювати ним звичні страви зі щоденного раціону.

За останні декілька років популярність кале суттєво зросла, адже цей овоч дуже легко вирощувати, він є досить універсальним харчовим продуктом, а ще цей різновид капусти є напрочуд корисним для організму. Чи знали ви, що поєднавши кілька овочів, можна приготувати неймовірно смачний та поживний крем-суп з кале та шпинатом? Ви також можете додавати свіже листя капусти кале до свіжих салатів, рагу та піци. Повірте, цей овоч є справжнім суперфудом!

В цій статті ми детальніше розповімо про корисні властивості цього зеленого овоча, а також поділимося кількома цікавими ідеями, як перетворити кале на смачну страву.

Неймовірні властивості та переваги кале

Варто зауважити, що кале може рости при високій температурі, а тому цей продукт дуже легко вирощувати. До того ж неймовірні властивості цього виду капусти справді важко переоцінити, адже кале має незліченну кількість переваг для організму людини.

Для прикладу, в одній склянці кале кількість вітаміну К складає 648% рекомендованої добової норми цього вітаміну. Ба більше, одна склянка капусти кале містить 206% рекомендованої добової норми вітаміну А та 134% вітаміну С.

Як бачите, поживна кількість цього овоча значно перевищує рекомендовану добову норму вітамінів, а отже кале повністю забезпечує всі потреби організму.

Окрім згаданих вище властивостей кале вирізняється потужною антиоксидантною дією. Пояснити цю властивість дуже просто: до складу капусти кале входять фітонутрієнти, які стимулюють відновлення структури ДНК на клітинному рівні, а також сповільнюють ріст ракових клітин.

Вірте чи ні, але кале містить більше кальцію, ніж молоко, та більше заліза, ніж яловичина. Завдяки своїм потужним протизапальним властивостям регулярне споживання капусти кале запобігає та зменшує симптоми артриту, полегшує стан хворих на серцево-судинні та аутоімунні захворювання, зокрема вовчак та ревматоїдний артрит.

Як можна використовувати кале у кулінарії?

кале та шпинат у кулінарії

Окрім високої поживної цінності та неймовірної лікувальної дії кале також вирізняється м’яким та приємним смаком, завдяки чому цей зелений овоч є незамінним інгредієнтом багатьох страв. Калорійність кале є напрочуд низькою, тож його можна регулярно вживати навіть тим, хто намагається позбутися зайвої ваги.

Якщо ви придбали кале із блідим та невеликим листям, ви можете додати його в овочевий салат. Листя, що мають інтенсивне зелене забарвлення, краще підійдуть для гарячих страв, зокрема до рагу, супів та соусів. Не забувайте, що в кулінарії дуже популярним є поєднання кале та шпинату. Крем-суп з кале та шпинатом є неймовірно поживною та корисною стравою, саме тому в цій статті ми зібрали найцікавіші рецепти овочевих супів.

Як приготувати крем-суп з кале та шпинатом?

Зелений крем-суп

як приготувати крем-суп з кале: рецепт

Якщо ви приготуєте крем-суп з кале з додаванням шпинату, то отримаєте напрочуд корисну страву з усіма незамінними поживними речовинами та вітамінами, які потрібні вашому організму.

Інгредієнти:

  • 250 г свіжого шпинату
  • 250 г кале
  • 1 стеблина цибулі-порей
  • 2 великі картоплини
  • 1 пучок свіжого базиліку
  • 1/2 літра овочевого бульйона (бажаного домашнього приготування)
  • оливкова олія
  • сіль та перець за смаком
  • сухарики.

Спосіб приготування:

  • Перш за все ретельно помийте шпинат та обріжте товсті стебельця.
  • Листя кале також потрібно помити та очистити від товстих прожилок.
  • Очистіть картоплю від шкірки та наріжте великими кубиками.
  • Цибулю-порей потрібно нарізати широкими шматочками.
  • Опісля необхідно протушкувати цибулю-порей впродовж 2-3 хвилин у розігрітій каструлі з невеликою кількістю оливкової олії.
  • Додайте нарізану кубиками картоплю та тушкуйте ще 2 хвилини.
  • Додайте шпинат, кале та овочевий бульйон. Приправте овочі сіллю та меленим чорним перцем за смаком.
  • Готуйте страву, допоки картопля не стане м’якою. Після цього каструлю потрібно зняти з вогню.
  • Додайте свіжий базилік та збийте суміш у стаціонарному блендері до однорідної кремової консистенції.
  • Подавати крем-суп з кале та шпинатом краще із сухариками. Ви можете легко приготувати їх власноруч, підсушивши кубики хліба у духовці з додаванням невеликої кількості оливкової олії.

Крем-суп з кале, шпинатом та твердим сиром

рецепт крем-супу

Цей поживний крем-суп з кале та шпинатом є чудовим прикладом поживної страви з великою кількістю вітамінів.

Інгредієнти:

  • 250 г кале
  • 250 г свіжого шпинату
  • 1 дрібно нарізаний зубок часнику
  • 350 мл овочевого бульйона
  • 1/2 склянки молока
  • 120 г твердого сиру
  • оливкова олія
  • сіль та перець за смаком.

Спосіб приготування:

  • Перш за все помийте листя кале та обріжте товсті прожилки. Після чого потрібно нарізати кале якомога дрібніше.
  • Те саме потрібно зробити зі шпинатом.
  • Овочевий бульйон потрібно довести до кипіння у невеликій каструлі. Додайте трохи оливкової олії, подрібнений часник, а також сіль та перець за смаком.
  • Щойно вода почне закипати, додайте в каструлю шпинат та кале. Готуйте страву впродовж 15 хвилин.
  • Насамкінець необхідно додати пів склянки молока (можна використати більшу кількість за потреби). Коли рідина знову закипить, додайте натертий твердий сир. Варіть суміш ще 5 хвилин або допоки сир повністю не розплавиться.

Приготувавши крем-суп з кале, ви зможете отримати користь від поживних речовин, що містяться в цьому виді капусти, а також отримаєте насолоду від неймовірного смаку цієї першої страви. Цей рецепт стане чудовою можливістю урізноманітнити та збагатити щоденний раціон.

Ми сподіваємося, що ця стаття стала для вас джерелом цікавої та потрібної інформації. Рекомендуємо також прочитати наш допис про корисні продукти для набору м’язової маси.

  • Centro de Experiencias de Paiporta. (n.d.). Plantación "Kale" ciclo primavera. Retrieved from https://www.cajamar.es/pdf/bd/agroalimentario/innovacion/investigacion/documentos-y-programas/boletin-huerto-183-1496660936.pdf
  • Carretto, V. ;, Cuerdo, P. ;, Dirienzo, G. ;, Di, V., & Victoria, M. (2002). Aceite de oliva: beneficios en la salud. Invenio, 5(8), 141–149. Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87750812