Невідомі властивості та способи використання кінзи
Кінза – трава, яку часто використовують в Європі, особливо у південно-східних її регіонах. Вона надає страві чітко вираженого смаку. Її також застосовують у китайській, індійській, латиноамериканській та турецькій кухнях. Втім, вона володіє не лише смаковими якостями, а й дуже корисна для вашого здоров’я. Дізнайтеся більше про властивості кінзи у цій статті і починайте частіше додавати її до ваших страв!
Ця ароматна рослина надає чудового смаку м’ясним стравам та супам. Її листя схожі на петрушку. Її насіння також можна використовувати як приправу. У деяких країнах кінза відома під назвою коріандр.
Властивості кінзи
Перш за все, варто згадати, що кінза багата на різні олії, які покращують роботу травної системи. Наприклад, вона стимулює апетит та знімає запалення, яке можуть спричинити деякі продукти. На додачу до цього, у цій рослині міститься багато вітамінів, особливо вітамінів A та K, але також B, C, і E.
Та це ще не все! У кінзі міститься багато інших поживних речовин та мінералів, таких як кальцій, калій, магній та фосфор. Вона сприяє виведенню важких металів з організму: вона чіпляється до цих токсичних речовин і пришвидшує процес їх виведення через сечу або піт.
Якщо у вас проблеми з дихальною системою, спробуйте пити чай, запарений зі жмені листя кінзи на чашку води. Це допоможе вивести слиз з легенів, гортані та навіть носа.
Жінкам, в яких виникає проблема з виробленням молока після народження дитини (наприклад, у тих, кому робили кесарів розтин), рекомендовано пити чай з кінзи. Ця рослина також чудово допомагає зняти симптоми захворювань печінки, очистити організм від бактерій та вивести шкідливий холестерин з крові і організму.
Кінза, або з лат. Sativum coriandrum, має шість різних типів кислот (особливо аскорбінової кислоти або вітаміну С), саме тому вона володіє очевидними перевагами для вашого здоров’я.
Переваги споживання кінзи
Знімає запалення
Завдяки своїм протизапальним властивостям, кінза зменшує спричинене ревматизмом та артритом запалення, а обидва ці захворювання дуже болісні та швидко прогресують. Крім того, це – чудовий вибір для людей з проблемами нирок: від застою рідини і до ниркових каменів.
Знижує рівень холестерину
Як ми вже згадували, ця рослина з особливим смаком має здатність знижувати рівень шкідливого холестерину в крові. Це, у свою чергу, сприяє виведенню накопичених жирів з внутрішніх стінок ваших вен і артерій, а також запобігає інфарктам.
Лікує пронос
Похідні продукти кінзи (наприклад, ефірні олії) можна використовувати для покращення травлення. Це також допомагає покращити діяльність печінки та кишечника. Саме тому кінзу можна використовувати для лікування проносу, якщо його причина криється в проблемах, пов’язаних з грибками або мікроорганізмами. Зелені листочки рослини також чудово підійдуть як аперитив.
Може вилікувати рани у роті
Якщо ви страждаєте від ранок у роті, трохи кінзи може вам допомогти. Завдяки своїм антисептичним та антимікробним властивостям, вона може вилікувати такі проблеми ротової порожнини. Також ця рослина чудово підходить для лікування галітозу та боротьби з неприємним подихом, адже вона освіжає ротову порожнину.
Бореться з анемією
Кінза бореться з анемією завдяки високому вмісту заліза. Вона чудово підходить для людей з дефіцитом заліза. Найкраще споживати її в сирих салатах, чаях або додавати у супи, крем-супи та соуси в подрібненому вигляді.
Допомагає при розладах травлення
Ця рослина стимулює апетит, тому її часто прописують пацієнтам під час одужання, а також хворим на анорексію. Кінза сприяє виробленню більшої кількості ензимів та шлункових соків, а це прекрасно допомагає людям з різноманітними проблемами травлення.
Зміцнює імунну систему
Ефірна олія кінзи багата на антиоксиданти та допомагає очистити організм. У ній міститься велика кількість вітаміну С та заліза, які зміцнюють імунну систему. Кінза може знадобитися для зняття симптомів герпесу, адже вона знімає біль та дарує полегшення.
Лікує кон’юнктивіт
Завдяки неймовірним дезінфікувальним властивостям, кінзу можна використовувати для лікування багатьох інфекційних захворювань, наприклад кон’юнктивіту. Також її використовують для лікування макулодистрофії та інших стресових чинників, які впливають на ваш зір.
Крім того, кінзу можна використовувати для лікування незначних пошкоджень ока. Приготуйте чай зі жменькою листя кінзи. Після того, як він вистигне, намочіть ватний диск у рідині та промокніть ним око.
Допомагає при симптомах діабету
Люди з діабетом другого типу можуть додавати кінзу до своїх страв, це сприятиме інтенсивнішому виробленню інсуліну та допоможе знизити рівень цукру у крові.
Кінза – найкращий друг жінки
Чай з кінзи чудово підходить для зменшення рівня гормонів або нормалізації гормональних змін, пов’язаних з менструальним циклом. Доведено, що вона знімає менструальні болі.
Покращує діяльність важливих органів та залоз
Кінза допомагає покращити здоров’я і діяльність вашої печінки, підшлункової залози, легенів, шлунка, а також ендокринних залоз.
- S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
- Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818