Переваги вівсянки: чому варто регулярно їсти цю кашу?
Вівсянка має незліченну кількість переваг для організму людини. На щастя, нині багато людей усвідомлюють, що вівсяна каша є набагато кориснішою (і водночас значно дешевшою!) за магазинні мюслі та пластівці у коробках.
Саме тому цей продукт користується популярністю та гарно продається. Насправді дуже добре, що люди почали регулярно вживати вівсянку, адже вона є дуже поживною. Не забувайте, що знання – це сила, саме тому дуже важливо володіти інформацією про переваги вівсянки, щоб розуміти її вплив на зовнішній вигляд та самопочуття людини.
Однією з найкращих переваг вівсянки є те, що її можна компонувати майже з усіма продуктами, адже завдяки своєму м’якому смаку ця крупа стане гарним доповненням до будь-якої страви. Звісно, найчастіше вівсянку вживають на сніданок. Утім, ви також можете використовувати вівсяну крупу для приготування перекусів, які можна вживати між основними прийомами їжі.
Сьогодні ми поговоримо про те, які неймовірні переваги вівсянки для організму можна отримати, якщо споживати цей продукт регулярно. Ми також поділимося кількома цікавими ідеями, які допоможуть вам вдало поєднувати вівсянку з іншими харчовими продуктами.
Неймовірні переваги вівсянки
Вівсянка є досить універсальним та напрочуд корисним продуктом. Ба більше, вона є не лише чудовим самостійним інгредієнтом, але й гарним доповненням до складових будь-якої страви. Якщо ви будете регулярно вживати вівсяну кашу, то не лише отримаєте користь від високої поживної цінності крупи, але й зможете урізноманітнити смак звичних страв.
Не забувайте, що вівсяна крупа вирізняється високим вмістом клітковини та складних вуглеводів, які покращують здатність організму засвоювати глюкозу та забезпечують довготривале відчуття ситості. Звісно, це лише декілька переваг вівсянки. Насправді їх набагато більше.
Великий відсоток складу поживних речовин у вівсянці становлять складні вуглеводи, які є джерелом енергії. Їхня дія є більш прогресивною та триває довше, аніж вплив простих вуглеводів. До того ж вівсянка також містить велику кількість корисних жирів та білків.
Вівсяна крупа також вирізняється високим вмістом клітковини (приблизно 9 г на 100 г крупи), яка разом з іншими поживними речовинами запобігає розвитку таких харчових розладів, як закреп, діабет та навіть ожиріння. Варто зауважити, що ця каша також допомагає контролювати рівень холестерину у крові.
П’ять корисних властивостей вівсянки
1. Вівсянка сприяє зниженню рівня холестерину в організмі
Оцінивши неймовірні фізико-хімічні характеристики бета-глюканів, спеціалісти дійшли висновку, що вівсянка може сприяти зниженню рівня холестерину у крові, а також контролювати різке підвищення рівня інсуліну та глюкози, що часто відбувається після трапези.
Численні дослідження довели, що за умови щоденного вживання 3 г бета-глюкану можна суттєво знизити ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Утім, для того, щоб досягнути цього ефекту, необхідно поєднувати бета-глюкан зі збалансованим раціоном, в якому міститься невелика кількість насичених жирів та холестерину.
2. Вівсяна крупа містить антиоксиданти
Не варто забувати, що до складу вівсяної крупи входять виняткові поліфенольні сполуки, які також називають aventhramides. Завдяки високому вмісту цих незамінних антиоксидантів ви зможете не лише вчасно помітити процес окислення клітин, але й відрегулювати кров’яний тиск та розширити кровоносні судини. Саме такого ефекту можна досягнути завдяки потужній протизапальній дії компонентів вівсянки.
3. Вівсянка позитивно впливає на стан нервової системи та структуру кісток
Оскільки у вівсяній крупі міститься багато кальцію, за умови регулярного вживання цього продукту можна суттєво знизити ризик розвитку остеопорозу.
До того ж вівсяна крупа вирізняється високим вмістом вітамінів групи В, які покращують, підтримують та регулюють роботу нервової системи.
Вівсянка також є незамінним продуктом для кісток, адже завдяки високому вмісту кальцію вона запобігає демінералізації. Отже, якщо ви зробите вівсяну крупу частиною щоденного раціону, то зможете вберегти себе від остеопорозу.
4. Вівсянка діє як засіб профілактики різних захворювань
Вірте чи ні, але за умови регулярного вживання вівсянки можна запобігти гіпотиреозу, адже до складу цієї поживної крупи входить йод – мінерал, який нормалізує роботу щитоподібної залози. Завдяки відхаркувальним та муколітичним властивостям вівсянки можна прискорити одужання при кашлі та бронхіті.
Згідно з результатами деяких досліджень, батьки, які досить рано вводять у щоденний раціон дітей вівсянку, тим самим знижують ризик розвитку астми у своїх малюків.
5. Вівсянка допомагає регулювати рівень цукру у крові
Як ми вже згадували раніше, вівсянка містить водорозчинні бета-глюкани. Отже, у процесі травлення вони перетворюються на гель, який сповільнює засвоєння та рух цукру у крові. Саме таким чином вівсяна крупа сприяє зниженню рівня глюкози та покращує інсулінову реакцію.
Власне, спеціалісти рекомендують регулярно вживати цю кашу хворим на діабет другого типу.
Найкращі способи вживати вівсянку для отримання максимальної кількості переваг
Насправді вівсянка є чудовим продуктом, адже її легко можна використовувати для приготування і солодких, і солоних страв.
Не забувайте, що вівсяна крупа є досить універсальною, тож ви можете поєднувати її не лише з ласощами, але й з продуктами для основних страв. Для прикладу, ви можете змішати мелену вівсянку з фаршем, щоб приготувати котлети для гамбургерів або фрикадельки. Якщо вам хочеться приготувати смажені у фритюрі шматочки курятини, мелену вівсянку можна використати замість панірувальних сухарів.
Ми пропонуємо кілька цікавих способів вживання вівсянки:
- Звісно, досі найпопулярнішою стравою на основі цієї крупи є вівсяна каша з фруктами. Таку кашу досить часто подають на сніданок замість магазинних мюслів. Варто зауважити, що за умови регулярного вживання такої каші можна отримати максимальну користь від незамінних вітамінів та мінералів, адже кислота, що міститься у фруктах, сприяє засвоєнню поживних речовин.
- Вівсяну крупу також можна використовувати для приготування хліба або печива. Вірте чи ні, але з вівсянкою можна зробити напрочуд смачні шоколадні трюфелі та поживні протеїнові батончики з мигдалем. Повірте, що такі домашні смаколики є набагато кориснішими за ті солодощі, які продаються в магазинах.
Варто зауважити, що вчені досі не дійшли однозначного висновку щодо того, чи можна вживати вівсянку хворим на целіакію. Водночас людям, організм яких чудово засвоює глютен, варто внести вівсяну кашу до щоденного меню, щоб отримати максимальну користь від цієї страви.
А як часто ви вживаєте вівсяну кашу? Сподіваємося, що наша стаття про неймовірні переваги вівсянки остаточно переконає вас звернути увагу на цю поживну крупу.
- Baldassano S., Accardi G., Vasto S., Beta glucans and cancer: the influence of inflammation and gut peptide. Eur J Med Chem, 2017. 142: 486-492.
- Sima P., Vannucci L., Vetvicka V., B glucans and cholesterol. Int J Mol Med, 2018. 41 (4): 1799-1808.
- Aparicio Vizuete A., Ortega Anta RM., Efectos del consumo de beta glucano de la avena sobre el colesterol sanguíneo: una revisión. Rev Esp Nutr Hum Diet, 2016.
- Virtanen SM., Kaila M., Pekkanen J., Kenward G., et al., Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. Br J Nutr, 2010. 103 (2): 266-73.