Три рецепти з сезонними овочами
Чи знаєте ви, що у різні пори року настає сезон для різних фруктів та овочів? Це правда: кожен місяць можна збирати різні фрукти та овочі. Ось чому сьогодні ми дамо вам три надзвичайно креативні рецепти з сезонними овочами, які вам неодмінно сподобаються.
Якщо ви колись запитували, чому різні фрукти та овочі популярні в різні пори року, відповідь – через їхню якість. Коли вони в сезоні, вони мають кращий смак, більше поживних речовин, вони дешевші, а в деяких випадках ще й кращі для довкілля, оскільки їх транспортування коштує менше.
Щоб краще зрозуміти, про що ми говоримо, ми наведемо кілька літніх овочів, з яких можна приготувати смачні страви:
- гарбуз
- кабачки
- морква
- шпинат
- спаржа
- редька
- огірок
- капуста
Це лише деякі з овочів, які ви можете придбати в будь-якому супермаркеті, коли вони в сезоні за дуже доступною ціною. Крім того, вони будуть смачнішими, ніж в іншу пору року.
Читайте далі, щоб дізнатися про деякі рецепти з сезонними овочами.
Три рецепти з сезонними овочами
1. Спагеті з кабачків з білим соусом
Для цього рецепту вам знадобиться допомога спеціального інструменту, який надасть вашим кабачкам форму спагеті. Цей овоч складається на 95% з води, він багатий на вітаміни В3 і С, клітковину і провітамін А.Інгредієнти
- 1 середній кабачок
- 2 столові ложки пшеничного борошна (30 г)
- 1/2 склянки молока (125 мл)
- 1/2 цибулі
- 2 столові ложки вершкового масла (40 г)
- 1 столова ложка солі (15 г)
- 1/2 столової ложки перцю (8 г)
- 2 столові ложки оливкової олії (30 мл)
- 2 столові ложки сиру (40 г)
- спіралізатор
Відкрийте для себе: 8 порад, як почати їсти більше овочів
Приготування
- Спочатку очистьте кабачки і покладіть їх у спіралізатор, щоб вони стали схожими на спагеті. Потім відкладіть їх убік.
- Налийте молоко в горщик і нагрійте з половиною попередньо подрібненої цибулі.
- Одночасно розтопіть масло і пшеничне борошно в меншому горщику. Добре перемішайте.
- Потім влийте суміш у молоко і перемішуйте, поки вона не загусне.
- Додайте сіль і перець, потім знову перемішайте. Зніміть з вогню і накрийте кришкою. Відставте вбік.
- Налийте оливкову олію на сковороду й обсмажте кабачки. Потім залийте їх білим соусом і добре перемішайте.
- Подавайте з невеликою кількістю сиру і насолоджуйтесь.
2. Морквяний крем-суп
Крем-супи, як правило, ідеально підходять для обіду або вечері. Вони також корисні для дітей віком від двох років. Це чудовий вибір у будь-який час.
Морква – це овоч, який легко засвоюється, має діуретичні властивості, регулює менструальний цикл, зменшує анемію, захищає шкіру та покращує зір. Крім того, вона має численні застосування в процедурах догляду за красою.
Інгредієнти
- 3 моркви
- 1/2 склянки молока (125 мл)
- 1 цибуля-порей
- 1/2 цибулі
- 1 столова ложка солі (15 г)
- 1/2 столової ложки перцю (8 г)
- 1 столова ложка свіжої петрушки (15 г)
- 2 склянки води (500 мл)
Прочитайте цю статтю: Смачний морквяний торт без яєць для веганів
Приготування
- Спочатку очистьте, вимийте і наріжте моркву на середні шматочки і покладіть їх в окріп, щоб вони розм’якшилися.
- Потім злийте моркву і покладіть у блендер.
- Додайте молоко, цибулю, цибулю-порей і петрушку і збивайте до вершкової консистенції.
- Налийте в миски, посоліть і поперчіть за смаком.
3. Гарбузові нагетси
Напевно, ви чули про вегетаріанські нагетси. Отже, сьогодні ми поділимося з вами цим чудовим рецептом з гарбузом, який є одним із найкращих сезонних овочів. Ви можете приготувати нагетси для всієї родини.
Гарбузи сповнені вітамінів A, B, C і E. Крім того, вони багаті на бета-каротини та мінерали, такими як калій, кальцій і магній.
Інгредієнти
- 2 склянки гарбуза (400 г)
- 1/2 склянки води (125 мл)
- 1/2 склянки пшеничного борошна (60 г)
- 3 столові ложки панірувальних сухарів (45 г)
- 1/2 столової ложки орегано (8 г)
- 1/2 столової ложки петрушки (8 г)
- 1 ложка порошку базиліка (15 г)
- 1 склянка оливкової олії (250 мл)
- 1/2 столової ложки солі (8 г)
- 1/2 столової ложки перцю (8 г)
Приготування
- Спочатку очистьте і наріжте гарбуз. Відваріть його в каструлі до розм’якшення.
- Потім за допомогою виделки зробіть з нього пюре.
- Далі змішайте борошно з усіма спеціями і гарбузовим пюре у великій мисці.
- Потім зробіть кілька кульок з тіста і розкачайте їх у формі нагетсів. Після цього обваляйте їх у сухарях.
- Змастіть сковороду оливковою олією та обсмажте нагетси, поки вони не стануть золотисто-коричневими з обох боків.
- Дайте їм охолонути, а потім подавайте до столу.
Смачного!
- Seasonal Produce Guide. (2018). SNAP-Ed Connection. U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE (USDA). https://snaped.fns.usda.gov/seasonal-produce-guide
- Martínez-Valdivieso, D., Font, R., Fernández-Bedmar, Z., Merinas-Amo, T., Gómez, P., Alonso-Moraga, Á., & del Río-Celestino, M. (2017). Role of zucchini and its distinctive components in the modulation of degenerative processes: Genotoxicity, anti-genotoxicity, cytotoxicity and apoptotic effects. Nutrients, 9(7). https://doi.org/10.3390/nu9070755
- Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7
- Yadav, M., Jain, S., Tomar, R., Prasad, G. B. K. S., & Yadav, H. (2010). Medicinal and biological potential of pumpkin: An updated review. Nutrition Research Reviews, 23(2), 184–190. https://doi.org/10.1017/S0954422410000107