Веганські емпанади: два смачні рецепти
Емпанади – це смажені пиріжки, які можна начинити практично будь-якими продуктами. Тобто, ви можете приготувати солодкі, солоні, м’ясні, рибні, овочеві та навіть фруктові емпанади, і всі вони будуть напрочуд смачними.
Варто зауважити, що багато людей полюбляють готувати веганські емпанади. Якщо ви також хочете поекспериментувати та спробувати нові смаки, читайте далі. У цій статті ви знайдете два прості рецепти смачних емпанад для прихильників веганства.
Що таке емпанади?
Перш за все потрібно зауважити, що емпанади з будь-якою начинкою є дуже смачними. Ба більше, саме ці смажені пиріжки є однією з найулюбленіших закусок у всьому світі. Ця страва ніколи вам не набридне, адже є багато різновидів емпанад: смажені чи запечені, а також з різноманітними начинками на будь-який смак.
Головний секрет смачних емпанад – це правильний вибір тіста. Ви можете використовувати як дріжджове тісто на основі пшеничного борошна, так і листове. Все залежить від ваших особистих вподобань. Звісно, начинку також можна вибрати на свій смак.
Варто зауважити, що класичні емпанади містять такі інгредієнти, які веганам вживати не можна. Для прикладу, зазвичай перед запіканням ці пиріжки змащують збитим яйцем для покращення кольору, текстури та смаку готової випічки. Саме тому багато людей замислюються, чи можна приготувати веганські емпанади, які будуть не лише корисними, а й смачними.
Звісно, можна!
Власне, в цій статті ми пропонуємо вам два рецепти емпанад, з допомогою яких ви зможете легко та швидко приготувати ароматну та пухку випічку. Повірте, такі веганські емпанади є неймовірно смачними!
Веганські емпанади: рецепт № 1
Неодмінно спробуйте приготувати такі пиріжки вдома. Таким чином ви зможете підібрати для начинки ті продукти, які вам смакують найбільше, а також зробити пиріжки абсолютно веганськими.
Інгредієнти для веганських емпанад:
Для тіста:
- 1 склянка пшеничного борошна
- 1/3 склянки теплої води
- 3 столові ложки оливкової олії
- 1 столова ложка розпушувача
- соєве молоко для змащування
- сіль
Для начинки:
- 1/2 склянки зеленого горошку
- 1 невелика цибулина
- 1/2 червоного болгарського перцю
- 1 невеликий цукіні
- 1 зубок часнику
- трохи селери
- 1 чайна ложка сухих дріжджів
- сіль
- мелений чорний перець
Спосіб приготування:
- Перш за все відваріть зелений горошок та відкладіть його на час приготування інших компонентів страви.
- Тим часом у глибокій посудині змішайте всі інгредієнти для тіста та замісіть основу для пиріжків. Готове тісто накрийте харчовою плівкою та помістіть у холодильник на пів години.
- Всі овочі, крім зеленого горошку, потрібно ретельно помити та нарізати невеликими шматочками. Додайте їх у сковорідку разом з невеликою кількістю оливкової олії, сіллю та перцем.
- Тушкуйте овочі, допоки з них не випарується вся рідина і вони не стануть золотавого кольору. В кінці приготування додайте зелений горошок.
- Коли начинка буде готова, вийміть тісто для емпанад з холодильника та розділіть його на вісім частин.
- Кожну частину потрібно розкатати з допомогою скалки та вирізати з неї круг.
- Всередину кожного круга потрібно викласти по одній столовій ложці овочевої начинки. Добре защипніть краї кожної емпанади. Зверніть увагу, що начинки не повинно бути надто багато, щоб вона не витекла у процесі приготування пиріжків. Для того, щоб перестрахуватися, краще пройтися по краях пиріжків виделкою (дивіться фото). Якщо цього не зробити, пиріжки можуть розклеїтися, а начинка розтечеться по всьому деку для запікання.
- Для того, щоб веганські емпанади мали приємний золотавий колір, змастіть їх соєвим молоком. Також соєвим молоком можна змащувати краї тіста, щоб сильніше їх склеїти між собою.
- Деко для запікання потрібно злегка притрусити борошном, щоб емпанади не прилипли до нього.
- Викладіть пиріжки на деко. Запікайте веганські емпанади при 200°С впродовж 20 хвилин до отримання золотавої скоринки.
- Готові емпанади будуть чудово смакувати й гарячими, і холодними.
Веганські емпанади: рецепт № 2
Ще раз хочемо наголосити, що емпанади не варто надто сильно наповнювати начинкою. Якщо начинки буде забагато, пиріжки розклеяться, і весь вміст витече.
Інгредієнти для веганських емпанадах:
Для тіста:
- 2 склянки борошна
- 1/2 чайної ложки солі
- 1 чайна ложка цукру
- 1/2 склянки рослинного маргарину
- 1 столова ложка яблучного оцту
- 1/3 склянки холодної води
Для начинки:
- 1 пакування замороженого шпинату
- 1/2 цибулини
- 1 великий зубок часнику
- 2 столові ложки оливкової олії
- сіль
Спосіб приготування:
Тісто для веганських емпанад:
- Перш за все потрібно просіяти борошно та додати до нього цукор і сіль.
- Коли ви перемішаєте ці інгредієнти, додайте до них рослинний маргарин кімнатної температури. Ретельно перемішайте суміш.
- Повільно влийте яблучний оцет та воду, не перестаючи замішувати тісто.
- Продовжуйте замішувати тісто, допоки не отримаєте ніжну та однорідну консистенцію.
- Готове тісто потрібно накрити харчовою плівкою та помістити в холодильник на одну годину.
Начинка:
- Перш за все ретельно помийте всі овочі та очистіть їх від шкірки.
- Дрібно наріжте цибулю та часник. Потушкуйте подрібнені овочі у сковорідці або каструлі з товстим дном з додаванням оливкової олії.
- Додайте до часнику з цибулею шпинат. Якщо ви використовуєте заморожений шпинат, попередньо його потрібно розморозити та промити. Не забудьте також ретельно висушити шпинат, щоб позбутися зайвої вологи.
- Після того, як ви додасте шпинат, ретельно перемішайте майбутню начинку та накрийте її кришкою. Тушкуйте начинку на малому вогні ще 5-7 хвилин, а потім зніміть її з вогню.
Як приготувати веганські емпанади?
- Перш за все потрібно витягнути тісто з холодильника та розділити його на стільки частин, скільки емпанад ви плануєте приготувати.
- Розкатайте кожен шматочок тіста так, щоб у вас утворився невеликий круг. Зауважте, що тісто має бути досить тонким. Всередину кожного круга потрібно викласти по одній столовій ложці начинки.
- Ретельно защипніть краї кожної емпанади, скориставшись способом з попереднього рецепта.
- Як і в попередньому випадку, притрусіть деко для запікання борошном, щоб емпанади не прилипли до нього.
- Запікайте веганські емпанади у попередньо розігрітій до 200°С духовці впродовж 20 хвилин.
Все, тепер ви зможете насолодитися неймовірно смачними веганськими емпанадами. Повірте, вони неодмінно сподобаються всім вашим близьким!
- Fundación Española de Nutrición. (n.d.). Espinacas. Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/espinacas.pdf
- Fundación Española de Nutrición. (n.d.). Apio. Retrieved from http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf