Вівсянка регулює рівень холестерину в організмі
Споживаючи на сніданок вівсянку, ви отримаєте не лише добову норму необхідних вітамінів та мінералів, але й заряд енергії на весь день. Ба більше, вівсяна крупа здатна покращити роботу серця та відрегулювати рівень холестерину в організмі.
У цій статті ми детально розповімо, чому вівсянку необхідно регулярно споживати людям з підвищеним рівнем тригліцеридів у крові.
Вплив вівсянки на рівень холестерину в організмі
Вівсяна крупа є універсальним злаком, адже вона чудово смакує з молоком та соком, а ще на її основі можна готувати корисну гранолу. У вівсянці міститься велика кількість розчинної клітковини, яка має здатність регулювати рівень холестерину в організмі.
Звісно, клітковиною багаті й такі продукти, як яблука, абрикоси та бобові, але найвища концентрація її є саме у вівсяній крупі.
За щоденного вживання вівсянки можна суттєво знизити рівень холестерину в організмі. До того ж, вівсянка стимулює роботу серця та покращує функціонування кровоносної системи.
Вівсянка багата на вміст не лише клітковини, але й інших поживних речовин, а саме:
- Сапонін (рослинний глікозид), який прискорює знешкодження поганого холестерину.
- Авенантрамід (поліфенольна сполука) завдяки своїм антиоксидантним властивостям покращує роботу серця та запобігає накопиченню вільних радикалів, які є головною причиною розвитку атеросклерозу.
Ви досі не вірите, що за умови регулярного вживання вівсяної крупи можна знизити рівень холестерину в організмі? Ось як відбувається цей процес:
- Розчинна клітковина (бета-глюкан) знижує швидкість всмоктування жирів у кишківнику.
- У результаті цього жир не потрапляє у кров і не відкладається у вигляді жирових відкладень.
Як правильно вживати вівсянку – у чистому вигляді чи у складі інших страв?
Це питання найчастіше ставлять люди, які прагнуть знизити рівень холестерину в організмі.
Зверніть увагу, що не всі продукти, що містять вівсянку, допоможуть знешкодити поганий холестерин.
- До прикладу, вівсяне печиво, яке продають у кожному магазині, лише погіршить ваш стан, адже там міститься величезна кількість жирів та цукру.
- Те саме стосується і вівсяних пластівців швидкого приготування з різними наповнювачами, які часто можна зустріти на полицях з дитячим харчуванням. Не варто зловживати цими продуктами, адже у такі пластівці також міститять багато цукру.
Якщо ви хочете, щоб рівень холестерину в організмі був у нормі, радимо вживати ті продукти на основі вівсяної крупи та борошна, які не містять шкідливих для здоров’я інгредієнтів.
До таких продуктів належать:
- Злакові батончики з вівсянкою, медом та фруктами. Ці корисні солодощі з кожним роком набувають більшої популярності. Якщо ви з’їсте такий батончик на ланч або перекус, то зможете зарядити організм енергію на весь день.
Цей продукт не лише допоможе збалансувати рівень цукру у крові, а й забезпечить довготривале відчуття ситості та захистить від переїдання та вживання шкідливих перекусів.
- Одним з найкорисніших продуктів для людини, яка слідкує за своїм здоров’ям, є вівсяне борошно. Ви можете купувати звичайну вівсяну крупу або кашу “Геркулес”. Для сніданку вистачить півсклянки крупи.
Щоб зробити трапезу ще поживнішою, радимо додати до вівсянки одну столову ложку лляного насіння. Якщо ви хочете зробити смак страви цікавішим та оригінальнішим, додайте до вівсяної каші свіжі ягоди (полуниці, чорниці чи малину).
- Інший чудовий спосіб розпочати день – випити на сніданок вівсяне смузі. Така проста на перший погляд страва містить велику кількість поживних речовин, які мають здатність знижувати рівень холестерину в організмі. Готувати вівсяне смузі можна на основі води або молока. Утім, молоко найкраще обирати знежирене або з низькою жирністю.
Такий напій вам неодмінно сподобається, адже він не лише забезпечує довготривале відчуття ситості, але й чудово освіжає.
Вівсянка – незамінна складова правильного раціону
Незалежно від того, як саме ви вирішите споживати вівсянку, ця крупа однаково смакує чудово і у чистому вигляді, і у поєднанні з іншими продуктами. Для прикладу, зранку вівсянку можна вживати разом з натуральним йогуртом або свіжовичавленим апельсиновим соком.
Вівсяна крупа зберігає усі свої поживні елементи та клітковину, адже після збору урожаю та очищення з неї не знімають зовнішню оболонку.
Утім, не варто від вівсянки у чистому вигляді очікувати чудодійних властивостей, адже вона не зможе замінити всі інші продукти.
Якщо ви хочете відрегулювати рівень холестерину в організмі, необхідно не просто вживати вівсяну кашу, але й дотримуватися принципів правильного харчування та зменшити кількість жирів та цукру у раціоні.
Зверніть увагу, що рівень жирів у крові залежить від багатьох факторів.
На його кількість впливає не лише стиль харчування, але й низька фізична активність, стрес та сидячий спосіб життя. Саме тому попри всі корисні властивості вівсянки, не варто покладати всі надії винятково на цей продукт.
Вівсяний відвар зменшить рівень холестерину в організмі
На основі вівсянки можна приготувати чимало смачних страв. Вівсяну крупу можна використовувати для панірування овочів або м’яса під час смаження, а також додавати до супів, соусів або салатів.
Одна з головних переваг вівсяної каші – це те, що після приготування вівсянки можна використовувати й відвар, який залишається після її варки.
Якщо ви регулярно вживатимете вівсяний відвар, то зможете не лише знизити рівень тригліцеридів та холестерину в організмі, але й відкоригувати рівень цукру у крові.
До того ж, цей відвар сприяє схудненню та запобігає розвиткові захворювань серцево-судинної системи.
Вівсяний відвар багатий на вміст бета-глюкану – розчинної клітковини, яка стимулює роботу кишківника.
Цей напій допоможе позбутися зайвих кілограмів, адже він має здатність прискорювати метаболізм та заряджати організм енергією. З вівсяним відваром ви забудете про шкідливі під’їдання між основними прийомами їжі.
Завдяки мінералам, антиоксидантам та вітамінам у складі вівсяний відвар є ефективним засобом для профілактики передчасного старіння клітин. Цей корисний напій не лише допоможе вам підтримувати себе у формі, але й покращить роботу багатьох внутрішніх органів та систем.
Інгредієнти:
- 1 склянка вівсяної крупи (105 г)
- 3 склянки води (750 мл)
Спосіб приготування:
Для приготування вівсяного відвару завжди беріть крупу та воду у співвідношенні 1:3.
- Доведіть воду до кипіння та додайте вівсянку.
- Варіть впродовж кількох хвилин, поки крупа не стане м’якою.
- Процідіть та відставте відвар убік до повного охолодження.
- Додайте до остиглого відвару ванільний екстракт або стевію за смаком. Пийте невеликими порціями впродовж дня, чергуючи напій зі звичайною водою.
- Brown, L., Rosner, B., Willett, W. W., & Sacks, F. M. (1999). Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/69.1.30
- Thies, F., Masson, L. F., Boffetta, P., & Kris-Etherton, P. (2014). Oats and bowel disease: A systematic literature review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114514002293
- Lásztity, R. (1998). Oat grain – A wonderful reservoir of natural nutrients and biologically active substances. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559129809541150