Як набрати м'язову масу за допомогою веганської дієти
Чи бажаєте ви дотримуватися екологічно безпечного стилю життя, який не тільки захищав би фауну нашої планети, але й позитивно впливав на ваше самопочуття та здоров’я? Чи хотіли б спробувати дотримуватися веганської дієти? Чи перебуваєте ви наразі у пошуку найефективніших методів, які б допомогли вам швидко набрати м’язову масу без ризику для здоров’я?
Не хвилюйтеся, якщо ви не можете або не хочете з якихось міркувань вживати м’ясні продукти. Набрати м’язову масу можна й без них, головне – це внести кілька важливих змін до свого щоденного раціону.
У цій статті ми розповімо, як можна швидко та безпечно набрати м’язову масу та підтягнути всі м’язи тіла без жодних можливих ризиків для здоров’я.
Чи допоможе веганська дієта набрати м’язову масу?
Основу цього стилю харчування складають всього дві прості страви, які необхідно просто поєднати зі своїм звичним раціоном. Якщо такого меню вам буде достатньо, додавати до нього інші страви не потрібно.
Цими двома стравами є неймовірно смачний смузі та пікантний низькокалорійний салат. Смузі краще вживати на сніданок або обід, тоді як салат стане чудовим доповненням до основної страви на вечерю. Повірте, ці дві страви самі по собі є досить повноцінними, тож вони допоможуть зберегти баланс поживних речовин в організмі.
Утім, ми рекомендуємо дотримуватися дієти для набору м’язової маси не довше 4-ох тижнів, щоб такий раціон вам не набрид. Для прикладу, ви можете чергувати тиждень веганської дієти з тижнем свого звичного раціону. Такий стиль харчування дозволить вам ще раз переконатися у тому, що правильний та збалансований раціон також може бути різноманітним та цікавим.
Смузі, що допоможе набрати м’язову масу
Вірте чи ні, але це ароматне смузі з полуничним смаком є цілком повноцінною стравою, адже до його складу входять високоякісні натуральні жири, незамінні для організму білки, а також свічі фрукти та овочі. Для того, щоб протриматися щонайменше один місяць на веганській дієті, необхідно завжди мати під рукою протеїнові порошки з різними смаками.
Фантазуючи та змішуючи різні смаки, ви ніколи не втомитеся від цього корисного напою.
Інгредієнти:
- 6 середніх полуниць, ретельно помитих та продезінфікованих
- 1 склянка листя молодого шпинату, ретельно помитого та очищеного від піску та бруду (30 г)
- 1 столова ложка протеїнового порошку з вашим улюбленим смаком (15 г)
- 10 штук мигдалю
- 1 столова ложка органічної мигдальної або будь-якого іншої веганської олії (20 г)
- 1 склянка кокосового молока (250 мл)
- 1 кубик льоду
Спосіб приготування:
- Ретельно збийте всі компоненти смузі у стаціонарному блендері до однорідної консистенції.
- Подавати напій краще одразу після приготування.
Веганський салат, який допоможе набрати м’язову масу
Цей веганський салат є неймовірно смачним, адже до його складу входить велика кількість пряних спецій. Завдяки своїй пікантності ця страва вам ніколи не набридне та допоможе неухильно дотримуватися дієти. Якщо ж вам все-таки захочеться чогось новенького, можете замінити звичні спеції на інші ароматні трави та прянощі.
Зверніть увагу, що для збереження всіх корисних властивостей страви ми рекомендуємо не використовувати готові магазинні салатні заправки та соуси, адже до їхнього складу входить велика кількість солі та консервантів. Ви можете власноруч приготувати корисну заправку для цього салату у домашніх умовах. Усе, що вам знадобиться – це невелика кількість рослинної олії та свіжий фруктовий сік.
Ви також можете поекспериментувати та використати для заправки салату різні рослинні олії, наприклад олію авокадо або кунжуту, а також олію з пряними травами.
Інгредієнти:
- 1 авокадо, нарізане кубиками
- 1 склянка ретельно помитого та продезінфікованого листя молодого шпинату (30 г)
- 1/2 пакування сиру тофу, нарізаного кубиками
- 1/2 склянки ріпчастої цибулі, дрібно нашаткованої (110 г)
- 2 подрібнені зубки часнику
- 1 столова ложка оливкової олії (15 г)
- 1 столова ложка води (15 мл)
- 1 чайна ложка тмину (5 г)
- 1 дрібка меленого чорного перцю
- 1 дрібка морської солі
- 1 дрібка сушеного чебрецю
Спосіб приготування:
- Перш за все, змішайте у глибокій посудині воду, чебрець, тмин, сіль та перець. Ретельно перемішайте всі спеції та відкладіть їх на час приготування салату.
- Поставте на плиту сковорідку та розігрійте у ній оливкову олію.
- Щойно олія добре підігріється, додайте до неї подрібнені часник та цибулю. Тушкуйте овочі на малому вогні впродовж 5 хвилин, поки вони стануть м’якими та ніжними.
- Додайте тофу, нарізаний кубиками, та продовжуйте тушкувати впродовж ще 10 хвилин.
- Коли сир розплавиться, додайте у сковорідку суміш з прянощів та води. Ретельно перемішайте страву за допомогою дерев’яної лопатки або невеликої ложки.
- Додайте листя шпинату та тушкуйте страву ще 2 хвилини на середньому вогні.
- Щойно шпинат стане м’яким, зніміть сковорідку з вогню. Перекладіть теплий салат у гарну тарілку та одразу подавайте його до столу.
- Перед подачею можна прикрасити страву шматочками свіжого авокадо.
Як бачите, ці дві прості страви є не лише неймовірно апетитними, але й доступними, адже для їхнього приготування вам знадобиться всього кілька недорогих інгредієнтів.
Додайте до свого раціону горіхи та насіння
Оскільки ці два продукти містять велику кількість протеїнів, вони є чудовими замінниками м’ясних виробів. До того ж, вони є дуже маленького розміру, тож вам буде дуже просто завжди носити їх з собою. Таким чином корисний перекус завжди буде у вас під рукою.
Ми пропонуємо завжди носити з собою такі види насіння та горіхів:
- 1/4 склянки гарбузового насіння, що містить 15 г протеїну;
- 1/4 склянки мигдалю, до якої входить 10 г протеїну;
- 2 столові ложки арахісового масла, які містять 12 г протеїну.
- Morton RW., Murphy KT., McKellar SR., Schoenfeld BJ., et al., A systematic review, meta analysis and meta regression of the effect of protein supplementation on resistance training induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med, 2018. 52 (6): 376-384.
- Velmurugan BK., Rathinasamy B., Lohanathan BP., Thiyagarajan V., Weng CF., Neuroprotective role of phytochemicals. Molecules, 2018.