Чотири страви на основі желатину

Оскільки желатин є неймовірно доступним та універсальним продуктом, його часто використовують у кулінарії для приготування страв із желейною консистенцією. У цій статті ми зібрали прості та смачні страви на основі желатину, які ви зможете приготувати у домашніх умовах.
Чотири страви на основі желатину

Останнє оновлення: 11 березня, 2019

На основі желатину можна приготувати чимало смачних страв, адже цей універсальний продукт складає чудову основу для багатьох кулінарних шедеврів. Існує чотири страви на основі желатину про які ми сьогодні вам розповімо.

Насправді желатин високо цінували ще багато років тому не тільки за його харчові властивості, але й за неймовірно високий вміст незамінних для організму амінокислот. У цій статті ми зібрали чотири прості у приготуванні солодкі страви на основі желатину. Повірте, за допомогою наших порад ви зможете легко та швидко приготувати вишуканні ресторанні десерти на власній кухні.

Чотири смачні страви на основі желатину

1. Желейний торт з полуницями

десерти на основі желатину

Перша страва, яку ми пропонуємо вашій увазі – це торт на основі желатину, пісочного печива, свіжих полуниць та вершкового масла. Саме ця комбінація смаків зможе задовольнити навіть найвибагливіших гурманів. До того ж, попри вишуканий вигляд, насправді цей десерт є неймовірно простим у приготуванні.

Інгредієнти:

  • 1 літр води
  • 3/4 склянки цукрової пудри (30 г)
  • 1 лист желатину з полуничним смаком (15 г)
  • 2 склянки сиру маскарпоне (500 г)
  • 1 1/2 склянки жирних вершків для збивання (300 г)
  • 1 столова ложка апельсинової цедри (10 г)
  • 1 пакування пісочного печива з апельсиновим смаком (200 г)
  • 1 пакування натурального желатину без смаку (15 г)
  • 2 склянки свіжих полуниць, розрізаних навпіл (250 г)
  • 3/4 склянки розтопленого вершкового масла (125 г)
  • свіже листя м’яти

Спосіб приготування:

  • Перш за все необхідно приготувати основу для желейного торта. Для цього помістіть пісочне печиво у стаціонарний блендер та збийте його до утворення однорідної порошкоподібної суміші.
  • Змішайте подрібнене печиво з розтопленим вершковим маслом.
  • Викладіть основу для торта у роз’ємну форму. Рівномірно розподіліть суміш по дну форми, щоб утворився гладенький та рівний корж.
  • Для приготування начинки перш за все необхідно збити сир маскарпоне разом з цукровою пудрою у глибокій посудині.
  • Коли цукор розчиниться, додайте до суміші кулінарні вершки та продовжуйте збивати до появи перших піків.
  • Додайте апельсинову цедру та натуральний желатин без смаку. Зверніть увагу, що желатин необхідно попередньо розчинити у теплій воді. Знову ретельно збийте начинку.
  • Вилийте готову сирну начинку на основу з печива та помістіть торт у холодильник на 30 хвилин.
  • Тим часом розчиніть полуничний желатин у 1 літрі гарячої води. Зачекайте, доки вода охолоне до кімнатної температури та обережно вилийте її зверху на охолоджений торт.
  • Викладіть на торт половинки свіжих полуниць таким чином, щоб вони повністю занурилися у желатинову суміш.
  • Помістіть торт у холодильник до повного застигання. Перед подачею неодмінно прикрасьте готовий десерт листям свіжої м’яти.

2. Фруктове желе на основі червоного вина

солодкі страви на основі желатину та фруктів

Коли мова йде про солодкі страви на основі желатину, першим спадає на думку саме желе. Втім, звичайне желе з пакетиків – це банально та шкідливо. Ми ж пропонуємо вашій увазі неймовірно смачний желейний десерт на основі червоного вина з додаванням свіжих або консервованих фруктів. Повірте, всього за кілька хвилин ви зможете приготувати ніжний та смачний десерт, який чудово освіжить у літню спеку.

Інгредієнти:

  • 3 склянки сиропу від консервованих фруктів (720 г)
  • 3 склянки червоного вина (720 г)
  • 1 банка консервованих ананасів у сиропі (800 г)
  • 2 листи желатину з виноградним смаком (30 г)
  • 2 склянки гарячої води (400 мл)
  • 1 банка консервованих персиків у сиропі (800 г)
  • 1 пакування чорносливу (300 г)

Спосіб приготування:

  • Перш за все розчиніть листи желатину у гарячій воді та відкладіть їх до охолодження.
  • Злийте з обох банок з консервованими фруктами весь сироп. Для цього десерту необхідно три склянки фруктового сиропу.
  • Наріжте персики та ананаси маленькими кубиками.
  • Чорнослив помістіть у каструлю та залийте червоним вином. Підігрійте суміш на малому вогні та варіть її, доки чорнослив не розм’якне.
  • Зніміть винну суміш з вогню та додайте до неї весь цукровий сироп з банок.
  • Помістіть фрукти у глибоку посудину. Додайте до них розчинений у воді виноградний желатин, суміш із сиропів та червоного вина, а також розм’яклий чорнослив.
  • Ретельно перемішайте всі компоненти десерту. Перелийте желейну суміш у силіконові форми або креманки та помістіть у холодильник до повного застигання.

3. Молочне желе з фруктами

Вірте чи ні, але будь-які солодкі страви на основі желатину стануть чудовим доповненням до святкового застілля. Ви можете приготувати желейні десерти з нагоди Дня народження, романтичної вечері або навіть звичайного недільного обіду у родинному колі. Ми пропонуємо вам спробувати смачне молочне желе, адже у цьому десерті ніжна вершкова текстура вдало поєднується з вибуховим смаком фруктового міксу.

Інгредієнти:

  • 2 листи желатину (30 г)
  • 2 склянки води (500 мл)
  • 2 склянки молока (500 мл)
  • 1 склянка цукру (200 г)
  • 1/2 склянки води (125 мл)
  • 250 г фруктів, консервованих у сиропі
  • 1/4 склянки води для розчинення желатину (60 г)

Спосіб приготування:

  • Помістіть консервовані фрукти у невелику каструлю. Додайте до них половину цукру та воду. На малому вогні доведіть суміш до кипіння. Щойно вода почне закипати, зніміть каструлю з вогню.
  • Розчиніть желатин у 30 г води та додайте його у каструлю з фруктовою сумішшю. Ретельно перемішайте заготовку.
  • Вилийте десерт у силіконову форму та помістіть його у холодильник до повного застигання.
  • Тим часом підігрійте молоко з іншою половиною цукру до повного його розчинення.
  • Розчиніть другий лист желатину у 30 г води та додайте його до теплого молока.
  • Ретельно перемішайте суміш та зачекайте, доки вона охолоне до кімнатної температури.
  • Щойно фруктова основа десерту застигне, вилийте на неї молочну суміш та покладіть у холодильник до застигання.
  • Коли десерт повністю застигне, витягніть його з форми та перекладіть на красиву тарілку для подачі.

4. Двошаровий десерт з манго

двошаровий десерт з манго

Інгредієнти для першого шару:

  • 1/2 склянки апельсинового соку (120 мл)
  • 2 склянки консервованого манго (400 мл)
  • 1 склянка сиропу від консервованого манго (200 мл)
  • 2 листи желатину (30 г), замоченого у воді

Інгредієнти для другого шару:

  • 1 склянка вершкового сиру (125 г)
  • 1 склянка натурального йогурту без домішок (125 г)
  • 1 склянка згущеного молока без цукру (125 г)
  • 1 склянка згущеного молока з цукром (125 г)
  • 1 склянка манго, нарізаного кубиками (200 г)
  • 2 листи желатину (30 г), замоченого у молоці

Спосіб приготування:

  • Для приготування першого шару збийте всі компоненти до утворення однорідної суміші без грудочок.
  • Готову суміш вилийте у силіконову форму та помістіть її у холодильник до застигання.
  • Для другого шару збийте обидва види згущеного молока з вершковим сиром, йогуртом та желатином.
  • Вилийте молочне желе на застиглий перший шар десерту та зачекайте, доки він повністю застигне у холодильнику.
  • Перед подачею витягніть десерт з форми та перекладіть його на красиву пласку тарілку. Прикрасьте двошарове желе кубиками свіжого манго та листям м’яти.

Занесіть ці чотири страви на основі желатину до своєї кулінарної книги і ви зможете дивувати своїх рідних  смачними десертами.



  • Viuda-Martos, M., Ruiz-Navajas, Y., Fernández-López, J., & Pérez-Álvarez, J. A. (2008). Functional properties of honey, propolis, and royal jelly. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2008.00966.x
  • Nagai, T., Sakai, M., Inoue, R., Inoue, H., & Suzuki, N. (2001). Antioxidative activities of some commercially honeys, royal jelly, and propolis. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(01)00193-5
  • Pasupuleti, V. R., Sammugam, L., Ramesh, N., & Gan, S. H. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2017/1259510

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.