Страви з тофу: два рецепти, які потрібно спробувати

03 липня, 2020
Маринований тофу чи бургери з веганським сиром? Незалежно від того, що саме ви оберете, можете бути певні: будь-які страви з тофу неодмінно стануть хітом серед гостей. У цій статті ми поділимося кількома ідеями, як можна використати цей корисний веганський продукт у стравах для всієї сім'ї.

Тофу – це сорт веганського сиру, який виробляють із соєвого молока. Варто зауважити, що всі страви з тофу вирізняються низьким вмістом жирів та великою кількістю рослинних білків.

До того ж сою заслужено вважають чудовим природним джерелом кальцію та незамінних для організму людини вітамінів. Варто зауважити, що за смаком більшість видів сиру тофу за смаком нагадують яйця, а завдяки своїй ніжній текстурі цей веганський продукт чудово підходить для приготування різних страв.

Сьогодні ми розповімо вам про кілька цікавих рецептів страв із тофу, які неодмінно потрібно спробувати. Ці веганські страви є неймовірно простими у приготуванні, напрочуд смачними, а також поживними та корисними для організму людини.

Неодмінно приготуйте ці страви для своїх близьких!

Сир тофу

Не забувайте, що соя та всі її похідні є напрочуд популярними продуктами серед веганів та вегетаріанців. Сир тофу готують тільки із сої, тож він також присутній в раціоні людей, які з певних міркувань не вживають продуктів тваринного походження.

Варто зауважити, що процес виготовлення сиру тофу дуже схожий на звичне сироваріння. Цей продукт має дуже важливу перевагу для певних категорій людей. Тофу не містить лактози, а отже він чудово підійде людям, організм яких не здатний перетравлювати цей тип дисахаридів.

Неймовірні переваги тофу та протипоказання до вживання цього продукту

  • Сир тофу виготовляють із соєвих бобів. Завдяки тому, що основою цього продукту є бобова культура, тофу заслужено вважають чудовим джерелом якісних рослинних білків. Ба більше, цей веганський продукт містить усі дев’ять незамінних для організму амінокислот.
  • До складу тофу також входять важливі жирні кислоти, вітамін Е та лецитини. Всі ці речовини необхідні для регулювання рівня холестерину та тригліцеридів в організмі.
  • Сир тофу вирізняється високим вмістом кальцію. Вірте чи ні, але на 100 г тофу припадає 159 мг кальцію. До того ж сир тофу також містить залізо, цинк та інші важливі вітаміни і мінерали.
  • Завдяки високому вмісту ізофлавону, кальцію та білків тофу вважають незамінним продуктом для регулювання рівня естрогену в організмі. Саме тому цей продукт рекомендують вживати жінкам, у яких настала менопауза.
  • Тофу містить велику кількість клітковини та вирізняється низькою калорійністю.

Не забувайте, що соя та всі її похідні також містять багато оксалатів. Перш ніж вносити цей продукт до свого раціону, рекомендуємо обов’язково порадитися з лікарем, адже при потраплянні в організм деяких людей оксалати перетворюються на камені у нирках.

Дві прості страви з тофу

Маринований сир тофу

маринований сир тофу

Після маринування тофу можна викоростовувати як самостійний перекус або як інгредієнт для приготування різних страв.

Інгредієнти:

  • 200 г тофу, висушеного від сироватки та нарізаного кубиками
  • 1 зубок часнику, подрібнений
  • 4-5 столових ложок оливкової олії
  • мед
  • чебрець
  • орегано
  • сіль та перець за смаком
  • насіння кунжуту
  • борошно
  • олія для смаження

Спосіб приготування:

  • Перш за все, потрібно приготувати маринад для тофу. Для цього у посудині необхідно змішати оливкову олію та дрібно порізаний часник. Додайте мед, чебрець, орегано, сіль та перець (пропорції можна регулювати на власний смак). Ретельно перемішайте всі складові маринаду.
  • Додайте в маринад сир тофу та помістіть посудину в холодильник на 4-6 годин для маринування. Зауважте: що довше сир настоюватиметься в цій пряній суміші, то ароматнішим він стане. Не забувайте час від часу перемішувати сир, щоб маринад однаково обгорнув його з усіх боків.
  • Коли тофу буде готовим, підготуйте суміш для панірування. В окрему тарілку насипте борошно та кунжутне насіння. Кожен шматочок тофу потрібно гарно запанірувати в цій сухій суміші з усіх боків.
  • У сковорідці розігрійте олію та пісмажте тофу до золотавої скоринки.
  • Коли страва буде готова, помістіть смажений сир на паперову серветку, щоб прибрати зайвий жир.
  • Тофу можна подавати з улюбленим соусом або корисним гарніром. Смачного!

Страви з тофу: веганські бургери

страви з тофу: веганський бургер

Мабуть, ви не здогадувалися про це раніше, проте тофу може стати чудовим інгредієнтом для приготування смачних веганських бургерів. Він добре смакуватиме з іншими компонентами страви, тож ви неодмінно здивуєте такими бургерами своїх близьких.

Інгредієнти:

  • 250 г тофу, дрібно порізаного
  • 1 цибулина, подрібнена
  • 2 зубки часнику, дрібно порізаного
  • подрібнена зелень кінзи або петрушки
  • червоний перець
  • 1 яйце
  • сіль та мелений чорний перець за смаком
  • хлібні крихти
  • панірувальні сухарі
  • олія для смаження

Спосіб приготування:

  • Перш за все потрібно обсмажити подрібнену цибулину в невеликій кількості олії, допоки вона не стане прозорою та м’якою. Після цього смажену цибулю потрібно відкласти на час приготування інших інгредієнтів страви.
  • Змішайте тофу з часником та кінзою чи петрушкою до однорідної консистенції.
  • Додайте до сирної суміші смажену цибулю, яйце, хлібні крихти, червоний перець, а також сіль та мелений чорний перець за смаком. Консистенція “фаршу” має бути такою, щоб з нього було зручно сформувати веганську котлету для бургера.
  • Запаніруйте готові котлети та обсмажте їх в олії.
  • Тепер котлети з тофу можна подавати з улюбленим гарніром або використати їх для приготування смачного гамбургера.

Не забувайте, що сир тофу є універсальним інгредієнтом, тож його можна використовувати як компонент багатьох цікавих страв. Насправді нині дуже легко знайти рецепт страви з тофу, де цей веганський продукт є головним інгредієнтом.

Тофу можна додавати до запіканок, салатів, фрикадельок, веганських котлет та навіть десертів і цукерок. Неодмінно спробуйте приготувати ці страви на власній кухні!

  • Pilsková, L., Riecanský, I., & Jagla, F. (2010). The physiological actions of isoflavone phytoestrogens. Physiological Research. https://doi.org/931902 [pii]
  • Sacks, F. M., Lichtenstein, A., Van Horn, L., Harris, W., Kris-Etherton, P., & Winston, M. (2006). Soy protein, isoflavones, and cardiovascular health: An American Heart Association Science Advisory for professionals from the Nutrition Committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.171052
  • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071464