9 продуктів, які не варто зберігати в морозильній камері

02 січня, 2019
Якщо ви не хочете втратити більшу частину їхніх властивостей, певні продукти ніколи не слід зберігати в морозильній камері. Краще купувати їх в менших кількостях і споживати свіжими.

Зберігання їжі належним чином є одним з основних секретів, щоб зекономити гроші та скоротити харчові відходи.

Цей процес можна здійснити в різних формах, зокрема шляхом використання низьких температур у холодильнику.

Поради для зберігання продуктів у холодильнику

Цей прилад дозволяє зберегти залишки приготовленої їжі, а також продовжити строк зберігання продуктів, які ви купуєте в продуктових магазинах і на ринках.

Проблема полягає в тому, що не всі продукти можна так зберігати, і ще менше можна класти в морозильну камеру.

Хоча ви дійсно можете заморозити майже все, деякі продукти втрачають свій аромат або структуру після впливу таких екстремальних низьких температур.

Для того щоб уникнути цього, ми хочемо розповісти вам про 9 продуктів, які краще не зберігати в морозильній камері.

Дізнайтеся про них більше!

1. Салатна зелень

Салати
Для того, щоб насолоджуватися свіжим смаком овочів в салатах, найкраще за все готувати рівно стільки, скільки ви хочете з’їсти.

Однак, якщо щось залишилося, не ставте це в морозильну камеру. Це призведе до того, що листя зав’януть і втратять чудовий аромат.

Натомість вимийте овочі, висушіть їх паперовим рушником і загорніть у поліетиленовий пакет, перш ніж зберігати на нижніх полицях холодильника.

З’їжте їх наступного дня, щоб уникнути псування.

2. Молоко

Зберігати молоко в морозильній камері чи ні залежить від того, як ви плануєте його використовувати.

Якщо ви плануєте його пити, як зазвичай, збереження молока в морозильній камері призведе до утворення грудочок, які мають відтанути.

Проте якщо ви плануєте використовувати його для приготування десертів, тортів або будь-яких інших страв, ви можете заморозити його без проблем аж до 24 годин.

3. Яйця в шкаралупі

Яйця та правила їх зберігання
Усі знають, що рідини твердішають у морозильній камері та потребують більше місця, тому що схильні збільшуватися в розмірі.

Яйця не є винятком, і їхнє заморожування може призвести до серйозної помилки.

Рідина всередині затвердіє, набухне і розколе оболонку. Найгірше те, що вони можуть вибухнути й викликати дуже неприємний запах в морозильній камері.

Найкращий спосіб – зберігати яйця на нижніх полицях  холодильника або в прохолодному місці на кухні.

4. Сметана

Сметана втрачає свій смак і текстуру, коли ви зберігаєте її в морозильнику. Вона псується і навіть не варто додавати її в інші страви.

Найкраще перевірити дату на етикетці й спробувати споживати її якомога швидше.

5. Йогурт

Йогурт
Йогурт змінює текстуру при зберіганні протягом кількох днів в морозильній камері.

Деякі різновиди добре переносять морозильну камеру, однак більшість з них втрачають багато властивостей.

6. Сир

Сир є ще одним молочним продуктом, який легко псується при зберіганні в морозильній камері. Він може стати жорстким, ламким або навіть розсипчастим, втрачаючи свою м’якість.

Коли він відтане, вам буде складніше додати його до інших страв, і ви, безумовно, не відчуєте його приємний смак, наявний у свіжому стані.

7. Збиті яєчні білки

Яєчний білок
У вас залишилися збиті яєчні білки? Якщо так, то краще використати їх, щоб зробити натуральну маску для обличчя або волосся.

Якщо ви спробуєте зберігати їх в морозильній камері все, ви пошкодите липку текстуру та інші властивості.

Коли ви розморозите їх, вони випустять смердючу рідину, що зруйнує будь-яку страву.

8. Картопля

Картопля містить багато води, яка кристалізується при зберіганні в морозильнику. Коли ви розморозите її, вона стане м’якою, а смак зміниться.

Якщо ви вирішите, що вам все ж треба її заморозити, рекомендуємо спочатку трохи її відварити.

Найкращий спосіб зберегти картоплю в чудовому стані – це зберігати її в прохолодному, захищеному від світла, а найголовніше сухому місці.

9. Кава

Кава
Коли кава відтане, ви помітите, що вона втратила свій приємний аромат. Окрім цього, холод може зіпсувати її важливі поживні властивості.

Ви досі робите помилки при зберіганні їжі? Якщо ви виявили, що робите згадані помилки, спробуйте знайти інший спосіб для зберігання або купуйте тільки те, що збираєтеся споживати скоро.

  • Larder CE., Abergel M., Kubow S., Donnelly DJ., Freeze drying affects the starch digestibility of cooked potato tubers. Food Res Int, 2018. 103: 208-214.
  • Pal P., Shepherd D., Hamid N., Hautus MJ., The use of freeze dried retronasal stimuli to assess olfactory function. Clin Otolaryngol, 2019. 44 (5): 770-777.