Чи потрібно їсти п’ять разів на день?

26 червня, 2020
У цій цікавій статті ви дізнаєтеся, чи варто їсти п’ять разів на день. У цьому випадку кількість так само важлива, як і якість!
 

Напевно, ви чули, що потрібно їсти п’ять разів на день, адже це допомагає схуднути та прискорює метаболізм, а також тому, що потрібно їсти кожні три години, щоб не відчувати голоду.

Але чи це правда?

Ми відповімо на це цікаве питання в нашій статті.

Скільки разів на день потрібно їсти?

Те, що потрібно їсти п’ять разів на день, не є абсолютно правдою, оскільки це залежить від конкретної людини та її голоду, розпорядку дня, роботи, розкладу та фізичних навантажень, серед інших чинників.

Якщо ви змушені перекушувати до та після обіду, це може перетворитись на споживання нерекомендованої їжі, наприклад, солодощів, соків, газованих напоїв, чипсів, ковбас, солодких молочних продуктів… Багато разів люди обирають ці закуски замість більш здорових альтернатив. Тому якість їжі важливіша за кількість. Краще їсти три здорові страви на день, ніж п’ять нездорових.

То які страви є найважливішими? Чи погано пропускати сніданок? Жоден прийом їжі не важливіший за інші. Крім того, неважливо, чи ви не снідаєте, тому що ви не голодні, чи снідаєте опівдні, а не о сьомій ранку.

Ця стаття може вас зацікавити: Наслідки пропуску сніданку для організму людини

чи потрібно їсти п’ять разів на день
 

Їжа п’ять разів на день прискорює обмін речовин?

Ця ідея випливає з того, що, коли ви їсте, ви витрачаєте енергію на перетравлення та розщеплення продуктів на компоненти. Це називається термічним ефектом їжі.

Однак виявляється, що калорії, які ви використовуєте для травлення, є більш-менш пропорційними кількості їжі, яку ви їсте, та типу макроелементів. Це означає, що якщо ви будете дотримуватися дієти з 2000 ккал в день, не має значення, будете ви їсти три чи п’ять разів, оскільки термічний ефект буде однаковим.

«The Journal of Nutrition» опублікував дослідження, в якому автори дійшли висновку, що немає надійних наукових доказів, які б підтверджували, що збільшення частоти прийому їжі може сприяти схудненню.

Що відбувається під час голодування?

Важливо їсти, коли ви голодні, адже у вас є механізм голоду та ситості, який контролюється гормонами греліном та лептином. Також важливо стежити за тим, щоб діти їли.

Здорові дорослі без особливих обставин (це не стосується спортсменів чи вагітних жінок) можуть не їсти багато годин, навіть цілий день. Якщо ви постилися протягом декількох годин, глюкоза в крові вичерпалася, організм використовує глікоген з печінки та м’язів. Щойно ці запаси закінчуються, організм активізує глюконеогенез: вироблення глюкози з протеолізу та ліполізу (руйнування м’язової та жирової тканини), що створює кетонові тіла, які виводяться з сечею.

Насправді, для деяких людей періодичне голодування може бути хорошим ресурсом для схуднення. Це голодування передбачає 16 годин без їжі, за винятком сніданку. Однак доцільно це робити під професійним наглядом.

 

Ви також повинні прочитати: Поради щодо харчування, які допоможуть позбутися жиру на животі без голодування

коли потрібно їсти п'ять разів на день

Коли доцільно їсти п’ять разів на день?

  • Для контролю тривоги та голоду. Якщо ви їсте п’ять разів на день, ви, швидше за все, менше відчуєте голод і краще контролюєте кількість їжі. Однак якщо ви пропустите прийом їжі, ви можете почуватися дуже голодними та наступного разу з’їсте більше їжі, ніж слід.
  • Якщо ви страждаєте на певні захворювання, такі як діабет, для запобігання гіпоглікемії та підтримки постійного рівня глюкози в крові.
  • Якщо ви займаєтеся спортом, тому доводиться багато їсти. Це зробити простіше за п’ять прийомів, ніж за три, і так легше контролювати оптимальні перерви між прийомами їжі.

Висновок

Краще створити режим харчування. Якщо ви звикли їсти п’ять разів на день, вам буде важко їсти тричі, і навпаки. Тому усі випадки різні.

Найголовніше – їсти здорову і ситну їжу. Якщо ви їсте здорову їжу, кількість їжі, яку ви споживаєте щодня, не буде надто важливою.

 
  • Flint, A., Gregersen, N. T., Gluud, L. L., Møller, B. K., Raben, A., Tetens, I., … & Astrup, A. (2007). Associations between postprandial insulin and blood glucose responses, appetite sensations and energy intake in normal weight and overweight individuals: a meta-analysis of test meal studies. British Journal of Nutrition98(1), 17-25.
  • Leidy, H. J., & Campbell, W. W. (2010). The effect of eating frequency on appetite control and food intake: brief synopsis of controlled feeding studies. The Journal of nutrition141(1), 154-157.
  • Tinsley, G. M., & La Bounty, P. M. (2015). Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutrition reviews73(10), 661-674.