Індичка та куряче м’ясо: у чому різниця?
І м’ясо індички, і курка – це корисна їжа, яку ви можете зробити частиною свого раціону. Фактично, спеціалісти рекомендують вам споживати і те, і інше для покращення загального стану здоров’я, незалежно від віку.
Ми вважаємо обидва ці види м’яса білим м’ясом. Вони мають кращу репутацію, ніж червоне м’ясо, яке пов’язане з вищим ризиком розвитку хронічних захворювань, коли ми їмо його занадто багато. Крім того, варто намагатися уникати промислового переробленого м’яса, оскільки воно може містити небезпечні добавки, які впливають на метаболізм.
Куряче м’ясо
Це м’ясо містить високу кількість білка. Дослідження показали, що ці поживні речовини є необхідними та необхідними для забезпечення належної роботи м’язів. Ці речовини характеризуються високою біологічною цінністю, оскільки містять усі незамінні амінокислоти й досить легко засвоюються.
Крім того, куряче м’ясо має низький відсоток жиру. Це правда, що вміст ліпідів у ньому складається з насиченого виду, але вони не несуть ніякої загрози для здоров’я. З наукової точки зору, споживання жирних насичених кислот протягом останніх років дуже різнилось, як показує дослідження, опубліковане в журналі Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
З іншого боку, не можна забувати, що курятина також містить багато вітамінів групи В. Ці мікроелементи необхідні організму й відіграють ключову роль у безлічі метаболічних реакцій, пов’язаних з отриманням енергії. Наприклад, вітамін В12 є речовиною, що має фундаментальне значення для профілактики анемії.
Щоб знати більше: Щитовидна залоза під час вагітності: яка велика угода?
М’ясо індички
М’ясо індички також містить білки з високою біологічною цінністю. Різниця між обома продуктами щодо цього ледь помітна. Єдине, що, залежно від частини тварини, яку ви споживаєте, кількість спожитого вами цього білка може змінюватись.
Однак є значні відмінності у вмісті жиру. М’ясо індички не містить насичених ліпідів. Насправді загальна кількість жиру нижча, ніж у курячому. Також рівень холестерину помітно менший.
Незважаючи на все це, серйозних наслідків для здоров’я тут немає. Насичені ліпіди не вважають шкідливими.
Нарешті, доречно згадати, що м’ясо індички містить вищий рівень кальцію, ніж курка: майже втричі більше. Ці дані цікаві для дієти з метою профілактики скелетних захворювань. Є дані, що підтверджують, що регулярне споживання кальцію знижує ризик розвитку остеопорозу в подальшому житті.
Можливо, вас також зацікавить: Контроль високого кров’яного тиску: справа не лише в солі!
Приготування м’яса має значення
Готуючи м’ясо курки або індички, ви повинні пам’ятати про певні моменти. Перший з них полягає в тому, що найкращим способом приготування є гриль, піч або кип’ятіння у воді. Таким чином жирні кислоти не піддаються змінам, що гарантує, що вони є дещо здоровими.
Варто уникати смаження цих продуктів, а також покриття їх кляром. У цих ситуаціях ви можете виробляти шкідливі та навіть токсичні для здоров’я людини компоненти, такі як транс-ліпіди та акриламід. Обидві речовини здатні викликати системне запалення та впливати на органи, тканини та клітини.
З іншого боку, найкращий спосіб з’їсти м’ясо – це супроводжувати його овочами. Таким чином ви забезпечуєте достатнє джерело мікроелементів та антиоксидантів.
Якщо ви хочете також ввести вуглеводи в їжу, найкращі варіанти – це бульби, бобові та цілий рис. Важливо якомога більше уникати макаронних виробів та хліба, оскільки їх високий глікемічний індекс може зашкодити метаболізму цукрів загалом.
Індичка та куряче м’ясо: дві корисні їжі
У здоровому раціоні можна вживати як м’ясо індички, так і м’ясо курки. Їх варто їсти регулярно, оскільки вони є одними із потрібних нам джерел білків з високою біологічною цінністю. Крім того, добре також споживати біле м’ясо, а не червоне.
Загалом, способи приготування страв впливатимуть на кінцевий результат цих продуктів, і між ними майже не існує суттєвих відмінностей. Оптимальний спосіб їх приготування – на грилі або в духовці, але можна також відварити їх. Таким чином жирні кислоти принесуть користь для здоров’я.
Не забувайте, що основою здорового харчування є різноманітність, і тому важливо чергувати ці види м’яса з іншими продуктами з високим вмістом білка, такими як яйця, риба та молочні продукти.
- Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
- Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
- Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
- González, María Isabel Castro. “Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes.” Interciencia 27.3 (2002): 128-136.
- Manuzza, Marcela Alejandra, et al. “Índice glucémico y carga glucémica: su valor en el tratamiento y la prevención de las enfermedades crónicas no transmisibles.” Diaeta 36.162 (2018): 29-38.