Лужні страви, які ви можете їсти щодня: 7 комбінацій

Лужні страви можуть допомогти нам піклуватися про організм та покращити загальний стан здоров’я, оскільки збудники багатьох шкідливих бактерій та вірусів процвітають у кислому середовищі.
Лужні страви, які ви можете їсти щодня: 7 комбінацій

Останнє оновлення: 31 серпня, 2020

Ми всі чули багато про чарівні властивості для здоров’я, які мають лужні страви. Але, попри все це, ви все ще можете запитувати себе, чи дійсно варто зосередитись на тому, щоб зробити таку їжу частиною свого щоденного раціону.

Як ви, напевно, усвідомлюєте, навколо чимало дієт і порад від гуру, які обіцяють вічне здоров’я та добробут, якщо ми будемо дотримуватися певних дієт.

Але у випадку лужної їжі сумнівів не може бути.

Якщо ви хочете насолоджуватися кращим внутрішнім балансом і хорошою якістю життя, це обов’язково. Додавання лужної їжі до кошиків для покупок, а отже, до наших страв, обов’язково позначиться на здоров’ї.

Багато продуктів, які ми їмо щодня, якими ми насолоджуємось – можливо, навіть забагато – це продукти, які мають кислу дію на нашу травну систему: цукри, трансжири, молочні продукти, консерванти, підсолоджувачі, хімічні продукти тощо.

З іншого боку, лужні страви відомі тим, що містять безліч вітамінів і мінералів, які допомагають збалансувати наш pH.

Вони не викликають запалення, не містять надмірної кількості калорій і сприяють багатьом основним функціям наших найважливіших органів.

Але якщо ви не замислюєтесь над тим, чи було б гарною ідеєю повністю покінчити з продуктами, які мають підкислювальну дію, і вживати лише лужні, відповідь однозначна: промовисте “Ні!”

Ідея полягає в тому, щоб знайти відповідний баланс. У цьому випадку ідеальна пропорція полягає виглядає так: не більше ніж 30% продуктів, які ви вживаєте щодня, повинні мати підкислювальну дію, а решта – лужну.

Тепер, коли ми все це прояснили, розгляньмо 7 казкових лужних комбінацій їжі, які можна їсти 7 днів на тиждень.

Лужні страви

1. Авокадо та гранати

які є лужні страви
Це поєднання гарантує вам неймовірний сніданок. Гранати мають сильну очисну здатність, сприяють серцево-судинному здоров’ю та є скарбницею вітамінів (зокрема, вітамінів А та С) та таких мінералів, як магній.

Окрім того, поєднання граната з половиною авокадо ще більше посилить лужні властивості обох продуктів.

Важливо пам’ятати, що авокадо – один із найпотужніших лужних продуктів. Він не лише смачний, але й багатий на мононенасичені жири. Однією з його головних переваг є те, що це потужний помічний для боротьби з кислотністю в нашому тілі.

Ви готові розпочати свій день із цього потужного і смачного поєднання?

2. Чорниця з морквою і фініками

Морква має м’який лужний ефект. Хоча вона не має настільки сильного ефекту, як авокадо або лимони, її поєднання з будь-якими лісовими ягодами дає вам казковий засіб, який підлужує організм. Спробуйте моркві з:

  • ожиною
  • полуницею
  • малиною
  • чорницею
  • смородиною
  • бузиною

Приготуйте собі смачний натуральний сік або просто салат з моркви та будь-якої – або всіх – з цих ягід.

І не забудьте додати фініки! Вони дадуть вам приємний присмак і ще більший лужний заряд.

3. Вівсянка з ківі

вівсянка з ківі
Ви колись смакували вівсяну кашу з ківі? Це чудовий сніданок, який є поживним, ситним і, перш за все, має потужні лужні властивості.

Ці два інгредієнти є одними з найбільш корисних із багатьох продуктів на лужній шкалі.

Чи знаєте ви, наприклад, що ківі багатший на вітамін С, ніж апельсин?

З іншого боку, без сумніву, вівсянка – королева злаків. Це їжа, яка піклується про ваше серце та про ваше самопочуття. Майте це на увазі як поживний варіант на кожен день.

4. Настурція, морські водорості та спаржа

Це поєднання може стати фантастичним доповненням до будь-якої їжі або святкової вечері. Крім того, це ідеальний супровід для смачного шматочка лосося чи курячої грудки на грилі.

Настурція, водорості та спаржа допомагають зменшити кількість кислоти у вашому організмі, що може бути шкідливим, якщо вона стане занадто високою.

Ба більше, вони також дають потужний заряд заліза та кальцію. Не кажучи вже про те, що аспарагін – амінокислота, яка міститься у високій концентрації спаржі, допоможе піклуватися про вашу нервову систему.

5. Броколі з лимоном і часником

Не знаєте, що з’їсти сьогодні ввечері? Тоді не вагайтеся спробувати цей смачний і дуже лужний рецепт: броколі з часником і лимоном.

Ці три продукти підлужують організм. До того ж вони допомагають вивести ті шкідливі токсини, яких організм має позбутися, сприяючи поверненню до хорошого внутрішнього балансу та нормального рівня pH.

Поєднання броколі з лимоном, який має сильні антиоксидантні властивості, підсилює травлення і виводить ліпіди та жири.

Своєю чергою, часник містить аліцин. Він діє як потужний антибіотик і має чудову протизапальну здатність знижувати затримку рідини, а також багато інших магічних переваг.

Повірте нам: це поєднання настільки ж смачне, як і корисне.

6. Лайм, лимон, папая і петрушка

корисні лужні страви
Можливо, це може здатися дивною і навіть сміливою ідеєю. Але повірте нам: ці 4 продукти в поєднанні мають казкові переваги. Вони подбають про ваші нирки, очистять їх і зменшать запалення.

Наприклад, папаю вважають найздоровішим проносним засобом. Вона корисна для очищення товстої кишки.

З іншого боку, петрушка – улюблена рослина наших нирок.

Тим часом, лимон і лайм – два найбільш лужні фрукти, які нам дала природа. Тому обов’язково поєднайте усі чотири потужні інгредієнти для досягнення сильного лужного ефекту.

7. Кавун і огірок

Щоб приготувати цю приголомшливу комбінацію, ви можете просто зробити собі миску з нарізаною кавуном і огірком. Або ви можете піти далі й кинути їх разом у блендер, щоб спробувати свіжий сік.

У будь-якому разі, спробуйте ці лужні страви. Це два лужні продукти, багаті на клітковину, а також лікопен, бета-каротин та вітамін С.

Якщо ви оберете сік, ви відкриєте легкий і освіжаючий напій. Щойно ви його спробуєте, він стане неодмінною частиною вашого дня.



  • Collese TS., Nascimento Ferreira MV., Ferreira de Moraes AC., Rendo-Urtega T., et al., Role of fruits and vegetables in adolescent cardiovascular health: a systematic review. Nutr Rev, 2017. 75 (5): 339-349.
  • Mori TA., Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia, 2017. 123: 51:58.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.