Науково доведені переваги кардамону

Кардамон - це спеція з інтенсивним смаком, яку можна використовувати як у солодких, так і в солоних рецептах. У цій статті ми хочемо поговорити про переваги кардамону, доведені науковцями.
Науково доведені переваги кардамону

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

Переваги кардамону відзначали протягом сотень років. Однак лише нещодавно наукові дослідження підтвердили ці твердження. Кардамон часто використовують як спецію, оскільки його злегка солодкий присмак покращує смак багатьох страв. Однак багато людей віддають перевагу цій рослині (Elettaria cardamomum L) через її лікувальні властивості.

Відповідно до статті, опублікованої в «Журналі лікувальних та ароматичних рослин», цей інгредієнт походить з Індії. Насправді його використовували у традиційній медицині століттями. Окрім того, це одна з найпопулярніших ароматичних речовин як у кулінарному мистецтві, так і в косметиці.

Хочете дізнатися більше про переваги кардамону?

Якщо так, читайте далі!

Основні переваги кардамону

Насіння та олія кардамону мають цікаві лікарські застосування. Хоча вони не перебувають на передовій, коли справа стосується лікування хвороб, вони можуть допомогти покращити загальний стан, звісно, якщо вони є частиною здорового харчування.

Згідно з главою книги «Горіхи та насіння у здоров’ї та профілактиці захворювань», ця пряність має протизапальні, антиоксидантні та антимікробні властивості, що пояснює її позитивний вплив на здоров’я. Ба більше, для більшості людей вона безпечна для щоденного споживання.

Отже, які переваги кардамону?

Кардамон допомагає регулювати артеріальний тиск

Люди з високим кров’яним тиском можуть отримати користь від споживання кардамону. Згідно з дослідженням, в «Індійському журналі біохімії та біофізики», кардамон сприяє зниженню високого кров’яного тиску у пацієнтів з первинною гіпертензією. Крім того, він посилює фібриноліз та покращує антиоксидантний статус.

Не зовсім зрозуміло, чому ця пряність впливає на наше здоров’я. Однак дослідники припускають, що це пов’язано з її незначним діуретичним ефектом. Іншими словами, кардамон стимулює виведення рідин, які організм утримує і які є чинником ризику гіпертонії.

переваги кардамону для здоров'я
Дізнайтеся більше:

Кардамон захищає від хронічних захворювань

Враховуючи його протизапальні властивості, кардамон знижує ризик нетрансмісивних хронічних захворювань, у тому числі тих, що належать до категорії метаболічного синдрому. Хоча стан запалення до певної міри необхідний, з часом це може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Однак, як показує дослідження в медичному журналі «Біомедицина та фармакотерапія», кардамон містить поліфенольні сполуки, флавоноїди та терпеноїди, які допомагають боротися із запаленням. Точніше кажучи, в дослідженнях на щурах виявили, що доза від 50 до 100 мг на кг ваги може інгібувати приблизно 4 запальні сполуки.

Переваги кардамону для здоров’я органів травлення

Одна з найбільш примітних переваг кардамону пов’язана зі здоров’ям органів травлення. Факти свідчать, що його поєднання з іншими лікарськими спеціями може заспокоїти такі загальні симптоми, як нудота та блювота. Крім того, експерти також вважають, що він допомагає проти виразки.

У дослідженні за участю тварин, опублікованому в «Азійсько-Тихоокеанському журналі тропічної біомедицини», екстракти кардамону в поєднанні з іншими рослинами допомогли зменшити утворення виразок. Окрім того, дослідження в пробірках показують, що кардамон також може захищати від Helicobacter pylori – основної причини виразки та проблем з травленням.

Кардамон допомагає піклуватися про здоров’я порожнини рота

переваги кардамону від запаху з рота
Один із традиційних способів використання кардамону пов’язаний зі здоров’ям порожнини рота. Насправді це інгредієнт, який допомагає боротися з неприємним запахом з рота. Він часто входить до складу жувальної гумки з тієї ж причини. Дослідження, опубліковане в «Журналі стоматологічних досліджень», вказує на те, що ця спеція ефективна проти патогенних ротових бактерій, таких як Streptococcus mutans та Candida albicans.

Водночас дослідження 2009 року показало, що у випадках з пробірками екстракти кардамону корисні для боротьби з п’ятьма бактеріями, що викликають карієс. Дійсно, вони ефективно стримували його ріст. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб довести ці наслідки для людини.

Інші переваги кардамону

  • Кардамон, який використовують в ароматерапії, може сприяти поліпшенню дихання та потоку повітря до легенів під час фізичних вправ.
  • Як свідчать деякі дослідження, екстракт, отриманий з цієї спеції, допомагає знизити підвищений рівень печінкових ферментів, тригліцеридів та холестерину.
  • Завдяки концентрації антиоксидантів кардамон також має позитивні ефекти для контролю тривожної поведінки.

Чи безпечно споживати кардамон?

Сьогодні немає даних щодо можливих негативних наслідків споживання кардамону. Експерти вважають, що кардамон безпечний для здорових дорослих, однак вони пропонують вживати його в помірних кількостях.

Тим часом вони застерігають від лікарського використання кардамону, коли йдеться про жінок, які вагітні або годують груддю. Те саме стосується і дітей, оскільки відсутні дані щодо його використання у цих випадках.

Найкращий спосіб скористатися перевагами цієї спеції – додавати її до їжі. Хоча є добавки, вони не регулюються Асоціацією харчових продуктів та ліків. Тому необхідно приймати їх обережно.



  • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
  • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
  • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
  • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
  • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
  • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
  • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
  • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
  • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
  • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
  • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
  • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.