7 продуктів, які сприяють виробленню CoQ10
Можливо, останнім часом ви вже не раз чули, як люди розмовляють про так званий ензим молодості, CoQ10.
Антиоксидант CoQ10 та його функції
Функції цього елемента дуже вагомі й не менш корисні: він захищає вас від впливу вільних радикалів, а також будь-яких зовнішніх чинників, які спричиняють оксидативні пошкодження.
Крім того, коензим Q10 сприяє виробленню енергії клітинами. Це збільшує опірність, силу та міцність багатьох м’язів.
Чим більше в організмі CoQ10, тим краще він може боротися з наслідками старіння.
Насправді, коензим Q10 є в складі всіх кремів проти зморшок. Виробники обов’язково додають цей дивовижний багатофункціональний антиоксидант.
Утім, перш ніж ви візьметеся використовувати зовнішні засоби, хочемо порадити організму дещо значно краще. А саме, потрібно сприяти натуральному виробленню CoQ10.
Сьогодні пропонуємо вам дізнатися про 7 продуктів, які збільшують рівень ензиму молодості в організмі.
Готові записувати?
Дізнайтеся більше про 6 способів зробити шию гарною, молодою та підтягнутою
1. Лосось
Риба, багата на жирні кислоти, як-от Омега 3 та Омега 6, є обов’язковим продуктом, щоб відновити та підняти рівень CoQ10.
З-поміж усіх різновидів особливо рекомендують лосось.
Наприклад, японці зазвичай мають високий рівень цього антиоксиданту. Секрет у тому, що вони додають багато свіжої та сирої риби до свого раціону.
Звісно, їсти сиру рибу не завжди розумно й це варто робити в міру. Тому пам’ятайте, що свіжі лосось, макрель чи сардини потрібно їсти три або чотири рази на тиждень.
2. Курка
Усе м’ясо зазвичай дуже багате на CoQ10.
Утім червоне м’ясо не надто корисне для здоров’я, оскільки воно містить багато жиру. Такий жир токсичний і піднімає рівень холестерину та тригліцеридів. Тому краще обирати курку.
Страви з курятини є чудовим джерелом коензиму Q10.
Поєднуйте це м’ясо з іншими корисними продуктами, щоб сформувати здоровий і збалансований раціон харчування. Наприклад, можете додати морквяний соус. Це дуже смачно!
Утім не варто готувати курку в великій кількості олії.
3. Арахіс
Не всі продукти, багаті на CoQ10, мають тваринне походження. Арахіс, наприклад, є одним із рослинних джерел, у якому міститься дуже багато цього антиоксиданту.
У 30 грамах смаженого арахісу вміст CoQ10 дорівнює 0,8 мг.
Крім того, арахіс, як і виноград, багатий на ресвератрол, який є дуже корисним антиоксидантом проти старіння.
Саме тому, якщо їсти ці горіхи в правильній кількості, вони мають кілька ефектів, зокрема регулюють кровотік і покращують міцність м’язів. Це дає змогу боротися з наслідками, спричиненими плином часу.
4. Броколі
CoQ10 також міститься в капусті броколі та її паростках.
Якщо споживати цей овоч регулярно, це дає змогу запобігти розвитку кількох захворювань. До них належать хвороби серця та тромби. Річ у тім, що броколі відомі високим вмістом антиоксидантів, як-от CoQ10.
Хочемо звернути вашу увагу на те, що коензим Q10 міститься лише у свіжих продуктах.
Якщо їх заморозити або закрити в банки, він зникає.
5. Апельсиновий і полуничний сік
У більшості випадків у фруктах нечасто міститься CoQ10. Апельсини та полуниця – це єдині з них, які можуть допомогти поповнити запаси цього коензиму.
Саме тому дуже корисно споживати їх у вигляді свіжого соку якомога частіше.
Не додавайте в нього цукор чи інші підсолоджувачі (мед, стевію), адже це лише знищить поживну дію напою.
6. Шпинат
Шпинат є найбагатшим рослинним джерелом CoQ10.
Шпинат – це чудовий овоч, який треба намагатися їсти часто. У цьому випадку краще споживати його сирим.
Шпинат багатий на вітаміни, клітковину та мінерали. Він також містить фітонутрієнти, як-от бета-каротин і лютеїн. Усі ці елементи відповідають за захист організму від пошкодження клітин.
Якщо хочете подбати про підтягнутість і міцність своєї шкіри, позбутися глибоких зморшок або повернути обличчю сяйво та свіжість, не гайте часу. Їжте шпинат!
7. Тофу
Тофу – це 100% рослинний білок. Цей продукт виробляють із соєвих бобів.
Додайте його у свої салати та супи. Тофу дуже корисний, адже він містить багато CoQ10 і кальцію, які захищають кістки. Крім того, він захищає м’язи й організм у цілому.
Тофу містить таку саму кількість білка, як і м’ясо, а також багато вітамінів комплексу B. Завдяки цьому його споживання великою мірою покриває енергетичні потреби клітин і допомагає їм боротися з наслідками впливу часу.
Коли ми старіємо, то поступово починаємо втрачати кількість коензиму Q10. Важливо робити щось, аби пом’якшити наслідки таких змін. Наприклад, їсти продукти, про які ми вам сьогодні розповіли. Вони чудово допомагають!
- García Triana, B. E., Saldaña Bernabeu, A., & Saldaña García, L. (2013). El estrés oxidativo y los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 12(2), 187-196.
- Mataix Albert, B. (2005). Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento.