Як природним чином зменшити кількість сечової кислоти
Дієти з високим вмістом білка часто використовують для зниження ваги, але тоді сечова кислота може бути в надлишку. Натомість ми повинні прагнути до здорової і збалансованої дієти і робити фізичні вправи.
Коли рівень сечової кислоти в організмі піднімається занадто високо, це може спричинити різні захворювання, зокрема подагру, камені в нирках і погану роботу нирок. Дізнайтеся трохи більше про цю проблему і деякі природні засоби зменшення кількості сечової кислоти з цієї статті!
Сечова кислота: що вам потрібно знати
Сечова кислота виробляється шляхом розкладання класу хімічних речовин, відомих як пурини, які знаходяться в таких харчових продуктах, як печінка, оселедець, анчоуси і сардини. Деякі овочі і молоко також містять пурини. Однак дослідження показали, що вони не впливають на здоров’я організму і не підвищують ризик подагри.
Сечова кислота “переробляється”, коли клітини вмирають, і допомагає захистити судини. Нирки відповідають за її фільтрацію з крові і виведення в сечу; її невелика кількість також виходить у фекаліях. Коли організм виробляє занадто багато цієї кислоти, вона накопичується в суглобах, сухожиллях і внутрішніх органах, наприклад, у нирках.
Підвищений рівень сечової кислоти відіграє ключову роль у розвитку подагри, але не у всіх людей подагра розвивається таким чином (вона також може бути результатом гіпертонії, серцевої або ниркової хвороби).
Є багато причин підвищеної кількості сечової кислоти, від спадковості до ожиріння, надмірного вживання алкоголю або дієти з високим вмістом «поганих» пуринів. Сечогінні препарати, променева терапія, хіміотерапія, гіпертиреоз, псоріаз та імунодепресанти можуть підвищувати рівень сечової кислоти.
Варто відзначити, що високий рівень сечової кислоти спочатку не має виразних симптомів.
Рецепти і домашні засоби для зменшення або усунення сечової кислоти
- Їжте яблука (червоні або зелені) після обіду і вечері разом зі шкіркою (мийте їх добре заздалегідь). Візьміть це за правило, щоб підтримати своє тіло здоровим. Шкірка яблука багата вітаміном С; яблука також містять «здорові» кислоти, зокрема яблучну кислоту, які очищають організм і природним чином усувають сечову кислоту.
- Пийте дві столові ложки вишневого соку щодня. Вишневий сік містить флавоноїди, які дають вишням їх червоний колір і допомагають вивести сечову кислоту з організму.
- Будьте обережні з продуктами з високим вмістом пуринів, серед яких червоне м’ясо (свинина і баранина), квасоля та алкогольні напої. Зменшіть їх споживання до одного разу на тиждень і замініть на продукти з низьким вмістом жиру і пуринів, такі як варений рис, хліб, сир або натуральний йогурт.
- Пийте принаймні 8 склянок води на день, що забезпечує багатство необхідних мінералів та виведення токсинів і бактерій для здоров’я вашого тіла. Ваші нирки потребують багато води, щоб ефективно працювати. Занадто велика кількість солі і кофеїну призводить до протилежного результату, а отже їх слід уникати.
- Проводьте загальну детоксикацію організму один раз на два місяці. Це допоможе позбутися кристалів, утворених сечовою кислотою. Змішайте половину столової ложки харчової соди з 1/4 літра води і пийте 8 разів протягом дня. Цей засіб не рекомендований людям, які страждають від гіпертонії або ниркових захворювань.
- Їжте більше артишоків! Ці овочі мають чудові сечогінні властивості, усувають та знижують кількість сечової кислоти природним шляхом. Є сотні різних рецептів, але найкраще – зварити їх і з’їсти, а також випити воду, в якій вони були зварені.
- Серед багатьох різних продуктів для усунення сечової кислоти чільне місце посідає цибуля; вона очищає організм і запобігає багатьом проблемам зі здоров’ям. Почистіть, розріжте на великі шматочки і відваріть дві цибулини. Додайте сік одного лимона і пийте кілька склянок на день.
- Полуниця є чудовим засобом від подагри і усунення сечової кислоти. Ви можете зробити чай з листя і коріння або просто щодня їсти більше полуниці на десерт.
Скористайтеся ще такими порадами:
- Не забувайте включати до раціону продукти, які багаті на калій. Калій запобігає появі кристалів, які утворюються через високий рівень сечової кислоти, і покращують функцію нирок. Додайте до своєї дієти банани, зелені листові овочі (шпинат, мангольд), родзинки, чорнослив, картоплю, кавуни, полуницю та абрикоси. Ви також повинні їсти більше складних вуглеводів, які містяться у фруктах, зелені та цільному зерні.
- Обмежте або повністю відмовтеся від продуктів, які підсолоджені фруктозою або кукурудзяним сиропом; вони можуть підняти рівень сечової кислоти. Фруктоза міститься в безалкогольних та інших напоях (і навіть у деяких соках). Пийте воду або натуральні соки без домішок.
- Використовуйте яблучний оцет як заправку для салатів. Багато досліджень виявили, що він знижує кількість сечової кислоти завдяки вмісту оцтової кислоти і калію. На додаток до використання його з їжею, ви можете змішати дві столові ложки оцту в склянці холодної води і пити два рази на день.
- Уникайте дієт з високим вмістом білків, зокрема тих, які використовують для зниження ваги; вони можуть привести до підвищення рівня сечової кислоти. Здорова дієта і фізичні вправи – найкраще для схуднення.
- Cebollada, J., & Gimeno, J. A. (2012). Ácido úrico como factor de riesgo cardiovascular. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2012.04.001
- Goicoechea, M. (2010). Ácido Úrico Y Enfermedad Renal Crónica. Nefrologia. https://doi.org/10.3265/Nefrologia.2010.pub1.ed80.chapter2913
- Camacho Díaz, J. A., & Cots, J. V. (2008). Litiasis renal. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de La AEP: Nefrología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13068212
- Marion, M., Bochi, G. V., Sangoi, M. B., Moresco, N., Federal, U., Maria, D. S., & Maria-rs, S. (2011). Ácido úrico como fator de risco para doenças cardiovasculares e síndrome metabólica. Rev. Bras. Farm.
- Carvajal, C. (2016). El ácido úrico: de la gota y otros males. Medicina Legal de Costa Rica.