5 чаїв для виведення сечової кислоти
Накопичення сечової кислоти в організмі відоме у медицині під терміном “гіперурикемія”, або “синдром Леша-Ніхана”. Цей неприємний синдром турбує людину, коли рівень сечової кислоти перевищує 7 мг/дл. Тому у цій статті ми розповімо про виведення сечової кислоти.
Сечова кислота утворюється у результаті розпаду пуринів, що містяться у певних харчових продуктах. Ці речовини потрапляють у кров, а пізніше виводяться з організму через нирки.
Проте іноді організм не може самотужки позбутися пуринів. Причиною цих порушень є розлади в роботі нирок або надмірна кількість сечової кислоти, з якою організм не здатний впоратися. Якщо не займатися лікуванням проблеми, це призводить до розвитку запального процесу, який негативно впливає на якість життя людини.
При таких порушеннях людина відчуває сильний біль у суглобах. Ба більше, значно зростає ризик розвитку подагри та появи каменів у нирках.
На щастя, є чимало натуральних засобів, які допоможуть усунути ці проблеми. Завдяки своїм корисним властивостям ці ефективні чаї стимулюють процес виведення сечової кислоти та запобігають розвитку інших серйозних ускладнень.
Сьогодні ми поділимося з вами рецептами 5 натуральних засобів, які допоможуть вивести з організму надлишок сечової кислоти. Переконайтеся в їхній ефективності на власному досвіді!
Натуральні рослинні чаї для виведення сечової кислоти
1. Чай з артишоку
Артишок характеризується високим вмістом лінолевої, олеїнової та кофеїнової кислот. При потраплянні в організм людини ці речовини стимулюють процес розпаду та виведення пуринів з крові.
До того ж цей корисний продукт володіє потужними сечогінними властивостями, завдяки чому він прискорює процес вироблення сечі. Безумовно, це має безпосередній вплив на кількість сечової кислоти в організмі.
Інгредієнти:
- 1 артишок
- 2 склянки води (500 мл)
Спосіб приготування:
- Ретельно помийте артишок та відріжте стебло рослини за допомогою гострого ножа.
- Зніміть зовнішні листки, адже для приготування засобу знадобиться тільки м’яке внутрішнє листя.
- Налийте у каструлю воду та поставте її на вогонь. Доведіть воду до кипіння.
- Коли вода закипить, додайте до неї листя артишоку. Зменшіть вогонь та покип’ятіть суміш ще 5 хвилин.
- Опісля зніміть каструлю з плити та зачекайте, доки чай охолоне. Коли напій охолоне до кімнатної температури, процідіть його.
Спосіб застосування:
- Випийте одну чашку артишокового чаю вранці на порожній шлунок. Ще одну чашку потрібно випити перед обідом.
- Для отримання позитивного результату необхідно вживати чай впродовж двох тижнів поспіль.
2. Чай з розторопші плямистої
Напій на основі плямистої розторопші є одним з найефективніших натуральних засобів, що мають здатність покращувати роботу органів видільної системи людини.
Антиоксиданти, що містяться у цій лікарській рослині, стимулюють роботу печінки та очищують кров, таким чином запобігаючи розвитку гіперурикемії.
Інгредієнти:
- 2 столові ложки пуп’янків розторопші плямистої (30 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування:
- Потовчіть пуп’янки розторопші плямистої у порошок за допомогою ступки та товкача.
- Підігрійте воду у невеликій каструлі. Щойно вода почне закипати, додайте розторопшу.
- Зменшіть вогонь та поваріть чай впродовж ще 5 хвилин.
- Зніміть напій з плити та відставте його вбік на 10 хвилин для охолодження. Опісля процідіть чай.
Спосіб застосування:
- Випийте одну чашку чаю вранці після сніданку та ще одну під час обідньої трапези.
- Вживайте напій впродовж щонайменше трьох тижнів поспіль.
3. Чай з кульбаби
Кульбаба володіє потужними сечогінними та очищувальними властивостями, саме тому на основі цієї рослини часто готують ефективні натуральні засоби для виведення сечової кислоти з організму.
До складу цього запашного напою входять корисні сполуки, що покращують роботу нирок та печінки. Ба більше, чай з кульбаби є дієвим засобом для виведення зайвої рідини.
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка сушених пелюсток кульбаби (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння та перелийте її у чашку. Додайте сушений цвіт кульбаби.
- Накрийте чашку та залиште чай для настоювання на 10 хвилин.
- Перед вживанням напій процідіть.
Читайте також: Кульбаба та кульбабовий чай проти екземи
Спосіб застосування:
- Пийте по 2 чашки чаю з кульбаби кожного дня впродовж двох тижнів поспіль.
4. Чай з кропиви
Кропива – це корисна лікарська рослина, що має здатність очищувати кров від токсинів та шкідливих відходів. Чай на основі кропиви має здатність усувати запальний процес, який виникає в організмі при надлишку сечової кислоти.
Сполуки, що входять до складу кропиви, стимулюють процес розпаду пуринів та сприяють виведенню каменів, які утворюються у нирках.
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка кропиви (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння та додайте до неї кропиву. Зніміть каструлю з вогню та накрийте її кришкою.
- Зачекайте 10-15 хвилин, поки чай охолоне, та процідіть його перед вживанням.
Спосіб застосування:
- Пийте по одній чашці чаю з кропиви щоранку на порожній шлунок впродовж двох тижнів поспіль.
5. Чай із хвощем
Хвощ здобув популярність у всьому світі завдяки своїм потужним сечогінним властивостям. Напої на основі цієї рослини прискорюють процес утворення сечі, стимулюючи тим самим виведення сечової кислоти та токсичних відходів.
Інгредієнти:
- 1 столова ложка хвоща (15 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування:
- Доведіть воду до кипіння та додайте до неї хвощ.
- Зніміть напій з плити, накрийте каструлю кришкою та відставте чай на 10 хвилин для охолодження.
- Неодмінно процідіть напій через мілке ситечко перед вживанням.
Спосіб вживання:
- Випийте одну чашку чаю з хвощем вранці на порожній шлунок. Другу чашку напою можна випити перед обідом або під час нього.
- Вживайте по дві чашки чаю щодня впродовж трьох тижнів поспіль для отримання позитивного результату.
Дізнатись більше: Хвощ та його переваги для здоров’я
Чи не доводилося вам помічати тривожні симптоми, що свідчать про надлишок сечової кислоти в організмі? Спробуйте один або декілька чаїв для виведення сечової кислоти з нашої підбірки та переконайтеся в їхній ефективності та безпечності на власному досвіді.
Зверніть увагу: якщо ви помітили ускладнення у роботі нирок або інших органів видільної системи, неодмінно зверніться за допомогою до лікаря.
- Ballester, P., Cerdá, B., Arcusa, R., Marhuenda, J., Yamedjeu, K., & Zafrilla, P. (2022). Effect of Ginger on Inflammatory Diseases. Molecules (Basel, Switzerland), 27(21), 7223. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9654013/
- Bokelmann, J. (2022). Horsetail (Equisetum arvense). Medicinal Herbs in Primary Care, 457-461. https://www.researchgate.net/publication/355081935_Horsetail_Equisetum_arvense
- Bhusal, K. K., Magar, S. K., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., Shrestha, S., & Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Heliyon, 8(6), 09717. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9253158/
- Chen, P. E., Liu, C. Y., Chien, W. H., Chien, C. W., & Tung, T. H. (2019). Effectiveness of Cherries in Reducing Uric Acid and Gout: A Systematic Review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 9896757.
- Gan, X., Peng, B., Chen, L., Jiang, Y., Li, T., Li, B., Liu, V. (2023). Identification of Xanthine Oxidase Inhibitors from Celery Seeds Using Affinity Ultrafiltration–Liquid Chromatography–Mass Spectrometry. Molecules, 28(16), 6048 https://www.mdpi.com/1420-3049/28/16/6048
- Iglesias, L., Bruno, A., D’Antuono, I., Linsalata, V., Cardinali, A., & Neilson, A. (2023). In vitro evidences of the globe artichoke antioxidant, cardioprotective and neuroprotective effects. Journal of Functional Foods, 107. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623002748#b0250
- Juraschek, S. P., McAdams-Demarco, M., Gelber, A. C., Sacks, F. M., Appel, L. J., White, K. J., & Miller, E. R., 3rd (2016). Effects of Lowering Glycemic Index of Dietary Carbohydrate on Plasma Uric Acid Levels: The OmniCarb Randomized Clinical Trial. Arthritis & rheumatology (Hoboken, N.J.), 68(5), 1281–1289. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26636424/
- Ma, Q., et al. (2023). Lactobacillus acidophilus Fermented Dandelion Improves Hyperuricemia and Regulates Gut Microbiota. Fermentation, 9(4), 352. https://www.mdpi.com/2311-5637/9/4/352
- Montalvo, E., et al. (2022). Physiological Effects and Human Health Benefits of Hibiscus sabdariffa: A Review of Clinical Trials. Pharmaceuticals (Basel), 5(4): 464. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9033014/
- Pacheco, T., Beltrame, J., Boaventura, T. (2011) Impact of dietary flaxseed (linum usitatissimum) supplementation on biochemical profile in healthy rats. Nutricion Hospitalaria, 26 (4), 798–802. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22470026/
- Paśko, P., Bartoń, H., Zagrodzki, P., & Gorinstein, S. (2011). Effect of amaranth seeds (Amaranthus cruentus) in the diet on some biochemical parameters and essential trace elements in blood of high fructose-fed rats. Natural Product Research, 25(8), 844–849. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21462078/
- Vladimirov, M., Nikolic, V., Stanojević, L., Nikolić, L. (2019). Common birch (Betula pendula Roth.): Chemical composition and biological activity of isolates. Advanced Technologies 8(1). https://www.researchgate.net/publication/334302555_Common_birch_Betula_pendula_Roth_Chemical_composition_and_biological_activity_of_isolates