Діабет другого типу: корисні та шкідливі поживні речовини

Цукровий діабет другого типу - найпоширеніша форма діабету. Однак здорове харчування, фізичні вправи та ліки можуть допомогти контролювати рівень цукру в крові.
Діабет другого типу: корисні та шкідливі поживні речовини

Останнє оновлення: 22 листопада, 2019

Цукровий діабет другого типу – найпоширеніша форма діабету. При діабеті другого типу підшлункова залоза може виробляти інсулін, але клітини організму не здатні нормально реагувати на нього. Тому діабет другого типу можна вважати резистентністю або непереносимістю інсуліну.

При цьому захворюванні підшлункова залоза намагається компенсувати цю резистентність, виробляючи більше інсуліну. Однак з часом організм не може підтримувати це виробництво. Потім він не в змозі виробляти достатню кількість інсуліну для підтримки нормального рівня в крові.

Зниження всмоктування глюкози клітинами призводить до накопичення цукру в крові. Це спричиняє дві різні проблеми:

  • Перша проблема полягає в тому, що клітинам не вистачає енергії.
  • З іншого боку, високий рівень цукру в крові може пошкодити очі, нирки, нерви та серце людини.

Діабет другого типу можна контролювати за допомогою певних змін способу життя. Дотримання збалансованої дієти, прийом ліків та інсуліну – ось приклади того, як часто контролюють діабет другого типу.

Окрім того, є певні поживні речовини, які корисні людям з діабетом, оскільки вони допомагають регулювати глікемічний індекс. Сьогодні ми їх розглянемо.

Найкращі поживні речовини при діабеті другого типу

діабет другого типу і харчування
Зміни в харчуванні, регулярні фізичні вправи та медикаментозне лікування можуть допомогти регулювати рівень глюкози в організмі. Отже, здорове харчування, як правило, є частиною лікування діабету другого типу.

Погляньмо, яка ж здорова дієта для цієї хвороби.

Вуглеводи

вуглеводи при діабеті
Цукри, включно з глюкозою, входять до складу вуглеводів. Тому багато людей можуть думати, що зменшення їх споживання може контролювати або вилікувати діабет.

Однак це не так просто. Усунення або зменшення споживання цукру недостатньо для повного лікування захворювання.

Вуглеводи мають два типи сполук. Обидві ці сполуки відіграють важливу роль при діабеті:

  • “Прості” цукри або прості вуглеводи швидко вивільняють велику кількість глюкози в кров. Білий цукор, деякі підсолоджувачі, фрукти, соки, цукрові напої, молоко та йогурт, шоколад та тістечка – це все види простих цукрів.
  • Крохмалі, або “складні” вуглеводи, вивільняють цукор повільніше і більш здоровим чином. Деякі складні вуглеводи включають рис, макарони, картоплю, хліб та зернові.

Тому потрібно зменшити загальне споживання цукру, щоб контролювати діабет.

На щастя, є певні природні підсолоджувачі, які краще контролюють рівень глюкози в організмі, і рекомендовані тим, хто страждає на діабет.

Натуральні підсолоджувачі: альтернативи при діабеті другого типу

Стевія

Коли ми говоримо про натуральні підсолоджувачі, стевія є одним із найважливіших, оскільки вона забезпечує солодкий присмак без додавання калорій.

Стевія чудово підходить для хворих на діабет. Вона допомагає стабілізувати рівні глюкози та підтримувати їх на більш нормальному рівні. З цієї причини можна сказати, що вона може певною мірою протидіяти наслідкам діабету другого типу.

Так само вона позитивно впливає на масу тіла, тому це корисна сполука з хорошими властивостями для хворих на діабет.

Олії та жири

олії та жири при діабеті
Людям з діабетом потрібно контролювати споживання жирів.

На відміну від вуглеводів, споживання жирної їжі зазвичай безпосередньо не впливає на діабет. Однак надмірне споживання цих продуктів може спричинити проблеми з регулюванням рівня глюкози.

Так само це може призвести до ожиріння та змінити обмін речовин і загальний стан здоров’я людей, особливо тих, хто страждає на діабет.

З цієї причини рекомендують уникати насичених жирів. Ці жири зазвичай містяться в таких продуктах, як гамбургери, смажена їжа, бекон і вершкове масло.

Замість них краще вибирати продукти з поліненасиченими або мононенасиченими жирами. Вони входять до складу риби, горіхів та рослинних олій.

Клітковина

Нарешті, клітковина дуже корисна для боротьби з діабетом. Продукти, що містять клітковину, – овес, ячмінь, фрукти, овочі та бобові.

Клітковина сповільнює травлення і засвоєння вуглеводів. З цієї причини вона допомагає регулювати підвищення рівня глюкози в крові, яке відбувається після їжі. Тому клітковина може допомогти контролювати глікемічний індекс у хворих на діабет.



  • Goday A, Bellido D, Sajoux I, Crujeiras AB, Burguera B, García-Luna PP, Oleaga A, Moreno B, Casanueva FF. Short-term safety, tolerability and efficacy of a very low-calorie-ketogenic diet interventional weight loss program versus hypocaloric diet in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutr Diabetes. 2016 Sep 19;6(9):e230.
  • Samuel P, Ayoob KT, Magnuson BA, Wölwer-Rieck U, Jeppesen PB, Rogers PJ, Rowland I, Mathews R. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. J Nutr. 2018 Jul 1;148(7):1186S-1205S.
  • Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ, Van Horn LV; American Heart Association. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2017 Jul 18;136(3):e1-e23.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.