Доступні для мікробіоти вуглеводи

У цій статті ми розповімо, що таке доступні для мікробіоти вуглеводи і як вони можуть допомогти вам залишатися здоровими.
Доступні для мікробіоти вуглеводи

Останнє оновлення: 24 червня, 2020

Доступні для мікробіоти вуглеводи – це вуглеводи, стійкі до травлення метаболізмом господаря. Насправді різні дослідження пов’язують їх зі збільшенням мікробного різноманіття та покращенням загального здоров’я.

Доступні для мікробіоти вуглеводи

Доступні для мікробіоти вуглеводи – неперетравні полісахариди, якими живиться мікробіота. Більшість з них є розчинними волокнами. Терміном “клітковина” позначають їстівну частину вуглеводів, що протистоять процесам травлення та всмоктування. Отже, вона може досягти недоторканого товстого кишківника. Там мікробіота має можливість її ферментувати.

На жаль, не вся клітковина піддається ферментації. Таким чином, не вся клітковина доступна для мікробіоти. Ферментується лише розчинна клітковина. Це означає, що вона може затримувати воду, набрякати та утворювати в’язкий гель у кишківнику.

Окрім переваг, пов’язаних із ферментацією, розчинна клітковина здатна утворювати гель, який уповільнює всмоктування жирів та цукрів.

які є доступні для мікробіоти вуглеводи
Навпаки, нерозчинна клітковина не може бути ферментована або її можна лише дуже повільно ферментувати. Однак, попри брак цієї властивості, вона не менш корисна з інших причин. Загалом, її основна особливість полягає в здатності очищати кишківник, вивільняючи відходи з його стінок.

Нерозчинна клітковина не ферментується, однак вона здатна збільшувати об’єм випорожнень і ​​прискорювати кишковий рух.

Чому доступні для мікробіоти вуглеводи мають бути ферментовані?

Ферментація вуглеводів дуже важлива, адже це єдиний спосіб живлення мікробіоти. Без цього корисні мікроорганізми не могли б вижити і розмножуватися. Тоді збудники стануть сильнішими.

Також ферментація є основним способом отримання таких речовин, як жирні кислоти короткого ланцюга. Вони мають позитивний харчовий, трофічний, метаболічний, імунний та протизапальний ефект.

Переваги доступних для мікробіоти вуглеводів

Загалом, переваги доступних для мікробіоти вуглеводів пов’язані зі здоровою мікробіотою. Ось деякі з них:

  • Переваги для кишківника. Здорові мікроорганізми можуть покращити та стабілізувати цілісність кишкової стінки, а також покращити кишковий рух.
  • Протизапальна дія. Мікробіота здатна виробляти речовини з великою протизапальною силою. З цих речовин особливо важлива масляна кислота. Також ви повинні пам’ятати, що хронічне клітинне запалення – це перший крок до багатьох захворювань. Серед них хвороба Альцгеймера, рак, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, передчасне старіння та ожиріння.
  • Трофічні ефекти. Ферментація вуглеводів має важливе значення для забезпечення організму поживними речовинами. До них належать жирні кислоти короткого ланцюга, зокрема вітаміни К і В12, біотин та фолієва кислота.
  • Імуномодулювальні властивості. Здорова мікробіота здатна стимулювати імунну реакцію кишківника для посилення природних захисних властивостей організму. До них належать антитіла IgA, макрофаги, природні клітини-кілери, Т-клітини, інтерферон та інтерлейкіни. Також вона синтезує компоненти з антимікробною дією.
  • Нейропсихіатричні властивості. Нарешті, здорова мікробіота кишківника та низька кишкова проникність – запорука хорошого психічного здоров’я.
які переваги мають доступні для мікробіоти вуглеводи

Продукти, багаті на доступні для мікробіоти вуглеводи

Стійкий крохмаль, бета-глюкани, фруктоолігосахариди, інулін, слиз та пектин – ось лише деякі з них. Нижче ми розповімо, які продукти їх містять:

  • Стійкий крохмаль. Як правило, він міститься в рисі, картоплі та вівсі, які були зварені та охолоджені. Також його можна знайти в солодкій картоплі, каштанах, гороху, сочевиці, банані, гречці та маніоці.
  • Бета-глюкани. Вони є у водоростях, вівсі та грибах. Також, крім впливу на мікробіоту, вони відомі завдяки неймовірній здатності модулювати імунну систему.
  • Фруктоолігосахариди та інулін. Часник, цибуля, спаржа і банани містять найбільше цих видів клітковини.
  • Слиз. Його містять агар, насіння чіа, помідор і льон.
  • Пектин. Загалом, найбільш збагаченими на пектин продукти є чорниця, аґрус, лимон, мандарини, яблука, айва, апельсини та виноград.
  • Целюлоза, геміцелюлоза, лігнін або висівки, які містяться в цільних зернах, – це нерозчинна клітковина. Тому вони не входять у групу доступних для мікробіоти вуглеводів.

Висновок

Щоб підтримувати здорову мікробіоти і мати хороше здоров’я, вам не лише потрібно мати достатню кількість та різноманітність корисних мікроорганізмів. Ви також повинні подбати і про них. Доступні для мікробіоти вуглеводи стануть вам у пригоді.



  • Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., Louis P., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS, 2017.
  • Liu H., Wang J., He T., Becker S., et al., Butyrate: a double edged sword for health? Adv Nutr, 2018. 9 (1): 21-29.
  • Henrion M., Francey C., Le K., Lamothe L., Cereal b glucans: the impact of processing and how it affects physiological responses. Nutrients, 2019.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.