Лікування хвороби Крона за допомогою правильної дієти

06 лютого, 2019
Хвороба Крона – хронічне захворювання, яке проявляється спалахами, це означає, що в деякі періоди часу ви почуватимете себе краще, а в інші – гірше. Оскільки молочні продукти та стрес погіршують стан, ви повинні уникати їх.

Вчасна діагностика та ефективне лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, в тому числі хвороби Крона, дуже важливі. Жити з хворобою Крона нелегко. Це – хронічне захворювання, пов’язане з кишковими запальними розладами.

Незважаючи на його епізодичний характер з більшою чи меншою інтенсивністю, це захворювання часто впливає на якість життя тих, хто страждає на нього. Воно часто має генетичне походження, пов’язана з порушенням вродженого імунітету або мікобактеріями, які порушують правильність виконання організмом його функцій.

Крім того, такі фактори, як неспокій, стрес або вибір нездорового способу життя можуть ще більше погіршити стан.

Чи існує лікування хвороби Крона? Істина в тому, що станом на сьогоднішній день, цю хворобу не можна вилікувати. Проте нею можна керувати, щоб поліпшити якість життя пацієнта.

Найчастіше лікарі призначають антибіотики й анаболічні стероїди, і багатьом людям, рано чи пізно, доводиться пройти операцію, щоб видалити уражені частини кишечника.

Окрім отримання лікування, призначеного лікарями, ви маєте стежити за своїм раціоном харчування. Ми пояснимо більше в цій статті, сподіваючись, що вона буде для вас корисною.

1. Раціон харчування і хвороба Крона

Лікарі кажуть нам, що так само, як для виразкового коліту, немає спеціальної дієти для хвороби Крона, яка працює однаково для всіх пацієнтів.

Кожна людина унікальна, кожна має різний клінічний прогноз. Саме тому дуже важливо мати на увазі таке:

  • Є періоди, коли хвороба не дуже інтенсивна і симптоми в ремісії, що дозволяє пацієнтові їсти багато різних видів їжі і не відчувати нездужання після цього. Проте у той момент, коли біль, здуття чи діарея повертаються, вам необхідно змінити свій раціон.
  • Зверніть увагу на своє тіло і на те, як різні продукти змушують вас почуватися. Наприклад, одного чудового дня рис змусить вас почуватись погано. Чи ви маєте звинуватити рис і відразу видалити його зі свого раціону? Ні. Замість цього вам слід звернути увагу на приправи, які використовували під час приготування. Іноді деякі спеції та навіть барвники можуть викликати сильне подразнення.
  • Якщо ви страждаєте від хвороби Крона, деякі харчові продукти будуть викликати біль або непереносимість протягом півгодини або до двох годин після їжі. У той момент, коли їжа досягає кишечника, реакція відбувається “майже негайно”.

Порівняльна інформація: Хвороба Крона: симптоми та лікування

  • Рекомендовано їсти часто, але невеликими порціями протягом дня. Реакція в кишечнику буде меншою, і, можливо, навіть непомітною.
  • Добре пережовуйте їжу та відпочивайте протягом півгодини чи години після їжі.

Розберіться з вашими джерелами стресу і не виснажуйте себе протягом дня. Намагайтеся вести спокійне життя!

2. Правильна дієта для лікування хвороби Крона

папая в лікуванні хвороби Крона

Напої

  • Уникайте кави та чаю, вони подразнюють кишечник.
  • Уникайте міцних алкогольних напоїв.
  • Пийте більше води, регулярно потрохи протягом дня.
  • Ромашковий чай чудово підходить: він протизапальний та заспокійливий.
  • М’ятний чай також може забезпечити значне полегшення.
  • Ананасовий сік допоможе краще перетравлювати їжу.

Читайте також: Виразковий коліт: причини, симптоми та лікування

Ознайомтеся з рекомендованими добовими нормами кальцію та білка

Через запальний процес, пронос та імунні проблеми, пов’язані з хворобою Крона, необхідно збільшити кількість кальцію та білків, які ви споживаєте.

Пам’ятайте ці рекомендації:

  • Непереносимість молочних продуктів – це нормальне явище у тих, хто має хворобу Крона, тому що ці продукти викликають запалення в організмі. Ви можете використовувати рисове молоко, збагачене кальцієм, для заміни цих продуктів.
  • Спробуйте тофу і зверніть увагу, як ваше тіло почувається. Якщо ви в змозі його переносити, намагайтеся регулярно додавати його до свого раціону, оскільки воно багате на кальцій і рослинні білки.
  • Спробуйте додати шинку до свого раціону. Вона багата на білки і не має такого високого вмісту жирів, як червоне м’ясо. Вам потрібні джерела білка, тому спробуйте інше пісне м’ясо, наприклад, курку та індичку. Ніколи не їжте смажену їжу!
  • Яйця також підходять для дієти при хворобі Крона.
  • Тунець, скумбрія і сардини є хорошими джерелами здорових білків і зазвичай добре переносяться.

Фрукти:

  • Спробуйте айву;
  • Яблука, запечені або у вигляді пюре (ніколи не додавайте цукор!);
  • Груші;
  • Папая;
  • Банани (якщо ви можете переносити їх).

Овочі, які допоможуть вам почувати себе чудово:

  • Спаржа;
  • Цикорій;
  • Батат;
  • Огірки;
  • Морква;
  • Картопля;
  • Селера;
  • Артишоки;
  • Баклажани.

Правильні вітамінні добавки

товста кишка

Пацієнти з симптомами захворювання Крона часто відчувають напади слабкості через інфекції та зміни в кишечнику. Отримання потрібної кількості вітамінів та мінералів є абсолютно необхідним.

Тому спробуйте додати до свого раціону ці добавки, які можна знайти у будь-якій аптеці:

  • Фолієва кислота;
  • Цинк;
  • Примула вечірня та лляна олія: обидва є хорошими джерелами природних мінералів.

Відкрийте для себе 3 чудові настої, які сприяють процесам травлення

Речі, яких вам слід уникати:

  • Бобові, багаті на нерозчинні волокна.
  • Висівки, які можуть викликати ще сильніше подразнення.
  • Уникайте солодощів.
  • Уникайте прянощів і сильно приправленої їжі.
  • Reddavide R, Rotolo O, Caruso MG, et al. The role of diet in the prevention and treatment of Inflammatory Bowel Diseases. Acta Biomed. 2018;89(9-S):60-75. Published 2018 Dec 17. doi:10.23750/abm.v89i9-S.7952
  • Limdi JK. Dietary practices and inflammatory bowel disease. Indian J Gastroenterol. 2018;37(4):284-292. doi:10.1007/s12664-018-0890-5
  • Knight-Sepulveda K, Kais S, Santaolalla R, Abreu MT. Diet and Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2015;11(8):511-520.
  • Owczarek D, Rodacki T, Domagała-Rodacka R, Cibor D, Mach T. Diet and nutritional factors in inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2016;22(3):895-905. doi:10.3748/wjg.v22.i3.895
  • von Tirpitz C, Kohn C, Steinkamp M, Geerling I, Maier V, Möller P, Adler G, Reinshagen M. Lactose intolerance in active Crohn’s disease: clinical value of duodenal lactase analysis. J Clin Gastroenterol. 2002 Jan;34(1):49-53. doi: 10.1097/00004836-200201000-00009. PMID: 11743245.
  • Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, et al. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked?. J Transl Med. 2018;16(1):14. Published 2018 Jan 25. doi:10.1186/s12967-018-1381-2