Продукти, які викликають сонливість після їх вживання

Можливо, що нестримна сонливість після вживання їжі зумовлена вашим раціоном, адже є продукти, які стимулюють вироблення мелатоніну - гормону сну.
Продукти, які викликають сонливість після їх вживання

Останнє оновлення: 19 січня, 2019

Ви відчуваєте себе сонними після обіду? Найчастіше це результат споживання певних продуктів. Якщо у вас є така можливість, найкращий спосіб подолати сонливість після вживання їжі – короткий сон на 10-15 хвилин.

Однак якщо це не завжди можливо, ви можете проекспериментувати зі своїм раціоном. Насамперед, завжди важливо не їсти й не пити занадто багато. Крім того, спробуйте уникати продуктів, які ми перерахуємо в цій статті.

Уникайте молочних продуктів

молоко і сонливість після вживання їжі
Молочні продукти є важливими для здоров’я кісток, але важливо бути обережним із ними.

Поєднання триптофану та кальцію, який ці продукти зазвичай містять, допомагає мозку асимілювати цю амінокислоту. Цей заспокійливий ефект особливо помітний, коли ми їмо твердий сир, тому що він містить більше кальцію.

Якщо ви їстимете хліб із сиром, ви будете навіть більш сонними. Вуглеводи посилюють ефект триптофану.

Взагалі, будьте обережними з молочними продуктами, якщо ви не хочете бути надто сонними.

Помірне споживання мигдалю

Мигдаль – це ще один продукт, багатий на триптофан – амінокислоту, яка сприяє виробленню мелатоніну.

Мигдаль також містить багато магнію, який розслаблює м’язи й робить вас сонними. Якщо вам потрібно працювати допізна, краще не їсти мигдаль.

Якщо ви не хочете відчувати сонливість після вживання їжі, не їжте банани

банан
Цукор, який містять банани, робить триптофан набагато доступнішим для мозку.

Також варто мати на увазі кількість калію та магнію, яких у цьому фрукті достатньо. Ці мінерали розслабляють м’язи і змушують нас почуватися сонними.

Волоські горіхи та сонливість після вживання їжі

Горіхи – це ще один продукт, який може викликати сонливість, хоч і менше, ніж мигдаль.

Це пояснють тим, що хоча вони містять менше триптофану, ніж мигдаль, вони безпосередньо містять мелатонін.

Дослідження показали, що споживання волоських горіхів збільшує рівень цього гормону в крові. У результаті, ви можете відчути сонливість, тому будьте обережними з ними на роботі.

Якщо ви не хочете заснути, не їжте вишню

Вишні є смачними, але вони можуть зробити вас сонними, оскільки вони збільшують рівень мелатоніну.

Хоча кілька вишеньок нічого не змінять, не варто випивати склянку вишневого соку. У цьому випадку цілком ймовірно, що ви можете заснути.

Заспокійливий ефект ромашки

Ромашка містить гліцин – амінокислоту, яка має ніжний седативний ефект і розслабляє м’язи та нервову систему.

У результаті ви можете заснути після ромашкового чаю, тому будьте обережними, коли його п’єте.

Не перестарайтеся з насінням гарбуза

горіхи та насіння викликають сонливість після вживання їжі
Насіння гарбуза також містить значні дози триптофану, а також велику кількість цинку та магнію.

Ці елементи розслабляють м’язи та нервову систему. У результаті ви можете почуватися сонними. Пам’ятайте про це.

Овес на сніданок?

Овес надає як триптофан, так і вітаміни групи В, тому він розслабляє нервову систему. Він також містить магній і кальцій.

Якщо ви не хочете позіхати після сніданку, не посилюйте седативний ефект, змішуючи його з молоком, бананами або мигдалем.

Натомість спробуйте змішати його з іншими продуктами.

Сонливість після білого рису

рис
Білий рис має високий гликемічний індекс, тому викликає сонливість. Проте не відразу, а через 3 чи 4 години.

Довгий рис має найвизначніший сонний ефект, тому будьте обережні, якщо ви любите цей вид рису.

Жирна риба

Кислоти, які містяться в жирній рибі, як от лососі, тунці та іншій смаженій жирній рибі, посилюють вироблення мелатоніну.

Ці ж кислоти знижують рівень гормону стресу в крові, тому вони розслабляють, і ми починаємо відчувати сонливість.



  • Barlow, David H., and V. Mark Durand. Psicología anormal: un enfoque integral. Internacional Thomson Editores,, 2001.
  • Jiménez-Genchi, Alejandro, et al. “Actualidades en las aplicaciones clínicas de la melatonina en trastornos del sueño.” Revista Mexicana de Neurociencia 14.1 (2013): 39-43.
  • Serfaty, M., A. Masautis, and V. Luis Foglia. “Epidemiología de trastornos del sueño.” Acta Psiquiat Psicol Am Lat 50.1 (2004): 59-66.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.