Раціон при спадковій нездатності засвоювати глюкозу

Перш ніж аналізувати, які продукти можна вживати людям із нездатністю засвоювати глюкозу та фруктозу, потрібно навчитися розрізняти між спадковою непереносимістю глюкози та нездатністю організму правильно засвоювати фруктозу.
Раціон при спадковій нездатності засвоювати глюкозу

Останнє оновлення: 01 липня, 2020

Багато людей, які не здатні засвоювати глюкозу, не знають, які продукти їм можна їсти, а від яких краще відмовитися. Для того, щоб розв’язати цю проблему, перш за все необхідно встановити, який саме інгредієнт ваш організм не може сприймати, в яких продуктах міститься цей складник, а також на який саме розлад травлення ви страждаєте.

Насправді є багато різних дієт для людей, які нездатні засвоювати глюкозу та фруктозу. Якщо людині поставили точний діагноз та визначили, що її організм не може засвоювати певні продукти, зазвичай в неї не виникає проблем із дотриманням чітко розробленого меню.

Що таке фруктоза?

різниця між глюкозою та фруктозою

Фруктоза – це простий цукор, який міститься у свіжих фруктах. Зазвичай він потрапляє в організм у вигляді цукрози. Ця речовина є нічим іншим, ніж звичайним столовим цукром, який ми всі знаємо та любимо. Коли людина споживає цукор, у кишківнику він розкладається на компоненти. В результаті цього відбувається вивільнення глюкози та фруктози.

Важливо знати, що іншим джерелом фруктози є сорбітол. Ця речовина є підсолоджувачем, який при потраплянні в організм починає виділяти фруктозу.

Зауважте, що за нормальних умов фруктозу повинні засвоювати клітини кишківника. Організм повинен належним чином переробляти цю речовину, щоб максимально використати її основні переваги. Людина страждає на нездатність засвоювати глюкозу та фруктозу, коли її організм не може засвоювати та переробляти простий цукор.

Перш ніж підбирати раціон людині з непереносимістю фруктози, потрібно навчитися розрізняти між спадковою нездатністю організму засвоювати фруктозу та несприйняттям організмом цієї речовини.

Спадкова нездатність засвоювати глюкозу та фруктозу

Причиною розвитку цього порушення є генетична мутація, яка впливає на процес метаболічного обміну фруктози в організмі людини. Варто зауважити, що це явище трапляється лише в одному випадку із 20 000. Через мутацію в організмі людини виникає нестача ферментів, які залучені у біохімічних реакціях організму, а саме фруктозобіофосфатальдолази В (або просто альдолази В).

Якщо в організмі людини не вистачає цього фермента, який відповідає за процес засвоєння фруктози, цей цукор накопичується у формі проміжного продукту переробки фруктози, а він є токсичним для організму людини.

Непереносимість фруктози

непереносимість фруктози

При цьому травному розладі організм людини втрачає здатність засвоювати фруктозу. Вірте чи ні, але майже 30% всього населення страждає на це захворювання. У кишківниках пацієнтів, що мають цей розлад, є клітини, які нездатні засвоювати фруктозу. В результаті виникають неприємні симптоми, які свідчать про порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.

Зверніть увагу, що раціон, якого вам потрібно буде дотримуватися, безпосередньо залежатиме від виду патології, на яку ви страждаєте.

Раціон для людей зі спадковою нездатністю організму засвоювати глюкозу та фруктозу

Люди з таким типом непереносимості фруктози повинні дотримуватися суворої дієти. Для прикладу, за день вони можуть споживати не більше 1-2 грамів цукру.

Саме тому пацієнтам дуже важливо уважно читати етикетки на продуктах, щоб переконатися в тому, що вони зовсім не містять фруктози. На жаль, люди зі спадковою непереносимістю фруктози не можуть споживати більшість магазинних харчових продуктів.

Для того, щоб отримати уявлення про те, які продукти дозволені людям з цим харчовим розладом, а від яких потрібно відмовитися, рекомендуємо ознайомитися з цим коротким переліком:

Дозволені продукти

  • Підсолоджувачі. Сироп глюкози, сахарин та цикламат натрію.
  • Фрукти (лише час від часу). Авокадо та спілі оливки.
  • Овочі. Мангольд, броколі, шпинат, картопля, гриби та цикорний салат (ендивій).
  • Свіжі овочі, якими не варто зловживати. Селера, крес-салат, капуста, огірок, салат-латук, цвітна капуста.
  • М’ясо та риба. Дуже важливо, щоб ці продукти були свіжими.
  • Крупи та похідні продукти. Пшеничне борошно, вівсянка, кукурудза, жито, білий хліб та рис.

Не забувайте, що люди, які не можуть засвоювати фруктозу, не повинні споживати готові м’ясні або рибні вироби, до складу яких входять фруктоза, цукроза та сорбітол. Також хворі на цей харчовий розлад мають відмовитися від напоїв на основі соєвого молока, фруктових йогуртів, згущеного молока, свіжих томатів та багатьох інших важких для травлення продуктів.

Раціон для людей з непереносимістю фруктози

проблеми зі здатністю засвоювати глюкозу

Для профілактики розвитку неприємних симптомів порушень у роботі шлунково-кишкового тракту, пацієнти з непереносимістю фруктози повинні зменшити кількість продуктів з високим вмістом фруктози або цілком від них відмовитися.

Саме тому таким хворим потрібно дотримуватися суворої дієти з обмеженим вживанням фруктози. Варто зауважити, що обмеження будуть варіюватися відповідно до ступеня непереносимості фруктози – повного чи часткового.

Якщо пацієнт страждає на цілковиту нездатність засвоювати продукти, що містять фруктозу, їхній раціон буде схожим до щоденного меню хворих на спадкову нездатність організму сприймати фруктозу. Іншими словами, їм потрібно буде уникати вживання продуктів, які містять фруктозу або цукрозу.

З іншого боку, люди з частковою нездатністю сприймати фруктозу (а ця патологія трапляється частіше) можуть споживати продукти з низьким вмістом цукру. Ба більше, їм навіть дозволяється споживати корисні продукти, що містять велику кількість фруктози.

Ось кілька продуктів, які вирізняються високим вмістом фруктози:

  • Курага, хурма та вишня
  • Чорнослив та аннона
  • Яблука, груші та виноград.

Рекомендуємо також запам’ятати перелік продуктів, які містять невелику кількість фруктози:

  • Папая, авокадо, кокос та арахіс
  • Лісові горіхи та каштани
  • Артишоки, баклажани, мангольд та гриби
  • Молоко, сир та яйця
  • Свіже м’ясо та риба.

Звісно, ці рекомендації допоможуть вам скоригувати свій раціон. Утім, якщо у вас є симптоми непереносимості фруктози, рекомендуємо звернутися за порадою до лікаря. Після огляду та консультації спеціаліст складе вам персональний раціон з урахуванням ваших особистих потреб.



  • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Baker P., Ayres L., Gaughan S., Weisfeld Adams J., et al., Hereditary fructose intolerance, 2015.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.