Як приготувати ягідне варення без цукру
Ягідне варення є ідеальним доповненням до дієти з низьким вмістом вуглеводів, якщо воно не містить цукру. Ба більше, трохи потренувавшись і використавши правильні ягодади, ви отримаєте на 100% здоровий продукт.
Є різні основні способи приготування ягідного варення без цукру. Серед них:
- Варка ягід без додавання загусника.
- Використання пектину або іншого желатинового загусника під час варіння ягід.
- Загущування ягід з насінням чіа.
Метод кип’ятіння
Найпростіший спосіб приготування ягідного варення – це варка. Ця техніка приготування прекрасно підходить для ожини та малини. Крім того, варка допомагає вивільнити природний пектин з плодів. Коли вода випаровується, плід отримує класичну текстуру ягідного джему.
Інструкції:
- По-перше, помістіть вибрані ягоди в посуд і злегка розімніть їх.
- По-друге, додайте штучний або натуральний підсолоджувач і варіть на сильному вогні протягом 5 хвилин, поки не закипить.
- Потім зменште вогонь до середнього, постійно перемішуючи, і варіть далі ще 15 хвилин, прибираючи при цьому будь-яку піну.
- Нарешті, варення буде готовим, коли бульбашки стануть більшими, а суміш досягне вершкової консистенції.
Відкрийте для себе: Здорові десерти, про які ви не пошкодуєте
Метод з желатином
Інгредієнти
- 1 склянка води
- 1 пачка желатинового порошку
- 2 миски полуниці, нарізаної на великі шматочки
- підсолоджувач за вашим вибором, за смаком
- 1 чайна ложка лимонного соку
Інструкції:
- По-перше, налийте воду в посуд.
- По-друге, насипте у воду желатиновий порошок і добре перемішайте (якщо ви використовуєте желатиновий лист, залиште його на 10 хвилин у теплій воді, перш ніж перейти до наступного кроку).
- Нагрійте суміш желатину на середньому вогні, поки вона не закипить.
- Додайте полуницю.
- Потім додайте підсолоджувач на ваш вибір разом з чайною ложкою лимонного соку.
- Збільште вогонь і варіть ще 3 хвилини.
- Зменште вогонь до середнього і варіть ще 10 хвилин.
- Зніміть з поверхні всю піну.
Ягідне варення буде готове, коли воно матиме гладку, кремову текстуру і утворяться великі бульбашки.
Метод згущення варення з насінням чіа
Варення з червоних ягід (полуниці, малини, ожини)
Інгредієнти
- 2 склянки ягід
- апельсиновий сік
- 1 столова ложка апельсинової цедри
- 1 столова ложка насіння чіа
- підсолоджувач (за бажанням, за смаком)
Інструкції:
- Спочатку помістіть ягоди в горщик. Якщо ви використовуєте полуницю, поріжте її кубиками, менші ягоди можна використовувати цілими.
- По-друге, додайте апельсиновий сік і доведіть до кипіння.
- Потім зменште вогонь до середнього і поступово починайте дроблення плодів до досягнення консистенції пюре.
- Варіть 10 хвилин і додайте трохи води. Тепер ви повинні мати щільну, гладку і кремову текстуру.
- Перейдіть на слабкий вогонь і додайте насіння чіа. Тепер суміш стане желатиновою і буде зернистою, подібною до цукру.
- Нарешті додайте підсолоджувач.
- Дайте охолонути і перелийте в банки.
Альтернативні підсолоджувачі для ягідних джемів
Можна знайти здорові альтернативи рафінованому цукру, як натуральному, так і штучному. Багато з цих замінників цукру мають високу харчову цінність і потенційно менш шкідливі для нашого здоров’я.
Ви можете приготувати ягідне варення без цукру, використовуючи:
- сироп агави
- кленовий сироп
- мед
- непастеризований мед (додайте його до джему після того, як він охолоне, щоб зберегти його властивості)
- кокосовий цукор
- мелясу
- стевію
- сирий, нерафінований цукор
Прочитайте це: Засіб із корицею та стевією для регулювання рівня цукру
Ягідне варення без цукру
Інгредієнти
- 1 миска свіжої полуниці
- 1 миска свіжої ожини
- ½ склянки виноградного соку
- 2 столові ложки підсолоджувача за вашим вибором
- шкірка одного лимона, розрізана смужками
Інструкції:
- По-перше, помістіть в миску полуницю, ожину та виноградний сік. Замочіть на кілька годин, щоб аромати змішалися.
- По-друге, додайте підсолоджувач за вашим вибором, перемішайте суміш і варіть ще 5 хвилин, поки соки не будуть випущені.
- Потім додайте цедру лимона, щоб надати варенню унікального смаку.
- Поставте в холодильник на 24 години.
- Наступного дня помістіть ягоди в каструлю і варіть на середньому вогні протягом 20 хвилин, поки не загусне.
- Нарешті, дайте охолонути, а потім перелийте варення в скляну банку з кришкою (попередньо стерилізовану).
Ви можете використовувати цукор, але якщо ви так зробите, то краще обрати нерафінований цукор.