Що потрібно їсти, якщо у вас лейкемія

· Жовтень 10, 2018
Лейкемія є одним із найстрашніших видів раку, але є багато типів лікування та терапії для боротьби з нею, доступних сьогодні.

Лейкемія – це рак тканин, які утворюють кров: кісткового мозку та лімфатичної системи. Є багато різновидів цього раку. Деякі з них частіше трапляються у дітей, інші – у ​​дорослих.

Цей вид раку зазвичай вражає білі кров’яні клітини, які борються з інфекціями. Як правило, вони діляться і ростуть у належному порядку залежно від того, що потребує ваше тіло. Однак у людей з лейкемією кістковий мозок виробляє патологічні білі кров’яні тільця, які неправильно працюють.

Симптоми лейкемії

Симптоми лейкемії відрізняються, залежно від типу раку, але найбільш поширеними є такі:

  • Лихоманка або озноб
  • Постійна стомлюваність, слабкість
  • Часті або серйозні інфекції
  • Втрата ваги
  • Запалені лімфатичні вузли, збільшена печінка або селезінка
  • Часта поява синяків і кровотеч
  • Часті кровотечі з носа
  • Малі червоні плями на шкірі
  • Надмірне потовиділення, особливо вночі
  • Біль у кістках або чутливість

Причини

Власне кажучи, лейкемія з’являється, коли ДНК клітин крові мутує. (ДНК – це інформація, що знаходиться всередині кожної клітини, яка контролює її роботу.) Можуть бути інші зміни на клітинному рівні, які ще не повністю зрозумілі, але також можуть викликати лейкемію.

Через різні аномалії клітини починають рости і ділитися швидше. Вони також будуть існувати довше, ніж звичайні клітини. З плином часу нездорові клітини можуть витісняти здорові клітини крові  кісткового мозку. Це знижує рівень тромбоцитів, білих кров’яних клітин і кількість червоних кров’яних клітин, що спричиняє симптоми лейкемії.

Медична класифікація лейкемії

симптоми лейкемії

Класифікація залежить від швидкості розвитку та типів залучених клітин. Перший тип фокусується на швидкості розвитку:

Гостра лейкемія

Під час гострої лейкемії патологічні клітини крові є незрілими клітинами. Вони не можуть виконувати свою роботу, як повинні, і вони швидко множаться. Отже, рак посилюється дуже швидко. Гостра лейкемія вимагає швидкого, потужного лікування.

Хронічна лейкемія

Є багато видів хронічної лейкемії. Під час деяких з них виробляється занадто багато клітин, а під час інших – дуже мало. Хронічна лейкемія включає більш зрілі клітини крові. Вони реплікують і накопичуються дуже повільно і можуть деякий час нормально функціонувати. Деякі її форми не мають симптомів спочатку, через що її не помічають протягом багатьох років.

Хронічну лейкемію можна класифікувати за типом білих кров’яних тілець, що страждають:

  • Лімфоцитарна лейкемія: впливає на лімфоцити, які утворюють лімфатичні тканини, частину імунної системи.
  • Мієлогенна лейкемія: впливає мієлоїдні клітини, які утворюють еритроцити, білі кров’яні клітини та клітини, що утворюють тромбоцити.

Харчування з вибором їжі, коли у вас лейкемія

Якщо у вас лейкемія, ваш вибір їжі, має велике значення. Ось деякі загальні рекомендації:

Продукти, сповнені клітковиною

  • Рис і цілозерновий хліб
  • Овес
  • Квасоля всіх видів і кольорів
  • Кукурудза
  • Сочевиця
  • Насіння льону

Ці продукти допомагають вашому організму прискорювати рух кишківника і видаляти будь-які канцерогенні речовини, які можуть бути у вашій травній системі, тим самим запобігаючи їх поглинання організмом.

Регулярне споживання фруктів

Найбільш волокнистими та антиоксидантними фруктами є:

  • Кавун
  • Авокадо
  • Ананас
  • Полуниця, малина, чорниця
  • Груші
  • Яблука
  • Гранат
  • Виноград
  • Манго
  • Киві
  • Апельсини

Що стосується авокадо, це прекрасне джерело клітковини, а також моно і поліненасичених жирів (хороший жир). Таким чином, авокадо допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань та зменшити рівень холестерину.

Крім того, щоб максимально використати властивості цих фруктів, краще споживати їх зі шкіркою.

Гранат рекомендують через вміст лимонної кислоти (яка має дезінфекційну дію, а також підлужнює сечу і підвищує потужність вітаміну С).

Необхідні овочі

овочі

Деякі з найкращих овочів для профілактики раку:

  • Броколі
  • Кольорова капуста
  • Морква
  • Помідори
  • Баклажани

Салат і шпинат також містять багато лютеоліну, флавоноїда, який відіграє важливу роль у профілактиці раку.

Хрестоцвіті овочі допомагають захищати клітинну ДНК та дезактивують канцерогени. Додайте їх до свого раціону:

  • Броколі
  • Бок чой (китайська капуста)
  • Капуста
  • Брюссельська капуста
  • Зелень (редиска, капуста, рубатага, ріпа, васабі, настурція лікарська)