Що таке дієта FODMAP?
У вас є кишкові захворювання? Дієта FODMAP може допомогти покращити ваші симптоми і навіть усунути їх. Загалом ця дієта передбачає відмову від певних видів їжі, які важко перетравлюються.
Хочете знати, що це таке і як це може вам допомогти? Якщо так, читайте далі!
Дієта FODMAP
Дієту FODMAP пропагують дослідники з університету Монаш в Австралії. Ця абревіатура означає “ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли”. Це пов’язано з тим, що вони належать до групи коротколанцюгових вуглеводів, які кишківник важко засвоює, і деякі люди просто не можуть їх перетравити.
Яка мета цієї дієти?
Ця дієта обмежує продукти, що призводять до певних кишкових симптомів, таких як:
- набряк живота
- біль внизу живота
- метеоризм
- діарея
- здуття живота
- повільний рух кишківника
Ви також можете використовувати цю дієту для поліпшення таких розладів, як:
- подразнення товстої кишки
- синдром подразненого кишківника
- виразковий коліт
- хвороба Крона
Вас також може зацікавити: Як зменшити кількість вуглеводів у раціоні: шість порад
Що таке дієта FODMAP?
Сполуки FODMAP наявні в їжі, яка містить фруктозу, лактактани, фруктани, галактани або поліоли, здебільшого в таких продуктах:
- Пшениця, жито, цибуля та часник багаті на фруктоолігосахариди.
- Бобові містять галактоолігосахариди.
- Молочні продукти (переважно молоко) містять лактозу.
- Мед, сиропи, яблука та інші фрукти містять фруктозу.
- «Дієтичні» харчові продукти зазвичай містять підсолоджувачі.
- Груші та сливи мають поліоли (сорбіт, ксиліт, мальтит та маніт).
Типи їжі з високим вмістом FODMAP, яких слід уникати:
- зернові, такі як бурий рис, овес, ячмінь, жито, просо та цільна пшениця;
- бобові, такі як квасоля, нут, горох та сочевиця;
- овочі, такі як часник, артишоки, баклажани, броколі, цибуля, брюссельська капуста, цвітна капуста, спаржа, салат, перець, цибуля-порей, буряк та гриби;
- свіжі та сушені фрукти, такі як вишня, сливи, малина, полуниця, яблука, персики, дині, ожина, виноград, оливки, абрикоси, журавлина, інжир, авокадо, хурма та манго;
- горіхи, такі як мигдаль, кеш’ю, фундук, арахіс, каштани, волоські горіхи, кедрові горіхи, насіння гарбуза та фісташки;
- молоко та його похідні;
- перероблене м’ясо;
- сосиски;
- рафінований цукор;
- такі напої, як кава, пиво, міцні алкогольні напої, безалкогольні напої, чай, вино, упаковані фруктові соки;
- натуральні підсолоджувачі, такі як цукор, фруктоза, сироп агави, кленовий сироп та мед;
- штучні підсолоджувачі, такі як еритритол, ізомальт, лактитол, мальтит, маніт, сорбіт та ксиліт.
Не пропустіть цю статтю: Дієти з низьким вмістом вуглеводів, інтелектуальні здібності та емоції
Впровадження дієти
Три етапи впровадження дієти FODMAP:
- Етап обмеження зазвичай триває від 6 до 8 тижнів і полягає в суворому униканні всіх продуктів, багатих на FODMAP для поліпшення шлунково-кишкових проблем.
- На етапі повторного введення ви повільно вводите ті види їжі, яких уникали на попередньому етапі, щоб визначити толерантність кожної людини. Крім того, зазвичай цей етап триває від 8 до 12 тижнів.
- Потім, після завершення етапу повторного введення, ви можете налаштувати свій раціон, щоб підтримувати різноманітність харчових продуктів та уникати зайвих обмежень, зберігаючи при цьому контроль над своїми симптомами.
Які переваги?
Як ми вже згадували раніше, такий тип дієти рекомендують для лікування кишкових захворювань. Згідно з дослідженням, опублікованим у “Гастроентерології”, ця дієта має багато доведених переваг для людей, які страждають на синдром подразненого кишківника. Це пов’язано з тим, що вона може зменшити симптоми на 76%.
Загалом, така дієта покращує симптоми цього стану та зменшує запалення та біль у животі завдяки зменшенню ферментативних субстратів кишкових бактерій. Вона також допомагає при метеоризмі та нормалізує швидкість дефекації.
Вона також покращує травні симптоми у пацієнтів з функціональним розладом кишківника та тих, хто має органічні шлунково-кишкові захворювання. 84% пацієнтів у дослідженні продемонстрували поліпшення симптомів травлення після дієти. Плюс, після дієти з повторним введенням понад 80% пацієнтів можуть переносити пшеницю, а також незбиране молоко, понад 70% бобових та дві порції фруктів з низьким вмістом фруктози за один прийом їжі.
Така дієта має багато переваг для здоров’я, але вона також має деякі недоліки. Тож будьте обережні з нею, якщо страждаєте на закрепи. Це пов’язано з тим, що дієта містить мало клітковини й може посилити ваші симптоми. Таким чином, ви повинні проконсультуватися з дієтологом, оскільки це дуже сувора дієта, яка вимагає поступового відновлення та налаштування певного споживання їжі.
Поговоріть зі своїм лікарем для отримання додаткової інформації.
- Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no-calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
- Barret JS., How to institute the low-FODMAP Diet. J Gastroenterol Hepatol, 2017.
- Rovira Vila N., Ibañez Solano P., Angós Musgo RJ., Ibañez Betés MT., et al., Pacientes con trastorno funcional intestinal: eficacia de una dieta baja en FODMAPS para el tratamiento de los síntomas digestivos. Nutr Clin Diet Hosp, 2016. 36 (1): 64-74.