Що таке комбуча? Як її готувати та для чого вона?

Комбуча – це лікарський напій з багатьма цінними властивостями, який ви можете приготувати самостійно вдома.
Що таке комбуча? Як її готувати та для чого вона?

Останнє оновлення: 06 березня, 2019

Комбуча була популярна в азіатських країнах впродовж тисячоліть.

Сьогодні вона набула популярності завдяки високому вмісту пробіотиків та здатності виводити токсини з організму, а також зміцнювати імунну систему .

Комбуча – це ферментований чай з певними грибами та бактеріями. Гриби та бактерії утворюють газ, глюкозу, а також етиловий спирт.

Ці компоненти об’єднуються разом на поверхні чаю, утворюючи желатинову, коричневу масу.

Можна використовувати різні гриби та бактерії, усе залежить від виду чаю та періоду приготування.

Рецепт приготування комбучі

Рецепт приготування комбучі

Інгредієнти

  • 4 склянки води (1 літр)
  • 3 столові ложки темного цукру (70 г). Можна також використати органічний цукор.
  • 1 чайний гриб
  • 6 чайних пакетиків (органічний зелений, чорний чи білий) (60 г)
  • 1/2 склянки рідкого стартового чаю (125 мл)

До уваги: стартовий чай зазвичай готується із залишків комбучі. Якщо у вас не залишилося напою, приготуйте суміш з 312 мл білого дистильованого оцту або пастеризованого яблучного оцту.

Приладдя

Для приготування чаю, вам знадобиться:

  • Скляна банка
  • Рушник
  • Неметалева ложка (дерев’яна, тощо)
  • Сито
  • Соломинка

Спосіб приготування

Пам’ятайте, що культури бактерій та грибів, які утворяться в напої, можуть забруднитися з навколишнього середовища при приготуванні та стати шкідливими для здоров’я.

Тому потрібно повністю провести  дезінфекцію  кухні, помити кухонне приладдя, яке використовується у процесі приготування, з милом та теплою водою.

Пам’ятайте, що потрібно також помити руки дуже ретельно.

Рекомендовано прочитати: 7 педметів домашнього вжитку, які треба дезінфікувати щодня

Чай

чай з комбучі

Підігрійте воду, як тільки вона почне закипати, додайте чайні пакетики.

Період заварювання залежить від виду чаю, який використовується:

  • Зелений чай: 5 хвилин
  • Червоний чай: 7 хвилин
  • Чорний чай: 10 хвилин

Чим довше заварювати, тим міцнішим та гіркішим буде чай. До того ж чим кращої якості чай використовується, тим нижча температура води потрібна для заварювання.

Підсолодіть чай

  • Додайте підсолоджувач (коричневий чи органічний цукор), помішайте ложечкою.
  • Впевніться, що він повністю розчинився.
  • Зніміть з вогню, залиште настоюватися впродовж 4 годин, щоб чай набув кімнатної температури.

Додайте комбучу

Рецепт комбучі
  • Процідіть чай у скляну банку, де ви будете ферментувати комбучу.
  • Потім додайте культуру комбуча та стартовий чай.

Бродіння та пляшка

Накрийте банку чистим рушником, закріпіть кришку гумовою прокладкою.

Зберігайте настій у темному місці без попадання сонячних променів, упродовж 7-14 днів.

Чим довше напій настоюється, тим міцнішим та гіркішим буде.

Перевірте готовність

Перевірте готовність комбучі

Ви можете попробувати засіб через 5 днів. Коли він буде готовий, він буде мати кислий присмак.

  • Щоб попробувати, вставте чисту соломинку у настій, не руйнуючи гриб, який сформувався на поверхні.
  • Якщо присмак солодкуватий, варто дати засобу ще постояти.
  • Якщо напій на смак дуже гіркий, щось пішло не так, але не хвилюйтеся, його можна буде використати як оцет, додаючи до салатів.

Пийте комбучу та переробляйте новий гриб

Випивайте 1/4 склянки (62 мл) комбучі зранку. Тижні минатимуть, а організм звикне до чаю, поступово можна збільшувати кількість.

Пам’ятайте, що варто залишати 10% чаю (як стартового напою) та гриб, який утворився на поверхні. Вони є інгредієнтами для наступної порції комбучі.

Зверніть увагу на статтю: Дієта на пивних дріжджах

Яку користь несе комбуча для організму

Яку користь несе комбуча для організму

Комбуча має неймовірну користь для організму, а саме:

  • Добра для кісток: зміцнює хрящі, що рекомендовано для людей з артритом.
  • Покращує травлення та усуває інші шлунково-кишкові розлади, оскільки стимулює метаболізм.
  • Усуває мігрень.
  • Сприяє регенерації клітин. Напій може бути використаний для лікування дегенеративних захворювань, а також є корисним для волосся.
  • Виводить токсини з організму завдяки органічному кислотному вмісту, що покращує циркуляцію крові.
  • Збагачений вітамінами та мінералами, які є необхідні для нормальної роботи нервової системи та здоров’я м’язів.
  • Оскільки настій виготовлений з чорного чаю, він містить невелику кількість кофеїну, що стимулює центральну нервову систему.

Спробуйте!



  • González-Tellez et al. Bebidas fermentadas nutraceúticas elaboradas a partir del hongo Kombucha y su uso potencial en el tratamiento de Síndrome metabólico. Investigación y Desarrollo en Ciencia y Tecnología de Alimentos. Vol. 3 (2018) 338-343. [Disponible en línea].
  • Jessica Martínez Leal, Lucía Valenzuela Suárez, Rasu Jayabalan, Joselina Huerta Oros & Anayansi Escalante-Aburto(2018) A review on health benefits of kombucha nutritional compounds and metabolites, CyTA – Journal of Food, 16:1,390-399, DOI: 10.1080/19476337.2017.1410499
  • Kapp JM, Sumner W. Kombucha: a systematic review of the empirical evidence of human health benefit. Ann Epidemiol. 2019;30:66-70. doi:https://doi.org/10.1016/j.annepidem.2018.11.001
  • Martínez, Jessica & Valenzuela Suárez, Lucía & Jayabalan, Rasu & Huerta, Joselina & Escalante-Aburto, Anayansi. (2018). A review on health benefits of kombucha nutritional compounds and metabolites. CyTA – Journal of Food. 16. 390-399. 10.1080/19476337.2017.1410499.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.