Що таке стійкий режим харчування?
Ви чули про термін «стійкий режим харчування?»
Забруднення навколишнього середовища є дуже великою глобальною проблемою. Викиди газів та відходи можуть зумовити вимирання людини як виду в найближчі століття. З цієї причини вживається низка заходів. Деякі з них пов’язані з нашим харчуванням.
У цій статті ми розповімо вам про модель стійкого харчування. Окрім забезпечення належного функціонування організму, він дбає про походження харчових продуктів та вплив на навколишнє середовище їх виробництва.
Ви б хотіли дізнатися більше? Продовжуйте читати далі!
Стійкий режим харчування: шаноблива дієтична модель
Перш за все, однією з головних цілей стійкого режиму харчування, як зазначено у статті, опублікованій у журналі The Proceedings of the Nutrition Society, є зменшення екологічного сліду людей на планеті. Це полягає у використанні меншої кількості енергії та хімічних речовин для тваринництва та сільського господарства.
Крім того, ця модель виступає за закупівлю місцевих харчових продуктів, таким чином зменшуючи витрати на паливо шляхом міжнародних перевезень. Дотримуючись ряду дуже основних рекомендацій, ми можемо значно зменшити викиди газів.
З іншого боку, ця дієтична модель надає пріоритет споживанню продуктів рослинного походження. Зрештою, рівень їхнього відновлення вищий, ніж у харчових продуктів тваринного походження. Тому їх споживання не впливає настільки сильно на харчові ланцюги природи. Таким чином, ми можемо також допомогти запобігти зникненню видів, що зумовлено надмірним споживанням та надмірною експлуатацією ресурсів.
Стійкі дієти підтримують місцеву економіку, надаючи перевагу закупівлі у місцевих виробників.
Стале і здорове харчування
Однак стійкий режим харчування є корисним не лише для навколишнього середовища. Насправді він також має незліченну користь для здоров’я.
Не секрет, що споживання фруктів та овочів пов’язане з поліпшенням функціонування метаболізму. Насправді огляд досліджень, опублікованих у 2017 році, показав, що споживання овочів позитивно впливає на зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Цей стан, серед іншого, обумовлений внеском флавоноїдів із фруктів та овочів. Флавоноїди – це антиоксиданти та протизапальні сполуки, що містяться в природі в невеликих пропорціях.
Часто пігментами, які відповідають за надання їжі її кольору, є флавоноїди. Згідно з дослідженнями, зібраними в Journal of Medicinal Food, вони здатні зменшити ризик розвитку неврологічних захворювань, таких як хвороба Паркінсона.
Менш оброблена їжа
Як ми вже говорили, стійкий режим харчування захищає споживання місцевих продуктів з низьким ступенем промислового перероблення. Це обмежує споживання продуктів, які піддавалися тривалій обробці, що означає високу потребу в енергії.
Крім того, ці ультраоброблені продукти призводять до розвитку багатьох складних захворювань, наприклад, діабету. Ця ендемічна хвороба пов’язана з регулярним споживанням солодкої їжі, багатої надлишковим цукром. Насправді систематичний огляд 2017 року показує, що регулярне споживання цих продуктів призводить до погіршення обміну речовин.
Однак метаболізм – це не єдине, що виграє від цієї зміни у вашому раціоні. Також серцево-судинна система буде вам вдячна. Це тому, що споживання овочів зменшує ризик серцевих проблем.
Обмежене споживання надмірно обробленої їжі також має такий ефект. Експерти стверджують, що продукти, багаті на трансжири, головним чином відповідають за системне запалення, яке викликає атеросклероз, що негативно впливає на кровообіг.
Здорове харчування надає перевагу свіжим овочам, а не обробленим продуктам.
Стійкий режим харчування призводить до покращення місцевої економіки
Нарешті, важливо також підкреслити, що модель стійкого харчування є корисною для місцевої економіки. Насправді споживання місцевої продукції збільшує дохід дрібних виробників.
Таким чином зменшується присутність транснаціональних компаній, жорстокі умови праці та низька заробітна плата. Тому стійкий режим харчування не тільки допомагає покращити здоров’я та повагу до навколишнього середовища, але й може допомогти тваринництву та сільському господарству.
Дотримуйтесь цієї здорової, стійкої моделі харчування
Тепер, коли ви знаєте, з чого складається стійка дієта та які її переваги, вам слід задуматися про її випробування. Вона не тільки корисна для вашого здоров’я, але й для довкілля та багатьох працівників.
Загалом, впровадження цієї дієтичної моделі допоможе запобігти нерівності та зникненню певних видів тварин. Плюс, як би всього цього було недостатньо, вона також може зменшити ризик розвитку складних патологій, пов’язаних із нездоровим харчуванням.
Коротко кажучи, наступного разу, коли ви вирушите за покупками, вибирайте місцевий магазин, а не великий мережевий магазин. Також перевірте етикетки на продуктах, щоб отримати додаткову інформацію про спосіб виробництва харчових продуктів.
Збільште споживання місцевих та органічних овочів!
- Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.
- Jung UJ., Kim SR., Beneficial effects of flavonoids against parkinson’s disease. J Med Food, 2018. 21 (5): 421-432.
- Schwingshackl L., Hoffman G., Lampousi AM., Knuppel S., et al., Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol, 2017. 32 (5): 363-375.
- Valenzuela CA., Baker EJ., MIles EA., Calder PC., Eighteen carbon trans fatty acids and inflammation in the context of atherosclerosis. Prog Lipid Res, 2019.
- Lang T., Mason P., Sustainable diet policy development: implications of multi criteria and other approaches, 2008-2017. Proc Nutr Soc, 2018. 77 (3): 331-346.
- Serra-Majem, L. “Nutrición comunitaria y sostenibilidad: concepto y evidencias.” Revista Espanola de Nutrición Comunitaria 16.1 (2010): 35-40.
- Serra-Majem, Lluis, and Adriana Ortiz-Andrellucchi. “La dieta mediterránea como ejemplo de una alimentación y nutrición sostenibles: enfoque multidisciplinar.” Nutrición hospitalaria 35.4 (2018): 96-101.
- Campos Muñoz, Jesulin. “Hipótesis dieta-corazón?: A propósito del “Minnesota Coronary Experiment.” Revista Medica Herediana 28.2 (2017): 134-135.