Важливість десертів для раціону

Десерти смачні, правда? У цій статті ми розповімо про важливість десертів, які ви повинні зробити частиною свого раціону. Читайте далі!
Важливість десертів для раціону

Останнє оновлення: 14 грудня, 2020

Ми розповімо вам про важливість десертів для раціону. Однак дуже важливо спочатку пояснити: ми не говоримо про цукерки та солодощі. Ви напевно знаєте, що зловживання цукром – це не найздоровіша звичка, оскільки цей інгредієнт шкодить метаболічному здоров’ю.

Однак десерт – це не просто солодощі, адже є й інші корисні та смачні альтернативи, і ми розповімо вам усе про них.

Перш ніж розпочати, потрібно розвіяти популярний міф: молочні десерти – це не те саме, що йогурти. Потрібно дуже чітко пояснити цю передумову, оскільки ці поняття легко сплутати. Обидва продукти різні за складом та властивостями. Читайте далі, щоб дізнатись, як важливо їсти десерти.

Йогурт на десерт

Варто зробити десерт частиною раціону, оскільки це одна з найкращих нагод, яка ідеально підходить для споживання йогурту. Ця їжа, отримана внаслідок молочнокислого бродіння, багата на пробіотики.

Пробіотики – це не що інше, як живі бактерії, цілком корисні для організму, оскільки вони здатні колонізувати кишковий тракт. Згідно з оглядом, опублікованим в американському журналі сімейних лікарів, його регулярне споживання може знизити ризик розвитку шлунково-кишкових проблем.

Окрім того, вони не тільки можуть запобігти появі діареї, але їх також використовують для лікування хронічних захворювань. Є багато наукових доказів, які підтверджують, що введення пробіотиків покращує перебіг запальних захворювань кишківника, проти яких ще немає ліків.

Є два способи отримати користь від пробіотиків. Перший – це добавки. Другий – споживання йогурту.

Читайте також: Йогуртова дієта: корисний шлях до схуднення

Споживання фруктів на десерт

Раніше деякі автори не рекомендували їсти фрукти на десерт. Натомість вони заявляли, що краще споживати їх перед їжею, щоб посилити відчуття ситості. Однак сучасна наукова література не підтримує цього твердження.

Споживання фруктів корисне практично в будь-який час доби. Насправді, згідно з дослідженнями, зібраними в журналі «Critical Reviews in Food Science and Nutrition», їх вміст поліфенолів пов’язаний з меншим ступенем запалення на системному рівні.

Тому ми рекомендуємо їсти фрукти після їжі та, звичайно, на перекуси. Варто вибирати фрукти, багаті на розчинну клітковину, наприклад, яблука. Вони містять пектини у своєму складі, що, на думку багатьох дослідників, пов’язано із покращенням здоров’я кишківника.

Не всі десерти корисні – обережно з солодощами!

Як бачите, важливість десертів безперечна. Однак, як ми обговорювали на початку, не всі вони мають однакові якості. Усі ми знаємо, що десерт часто пов’язаний зі споживанням солодощів та оброблених продуктів.

Печиво, тістечка та пудинги – лише кілька прикладів продуктів поганої харчової якості, багатих на добавки та прості вуглеводи. В результаті вони виводять з-під контролю рівень глюкози в крові. Регулярне споживання таких десертів може призвести до резистентності до інсуліну, що є передумовою діабету.

Важливо пам’ятати, що діабет – це хронічне захворювання, яке зумовлює стан організму на все життя. Щойно він розвивається, лікування вже немає. Насправді деякі останні дослідження встановлюють зв’язок між появою цієї патології та підвищеним ризиком розвитку раку. Однак для підтвердження цього зв’язку потрібні додаткові дослідження.

У цьому випадку найкращим засобом є профілактика. Для цього зверніть увагу на продукти, які ви їсте на десерт, а також на перекус. Якщо вам потрібно вибрати між солодким чи цукристим варіантом та іншим варіантом, розгляньте це в контексті вашого загального плану харчування.

Читайте також: Фрукти для відновлення водного балансу в організмі

Корисні десерти в раціоні

Не всі продукти однакові, тому ви повинні подбати про те, що споживаєте на десерт. Чесно кажучи, цей вибір може зумовити загальну якість вашого раціону. Якими б здоровими не були ваші основні страви, регулярне споживання солодких десертів може зіпсувати зусилля, які ви доклали раніше.

Тепер потрібно дещо пояснити. Це не означає, що ви не можете насолоджуватися солодким частуванням – тут головне робити це час від часу. Слово «десерт» не є синонімом солодкого, однак ви можете побалувати себе з особливої ​​нагоди.

Що стосується здорових десертів, то ідеальним варіантом є фрукти та йогурти. Вони досить солодкі, а їх споживання пов’язане з хорошим здоров’ям. Ви навіть можете поєднати їх, щоб скористатися усіма властивостями.

Нарешті, ми хочемо попередити вас, що не будь-який йогурт корисний для здоров’я. Ви повинні прочитати етикетки та вибрати той, який не містить доданого цукру. Інакше його харчова якість буде не такою високою. Якщо ви можете вибрати натуральний, то зробіть це. Крім того, ви можете час від часу їсти грецький йогурт, якщо у вас немає зайвої ваги.

Це може вас зацікавити ...
Моє здоров'яRead it in Моє здоров'я
Здорові десерти, про які ви не пошкодуєте

Якщо ви шукаєте здорові десерти, про які ви не пошкодуєте, ось три смачні рецепти. Вони вам сподобаються! Не бійтеся калорій і вуглеводів.



  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Barbara G., Cremon C., Azpiroz F., Probiotics in irritable bowel syndrome: where are we? Neurogastroenterol Motil, 2018.
  • Joseph SV., Edirisinghe I., Burton Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
  • Wilms E., Jonkers DMA., Savelkoul HFJ., Elizalde M., et al., The impact of pectin supplemetation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
  • Fontalva Pico, Ana Amelia. “Implicación de la resistencia a la insulina y el tejido adiposo en el síndrome metabólico en pacientes obesos.” (2017).
  • Bonagiri PR., Shubrook JH., Review of associations between type 2 diabetes and cancer. Clin Diabetes, 2020. 38 (3): 256-265.
  • Fernández-Gaxiola, Ana Cecilia, Anabelle Bonvecchio Arenas, and Juan Rivera Dommarco. “Aumentar el consumo de verduras, frutas, cereales, leguminosas y agua simple.” GUÍAS ALIMENTARIAS (2015).
  • Babio, Nancy, Guillermo Mena-Sánchez, and Jordi Salas-Salvadó. “Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?.” Nutrición hospitalaria 34 (2017): 26-30.