Види целіакії та їх характеристика

17 Грудня, 2020
Целіакія - це захворювання, яке залежить від раціону і може сильно пошкодити кишківник. Ми пояснимо все, що вам потрібно знати про різні види целіакії та їх характеристики.

Важливо знати, що целіакія не завжди проявляється однаково, з цієї причини фахівці вивчили та класифікували різні види целіакії.

Це аутоімунна патологія, пов’язана зі споживанням глютену. Глютен – це білок, який наявний у багатьох харчових продуктах, які містять пшеницю або ячмінь. За оцінками експертів, лише в США на цей стан страждає близько 1% населення або приблизно 3 млн людей.

Проблема полягає в тому, що вона може протікати безсимптомно у великій кількості випадків, що ускладнює діагностику. Отже, у цій статті ми пояснимо все, що вам потрібно знати про цей стан та про те, які основні види целіакії.

Що таке целіакія?

Як ми вже згадували вище, целіакія – це аутоімунне захворювання, при якому виникає реакція на глютен. Це означає, що коли люди, хворі на целіакію, споживають цей білок, він викликає реакцію імунної системи в тонкому кишківнику. Глютен завдає шкоди слизовій оболонці кишківника.

Глютен – це білок, який є у різних зернах. Наприклад, у пшениці, житі, ячмені, а іноді і вівсі. Це продукти, які, як правило, дуже поширені в західній дієті як інгредієнти хліба, макаронних виробів, печива тощо.

Пошкодження слизової оболонки кишківника з плином часу впливає на засвоєння поживних речовин під час травлення. Це пояснює, чому в багатьох випадках у дітей відбувається втрата ваги, анемія або зміна росту.

Попри те, що фахівці ще не визначили, що саме викликає різні види целіакії, ми знаємо, що генетика є визначальним чинником. Подібним чином це часто асоціюється з іншими типами аутоімунних захворювань. Згідно з дослідженням, опублікованим у «Cuban Journal of Food and Nutrition», може бути взаємозв’язок між целіакією та цукровим діабетом 1 типу.

які є види целіакії

Вас може зацікавити: Яким має бути раціон, якщо у вас непереносимість сорбіту

Види целіакії

У межах целіакії є різні клінічні форми, залежно від симптомів та показників деяких додаткових аналізів, які дають змогу досліджувати травну систему. Це породжує різні види целіакії. За даними Іспанської федерації целіакій, майже 75% пацієнтів не отримують діагноз.

Ці дані випливають з того, що донедавна експерти не знали, що можуть бути випадки без симптомів. Отже, види целіакії такі: безсимптомна, симптоматична, потенційна, прихована та рефрактерна. Нижче ми пояснимо їх основні характеристики.

Субклінічна або безсимптомна

Безсимптомна або субклінічна целіакія, як випливає з назви, є такою, при якій немає симптомів. Однак завдяки додатковим аналізам (таким як ендоскопія для спостереження за кишківником) наявність захворювання стає очевидною.

Не пропустіть: 7 рекомендацій для дотримання безглютенової дієти

Класична або симптоматична

При цьому типі целіакії пацієнт має як симптоми, так і позитивні результати аналізів. Однак ознаки дуже різноманітні. У деяких людей виникає діарея, втрата ваги, втома, блювота та біль у животі.

В інших випадках замість діареї може виникнути постійний закреп. Іншими типовими ознаками є затримка росту у випадку дітей, метеоризм та розтягнення живота. Побічно виявляють анемію і навіть постійну дратівливість.

Потенційна целіакія

Цей тип целіакії належить до випадків, коли у людей немає симптомів, однак є велика ймовірність розвитку цього стану. Вони знають це завдяки генетичним тестам, таким як визначення гена HLA-DQ2 / DQ8.

Однак коли лікарі проводять біопсію тканини тонкої кишки у цих пацієнтів, вони не знаходять доказів целіакії. Згідно зі статтею у «Chilean Medical Journal», важливо уважно стежити за цими людьми, хоча їм поки що не потрібно дотримуватися суворої дієти без глютену.

Прихована целіакія

У випадку прихованої целіакії захворювання вже діагностували, але згодом симптоми та кишкові розлади зникли. Наприклад, той, кому поставили діагноз у дитинстві, після дотримання повністю безглютенової дієти не страждає на хворобу знову, попри повторне введення цього білка.

Рефрактерна целіакія

Рефрактерна целіакія належить до випадків, коли, попри дотримання безглютенової дієти, симптоми або ознаки захворювання спостерігаються і надалі. Для того, щоб підтвердити це, пацієнт має припинити контакт з білком на понад 6 місяців.

різні види целіакії

Є різні види целіакії

Найголовніше те, що є різні типи целіакії. Перш за все, важливо пам’ятати, що у людей, які не мають виражені симптоми, можуть бути ураження кишківника. Тому діагностика у багатьох випадках є непростим завданням.

Своєчасне підтвердження наявності цієї хвороби має важливе значення. Це пов’язано з тим, що пошкодження слизової оболонки кишківника може стати незворотним і мати серйозні наслідки. Наприклад, це призводить до недоїдання або затримки росту у дітей.

Тому, якщо ви підозрюєте шлунково-кишкові симптоми під час споживання глютену, завжди важливо проконсультуватися з лікарем. Додаткові аналізи доступні й можуть бути зроблені досить легко.

  • De La, G., Roselló, C. U., De La, C., Pérez Labrada, C., Delgado Mosquera, A. E., Ferreiro, R. Á., & Rosa Téllez Velázquez, D. (n.d.). CELIAQUÍA, ENFERMEDAD SISTÉMICA AUTOINMUNE.
  • Asociaciones entre la celiaquia y la Diabetes mellitus. La experiencia cubana | Santana Porbén | Revista Cubana de Alimentación y Nutrición. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/768/pdf_129
  • ¿Qué es la enfermedad celiaca? | FACE. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://celiacos.org/enfermedad-celiaca/que-es-la-enfermedad-celiaca/
  • Cerda-Contreras, E., et al. “¿ Es posible una mejor identificación de la enfermedad celiaca en sujetos mexicanos por medio de HLA-DQ8 que de HLA-DQ2?.” Revista de Gastroenterología de México 83.4 (2018): 410-413.
  • Bejares, M., Oyarzún, A., Lucero, Y., Espinoza, N., Bascuñán, K., & Araya, M. (2015). Búsqueda activa de enfermedad celíaca en familiares de primer grado de casos celíacos. Revista Medica de Chile, 143(12), 1521–1526. https://doi.org/10.4067/S0034-98872015001200003
  • Muñoz Tello, Paola. “Prevalencia mundial de la enfermedad celíaca.” (2018).
  • Gil-Gulías, Lorraine, et al. “Enfermedad celiaca refractaria: cuando la dieta sin gluten no sana.” Revista Clínica de Medicina de Familia 9.2 (2016): 110-113.
  • Moscoso, Felipe, and Rodrigo Quera. “Enfermedad celíaca. revisión.” Revista médica de Chile 144.2 (2016): 211-221.
  • Parera Pinilla, Clara Luna, Bárbara M. Ochoa Fernández, and Concepción Bonet de Luna. “Enfermedad celíaca: quién sabe dónde.” Pediatría Atención Primaria 20.79 (2018): 269-276.