10 неймовірних властивостей вівсянки та рецепт корисного сніданку
Вівсянка є однією з найсмачніших та найкорисніших цільнозернових культур. Вона також є найбільш популярною в усьому світі крупою завдяки своїй високій енергетичній цінності, а те, що вівсянка також є відомим джерелом енергії, зробило її головним продуктом у багатьох культурах та народах. Читайте далі про 10 неймовірних корисних властивостей вівсянки (плюс рецепт поживного сніданку!)
У вівсянці міститься більше білків, вуглеводів, вітамінів та поживних речовин, ніж у інших зернових культурах. А найкраще те, що споживати її можна у будь-яку пору року, бо вона завжди доступна за низькою ціною! Вам потрібні ще якісь причини для того, щоб їсти вівсянку щодня?
Вівсянка допомагає контролювати рівень холестерину
У вівсянці міститься волокниста сполука, що називається бета-глюкан, і яка, згідно з деякими проведеними дослідженнями, є дуже корисною для тих, хто страждає на високий рівень холестерину. Вживання вівсянки на сніданок допомагає зберігати тримати його в нормі.
Вона є антиоксидантом
Вівсянка також має властивості антиоксиданта, і тому вона допомагає боротися із вільними радикалами, що утворюються через наявність в організмі поганого холестерину. Цей аспект є дуже важливим і відіграє невід’ємну роль у профілактиці серцево-судинних захворювань.
Дізнатись більше: Соки, які знижують рівень холестерину
Вона зміцнює імунну систему
Бета-глюкани, які містяться у вівсянці, є найкращими інструментами імунної системи у боротьбі з різними вірусами та бактеріями, що викликають інфекційні захворювання. Щоденне вживання вівсянки допомагає зміцнити імунну систему та захистити організм від цих шкідливих патогенних бактерій.
Вона допомагає у лікуванні діабету
Люди, які регулярно їдять вівсянку, мають менше шансів захворіти на діабет 2-го типу. А для тих, хто вже хворіє на діабет, розчинні волокна, які містяться у вівсянці, є дуже корисними, адже вони стимулюють перетравлення продуктів із високим вмістом крохмалю та регулюють рівень цукру у крові, особливо одразу після прийомів їжі.
Читайте також: 5 рослинних засобів для лікування діабету
Вона покращує травлення
Той факт, що вівсяна крупа покращує процес травлення, означає, що вона також запобігає утворенню закрепів. Розчинні волокна допомагають зменшити у шлунку кількість кислоти та жовчі, а також їхніх шкідливих складників.
Вона дає відчуття ситості
Однією з головних причин, чому вівсянку рекомендують щодня споживати на сніданок, є те, що вона надовго надає відчуття ситості і позбавляє людину помилкового бажання постійного споживання їжі. Це відбувається завдяки тому, що у вівсяній крупі містяться складні вуглеводи, які ще називають повільно абсорбуючими вуглеводами.
Вона є антиканцерогенною
Вівсянка містять лігнани та фітоестрогени, які є двома основними елементами, що допомагають запобігти раковим захворюванням, пов’язаним із дисбалансом гормонів. Ось чому цю крупу радять споживати жінкам, що перебувають у періоді менопаузи, адже проведені дослідження довели, що наявність у раціоні вівсянки відіграє неабияку роль у питаннях зменшення ризику появи раку молочної залози.
Вона допомагає у лікуванні астми
Вівсяній крупі притаманний ефект, схожий на дію сиропу від кашлю, саме тому вона стане особливо корисною для тих, хто страждає на кашель чи на бронхіт. Дослідження довели, що регулярне споживання у великій кількості таких цільнозернових культур, як вівсянка, може знизити ризик появи захворювання на астми у дітей до 50%.
Це дослідження проводили на основі порівняння вівсяної крупи із рибою, і воно показало, що регулярне споживання обидвох цих продуктів може зменшити ризик виникнення астми до 50%, а ще воно зменшить ризик звуження ваших бронхіальних дихальних шляхів до 80%.
Вона захищає серце
Лігнани, які містяться у вівсянці та інших крупах, це рослинні речовини, які потрапляють в наш організм під час перетравлення їжі та можуть допомогти захистити наше серце від багатьох різних хвороб.
Вона є сечогінним засобом
Споживання вівсянки сприяє виведенню із організму сечової кислоти та збільшує кількість самої сечі завдяки вмісту кремнію у вівсянці. Ця властивість крупи також допомагає у боротьбі із подагрою та іншими хворобами, пов’язаними із затримкою рідини в організмі.
В якому вигляді їсти вівсянку на сніданок?
Існує багато способів, за якими ви можете приготувати собі вівсянку на сніданок, проте ми хочемо поділитися з вами одним простим рецептом її приготування, який допоможе вам правильно розпочати свій день.
Інгредієнти:
- Цільнозернова вівсянка (мелена) – 0,5 склянки
- Мигдаль – 6 шт.
- Волоський горіх – 2 шт.
- Насіння чіа – 1 столова ложка
- Мед або стевія
- Родзинки – 1 чайна ложка
- Кокосовий або мигдальний напій
Що вам слід робити?
- Оберіть посудину, у якій помістилися б складові цього рецепту та заповніть її необхідною кількістю вівсяної крупи. Тоді додайте столову ложку насіння чіа.
- Перемішайте складники та долийте кокосового чи мигдального напою майже до верху посудини, проте залиште трохи місця для решти інгредієнтів.
- Додайте усі інші складники та накрийте чимось посудину. Залиште її настоюватися у холодильнику на ніч. Наступного ранку ви можете додати до страви трохи молока на бажання.
- Chandalia, M., Garg, A., Lutjohann, D., Von Bergmann, K., Grundy, S. M., & Brinkley, L. J. (2000). Beneficial effects of high dietary fiber intake in patients with type 2 diabetes mellitus. New England Journal of Medicine, 342(19), 1392-1398. Available at: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200005113421903. Accessed 06/03/2020.
- DAVIS, J. M., MURPHY, E. A., BROWN, A. S., CARMICHAEL, M. D., GHAFFAR, A., & MAYER, E. P. (2004). Effects of oat β-glucan on innate immunity and infection after exercise stress. Medicine & Science in Sports & Exercise, 36(8), 1321-1327. Available at: https://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2004/08000/Effects_of_Oat___Glucan_on_Innate_Immunity_and.9.aspx. Accessed 06/03/2020.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2010). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 8(12), 1885. Available at: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1885. Accessed 06/03/2020.
- Mackie, A., Rigby, N., Harvey, P., & Bajka, B. (2016). Increasing dietary oat fibre decreases the permeability of intestinal mucus. Journal of functional foods, 26, 418-427. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jff.2016.08.018. Accessed 06/03/2020.
- MedlinePlus (2019). Antioxidantes. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/antioxidants.html. Accessed 06/03/2020.
- Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition reviews, 69(6), 299-309. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x. Accessed 06/03/2020.
- MedlinePlus (2018). Fibra. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002470.htm. Accessed 06/03/2020.
- Peterson, D. M. (2001). Oat antioxidants. Journal of cereal science, 33(2), 115-129. Available at: https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0349. Accessed 06/03/2020.
- Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition Reviews, 74(2), 131-147. Available at: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063. Accessed 06/03/2020.
- Singh, R., De, S., & Belkheir, A. (2013). Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Critical reviews in food science and nutrition, 53(2), 126-144. Available at: https://doi.org/10.1080/10408398.2010.526725. Accessed 06/03/2020.
- Virtanen, S. M., Kaila, M., Pekkanen, J., Kenward, M. G., Uusitalo, U., Pietinen, P., … & Veijola, R. (2010). Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis. British journal of nutrition, 103(2), 266-273. Available at: https://doi.org/10.1017/S0007114509991541. Accessed 06/03/2020.
- Zhang, X., McGeoch, S. C., Megson, I. L., MacRury, S. M., Johnstone, A. M., Abraham, P., … & Lobley, G. E. (2014). Oat‐enriched diet reduces inflammatory status assessed by circulating cell‐derived microparticle concentrations in type 2 diabetes. Molecular nutrition & food research, 58(6), 1322-1332. Available at: https://doi.org/10.1002/mnfr.201300820. Accessed 06/03/2020.