Продукти, які допомагають запобігти раку грудей

Клінічно, на ранній стадії рак молочної залози проявляється щільним утворенням в молочній залозі або збільшеними пахвинними лімфатичними вузлами при метастазах.
Продукти, які допомагають запобігти раку грудей

Останнє оновлення: 24 березня, 2022

Обстеження грудей кожного місяця і мамографія кожного року після 40 (або й до цього віку, якщо у когось з вашої сім’ї був рак грудей) – це найкращі способи виявлення раку грудей на ранній стадії, а це дає можливість його вилікувати.

Тим не менше, різні дослідження виявили, що певні продукти і особливості способу життя жінки можуть допомогти знизити ризик виникнення цієї хвороби. Хочете знати, які продукти потрібно вживати, щоб запобігти виникненню раку грудей? Прочитайте цю статтю і дізнайтеся про останні новини про рак молочної залози.

Продукти багаті на клітковину

броколі
Броколі багата на вітамін С і харчові волокна. Вона також має декілька поживних речовин з антиканцерогенними властивостями.

Рак молочної залози тісно пов’язаний з рівнем естрогену в крові.

Чим вища кількість естрогену в організмі жінки, тим більший ризик, що вона страждатиме від раку грудей.

Продукти, багаті на клітковину сприяють засвоєнню естрогену в кишечнику під час його виведення з організму. Таким чином, вони допомагають захищати організм від раку грудей.

Для того, щоб збільшити кількість клітковини у вашому раціоні, ви повинні включити в нього три порції свіжих овочів (особливо броколі, цвітну капусту, білокачанну капусту і брюссельську капусту) і дві порції фруктів щодня, а також цільнозернові продукти.

Зменште кількість жирів

Якщо у вашому раціоні багато продуктів багатих на жири, то ймовірно, що ви збільшуєте кількість жирової тканини у вашому організмі. Надлишок жирової тканини діє, як свого роду «фабрика естрогену». Ось чому, якщо у вас ідеальне співвідношення  росту і ваги до вашого віку, ви знижуватимете рівень естрогену в організмі і водночас ризик отримати рак грудей зменшуватиметься.

Більше Омега 3 і менше Омега 6

Продукти багаті на жирні кислоти Омега 6 (маргарин, гідрогенізований жир, соняшникова олія, соєва олія та арахісове масло) збільшують ризик розвитку раку грудей, згідно з різними науковими дослідженнями.

З іншого боку,  продукти багаті на жирні кислоти Омега 3 (такі як лосось, тунець, сардини, і риб’ячий жир) зменшують ризик захворювань. Додайте до вашого раціону порцію цих продуктів двічі на тиждень.

Насіння льону  – це також дуже хороше джерело жирних кислот Омега 3. Фахівці рекомендують вживати 25 грамів насіння льону в день, щоб запобігти виникненню раку грудей. Ви можете помолоти їх сухими в блендері і додати в йогурт або в порцію білого сиру.

Жирні кислоти Омега 9, які містяться в оливковій олії, також допомагають знизити ризик. розвитку хвороби. Тому кілька чайних ложок оливкової олії у вашому салаті стануть дуже хорошим засобом для запобігання раку.

Не зловживайте алкоголем

Надмірне споживання алкоголю є чинником, що тісно пов’язаний з ризиком виникнення захворювання раку грудей. Чим більше ви п’єте, тим більший ризик. Алкоголь перетворюється на ацетальдегід, що за результатами лабораторного дослідження, є речовиною, яка сприяє виникненню раку у щурів.

З іншого боку, алкоголь перешкоджає використанню клітинами фолієвої кислоти, вітаміну, який відіграє важливу роль в регуляції клітинного поділу. Якщо і цього недостатньо, то алкоголь підвищує рівень естрогену в крові. Ось чому не варто зловживати алкоголем, аби зменшити ризик захворіти на рак грудей.

Робіть зарядку

дівчина на пробіжці

Також, науково було доведено, що жінки, які займаються фізичними вправами в середньому 4 години на тиждень, мають нижчий рівень ризику захворіти на рак грудей, тому що фізичні вправи знижують вироблення естрогену в організмі.

Будьте активні, ходіть на прогулянки, пробіжки, плавання, катайтесь на велосипеді, щоб запобігти виникненню раку грудей. У будь-якому випадку, не забувайте регулярно проходити обстеження, щоб  виявити рак грудей на ранніх стадіях. Якщо у вас є якісь проблеми, не зволікайте і зверніться до вашого лікаря.



  • Petit T., Dufour P., Tannock I. (2011). A critical evaluation of the role of aromatase inhibitors as adjuvant therapy for postmenopausal women with breast cancer. Endocr. Relat. Cancer.
  • Mazzucco A., Santoro E., DeSoto M., Hong Lee J. (2009). Hormone Therapy and Menopause. National Research Center for Women & Families.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.