7 порад, щоб контролювати гастроезофагеальний рефлюкс

Щоб контролювати гастроезофагеальний рефлюкс, потрібно обмежити споживання продуктів, що підвищують кислотність. Також рекомендуємо їсти невеликі порції кілька разів на день і приймати пробіотики.
7 порад, щоб контролювати гастроезофагеальний рефлюкс

Останнє оновлення: 30 грудня, 2018

Харчування дуже важливе, якщо потрібно контролювати гастроезофагеальний рефлюкс. Хоча необхідні й інші заходи та звички, споживання здорової їжі може зберегти вашу травну систему під контролем, особливо якщо у вас є цей розлад.

Він розвивається, коли шлункові кислоти рухаються вгору до стравоходу і рота через ослаблення сфінктера стравоходу. Люди описують відчуття як печіння під грудною клітиною, іноді з болем у животі та печією.

Хоча вона зазвичай це м’який розлад і рідко є ознакою серйозної хвороби, він заслуговує на увагу, тому що він може стати хронічним. Тому важливо внести профілактичні зміни до раціону, а також дотримуватися порад лікаря.

Що викликає гастроезофагеальний рефлюкс?

що викликає гастроезофагеальний рефлюкс
Основною причиною гастроезофагеального рефлюксу є надмірне вироблення шлункових кислот. Ці кислоти викликають запалення і послаблюють м’язи, які оточують нижню частину стравоходу (сфінктер стравоходу), дозволяючи їм проходити крізь нього.

Чинники ризику

  • надмірна вага або ожиріння (збільшення внутрішньочеревного тиску)
  • вагітність
  • проблеми з випорожненням стравоходу
  • грижа промежини
  • операції шлунка
  • розлади сполучної тканини, такі як сцеродерма
  • куріння або вживання алкоголю
  • споживання гострих або дратівливих продуктів
  • вживання кави та інших стимуляторів
  • певні препарати, наприклад, аспірин

Симптоми гастроезофагеального рефлюксу

Сильне печіння в грудях, як правило, після їжі, є найбільш поширеним симптомом. Однак це зазвичай супроводжується іншими симптомами, які можуть тривати годинами.

  • біль у грудях
  • проблеми з ковтанням
  • регургітація гірких продуктів або рідин
  • відчуття вузла в горлі
  • хронічний кашель
  • проблеми зі сном (якщо рефлюкс виникає вночі)

Як контролювати гастроезофагеальний рефлюкс

Зміна ваших харчових звичок може допомогти запобігти гастроезофагеальному рефлюксу. Ми не можемо ігнорувати той факт, що він часто походить від споживання нездорової їжі з занадто великою кількістю кислотних продуктів.

Отже, що ви повинні їсти і пити?

1. Пийте сік алое віра

алое усуває гастроезофагеальний рефлюкс
Заспокійливі антацидні властивості соку алое вера можуть допомогти лікувати рефлюкс природним шляхом. Він нейтралізує кислоти в травній системі і допомагає відновити власні рівні рН.

Серед іншого, алое вера має протизапальну та регенеративну дію, що зменшує подразнення слизової оболонки шлунка, що важливо, якщо ви хочете запобігти ускладненням, таким як виразки та гастрит. Проте його варто споживати помірно, оскільки він діє як проносний засіб.

2. Обмежте споживання дратівливих продуктів та напоїв

які продукти викликають гастроезофагеальний рефлюкс
Продукти, що подразнюють шлунок, є поширеною причиною гастроезофагеального рефлюксу. Тому, якщо ви хочете його лікувати і не допустити його повернення, ви повинні максимально обмежити споживання таких продуктів.

Найпоширенішими є такі:

  • оброблене м’ясо
  • рафіноване борошно
  • солодощі та тістечка
  • пряні приправи
  • консерви
  • смажені продукти та чіпси
  • часник і цибуля
  • цитрусові фрукти і помідори
  • кава та інші джерела кофеїну
  • молочні продукти з цільним жиром
  • вершкове масло та рослинний жир

3. Їжте п’ять разів на день

маленькі порції усувають гастроезофагеальний рефлюкс
Хороша звичка – 5 невеликих прийомів їжі, що теж допомагає контролювати гастроезофагеальний рефлюкс. Споживання меншої кількості їжі відразу полегшує травлення і виробляє менше кислоти.

4. Добре жуйте їжу

Їжте повільно і добре пережовуйте їжу. Це важлива частина лікування гастроезофагеального рефлюксу. Хоча багато людей не зважають на цю пораду, ковтання великих шматочків їжі ускладнює травлення і збільшує рівні кислоти в шлунку.

5. Вживайте пробіотики

пробіотики усувають гастроезофагеальний рефлюкс
Продукти з пробіотиками містять «живі культури» бактерій, і це допомагає зберегти рН шлунка в рівновазі. Таким чином, коли шлункова кислота викликає рефлюкс, рекомендуємо збільшити споживання пробіотиків.

Ось кілька варіантів:

  • кефір
  • натуральний йогурт
  • квашена капуста

Вас також може зацікавити ця стаття: Грецький йогурт домашнього приготування

6. Пийте воду з лимоном натщесерце

вода з лимоном усуває гастроезофагеальний рефлюкс
Тепла вода з лимоном натщесерце є одним з найстаріших домашніх засобів від гастроезофагеального рефлюксу. Насправді, давно відомо, що це дуже добре для вашого травлення. Її лужна дія нейтралізує кислоти і допомагає організму перетравлювати їжу.

7. Не їжте прямо перед сном

що робити коли гастроезофагеальний рефлюкс
Часто рефлюкс запускає велика кількість їжі перед сном. Хоча це може здатися нешкідливим, це стимулює шлункові кислоти рухатися до рота, викликаючи інші проблеми з травленням.

Оскільки ваше тіло перебуває в горизонтальному положенні, коли ви спите, кислотам легше потрапити в стравохід. Отже, краще не їсти протягом трьох годин перед сном і навіть тоді їсти легку їжу.

У вас часто буває рефлюкс? Щоб контролювати гастроезофагеальний рефлюкс, окрім цих порад, не забувайте боротися зі стресом і уникати куріння. Якщо проблема не зникне, зверніться до лікаря, щоб дізнатися, чи є інша причина.



  • Panahi Y., Khedmat H., Valizadegan G., Mohtashami R., et al., Efficacy and safety of aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive controlled trial. J Tradit Chin Med, 2015. 35 (6): 632-6.
  • Valitova ER., Bayrakçy B., Bor S., The effect of the speed of eating on acid reflux and symptoms of patients with gastroesophageal reflux disease. Turk J Gastroenterol, 2013. 24 (5): 379-81.
  • Cheng J., Ouwehand AC., Gastroesophageal reflux disease and probiotics: a systematic review. Nutrient, 2020.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.