7 цікавих способів використання мандаринів

7 цікавих способів використання мандаринів

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2018

Мабуть, під час чищення мандаринів ви ніколи не замислювалися над неймовірними властивостями цих смачних цитрусових фруктів. Усе, що більшості людей відомо про мандарини – це те, що вони характеризуються високим вмістом вітаміну С.

Ми впевнені, що ця стаття вас неодмінно здивує, адже у ній ми зібрали цілу низку корисних порад та цікавих способів використання мандаринів. До того ж, за умови регулярного вживання цих цитрусових ви зможете відновити водний баланс в організмі.

Організм людини містить велику кількість води. Кількість цього елементу у людському тілі коливається від 75 до 80%. Якщо врахувати, що майже всі продукти, які ми вживаємо, мають тверду консистенцію, така кількість рідини в організмі може здатися просто неймовірною.

Те саме стосується і мандаринів – попри те, що вони є досить твердою їжею, ці смачні цитрусові містять багато води. Завдяки цьому цей тропічний фрукт має здатність відновлювати водний баланс в організмі людини.

Детальніше розглянувши особливості цього фрукту, ви зрозумієте, що мандарини можна не тільки вживати у їжу. Завдяки численним корисним властивостям мандарини є незамінними для догляду за шкірою та волоссям, а також для боротьби з раковими клітинами.

Мандарини – це фрукти з винятковими корисними властивостями. Перш за все, у них міститься величезна кількість вітамінів А та С. До того ж, до складу мандаринів входять каротиноїди, які є незамінними для лікування багатьох серйозних захворювань.

Сьогодні ми розповімо про неймовірні властивості цих тропічних фруктів, які переконають вас одразу бігти до магазину за мандаринами.

Неймовірні способи використання мандаринів

У цій статті ви знайдете перелік із 7 цікавих та незвичайних способів використання мандаринів.

1. Мандарини знижують рівень холестерину в організмі

мандарини знижують холестерин

Мандарини характеризуються високим вмістом хімічної сполуки під назвою “синефрин”. Ця речовина володіє здатністю зупиняти вироблення холестерину та знижувати його рівень в організмі.

Як це працює?

Завдяки високому вмісту антиоксидантних сполук мандарини сприяють очищенню стінок артерій від холестеринових відкладень. До того ж, ці фрукти не лише виводять поганий холестерин, а й відновлюють баланс хорошого холестерину в організмі. Саме тому необхідно регулярно вживати мандарини, якщо ви піклуєтеся про свою фігуру та здоров’я.

2. Мандарини допомагають боротися з раком печінки

У довгій та виснажливій боротьбі з раком печінки можуть допомогти мандарини. Згідно з результатами наукових досліджень, всі цитрусові фрукти (в тому числі й мандарини) містять корисні сполуки, які допомагають боротися з раковими клітинами та злоякісними пухлинами.

Регулярне вживання натурального мандаринового соку знижує шанси розвитку раку печінки у хворих на гепатит С. Цими властивостями сік з мандаринів завдячує високому вмісту бета-криптоксантину у своєму складі. До того ж, у цих тропічних фруктів міститься лімонен, який володіє протираковими властивостями. Ця речовина запобігає розвитку раку молочної залози.

Звісно, не варто покладатися тільки на самолікування за допомогою мандаринів. Неодмінно дотримуйтеся всіх порад та рекомендацій лікаря, щоб полегшити самопочуття та прискорити одужання.

3. Використання мандаринів для усунення застарілого жиру

використання мандаринів для очищення плити від жиру

Не дивуйтеся, адже використання мандаринів з метою очищення помешкання та видалення застарілого жиру стало досить популярним за останні роки. Всі цитрусові фрукти, в тому числі й мандарини, містять велику кількість вітаміну С, завдяки чому вони ефективно та швидко усувають бруд.

Краплі жиру та плями від олії, що часто залишаються після смаження їжі (особливо м’яса), можна легко очистити за допомогою свіжого мандаринового соку.

Зверніть увагу, що для очищення застарілого жиру та бруду вам знадобиться велика кількість свіжого соку з недостиглих мандаринів.

Так само, як цитрусові усувають поганий холестерин у крові (який є одним зі складників жиру), завдяки високому вмісту вітаміну С вони здатні розщеплювати залишки жиру та плями, які часто залишаються після приготування їжі.

4. Мандарини покращують колір шкіри

Шкіра має делікатну пористу структуру, саме тому вона чудово всотує всі речовини та засоби, які на неї потрапляють.

Серед поживних речовин, що входять до складу мандаринів, варто виділити два головні елементи, які покращують тон шкіри. Існує тонка межа між естетичними проблемами та здоров’ям, проте для догляду за шкірою в обох аспектах дуже важливі вітаміни С та Е.

Ці дві сполуки мають здатність регулювати колір шкіри та стимулювати вироблення колагену, що дуже важливо для збереження молодості та краси.

5. Попрощайтеся з сивим волоссям за допомогою мандаринів!

мандарини проти сивого волосся

“Хіба таке можливо?” – запитаєте ви. Мандарини й справді здатні сповільнити появу сивини завдяки високому вмісту вітаміну В12 у своєму складі. Сьогодні ми розповімо все про використання мандаринів для боротьби із сивим волоссям.

Для еластичності та збереження кольору волосся:

  • Нанесіть свіжий мандариновий сік на всю довжину волосся, після чого ретельно змийте залишки натурального засобу. Після цієї процедури ви помітите, що волосся стало значно еластичнішим, а також м’яким на дотик та блискучим.

Оскільки мандарини характеризуються високим вмістом вітамінів Е та В12, вони мають здатність прискорювати ріст волосся та зменшувати його випадіння.

6. Мандарини чудово загоюють рани

Олія, яка міститься у великій кількості у шкірці цитрусових, володіє здатністю прискорювати загоєння поверхневих ран на тілі.

Хімічні сполуки, що містяться в олії мандаринових шкірок, володіють неймовірними властивостями. Саме тому використання мандаринів для лікування поверхневих ран стало дуже популярним впродовж останніх років. Мандарини не лише дезінфікують рани, але й стимулюють ріст нових клітин та прискорюють відновлення пошкоджених тканин.

7. У складі салатів мандарини посилюють здатність організму засвоювати поживні речовини з харчових продуктів

використання мандаринів у складі салатів

Людям, які страждають на дефіцит певних вітамінів, потрібно споживати мандарини у поєднанні з такими продуктами, як салат-латук, морква та помідори. Саме у такій комбінації мандарини стимулюють засвоєння з їжі білків та поживних речовин, які є незамінними для підтримання гарного самопочуття та здоров’я.

До того ж, мандарини містять багато різних вітамінів та мінералів, саме тому за умови регулярного споживання цих смачних цитрусових ви відновите баланс поживних речовин.

Ви досі чогось чекаєте? Не зволікайте, а неодмінно включіть до свого раціону мандарини якомога швидше!



  • Liu, Y. , Heying, E. and Tanumihardjo, S. A. (2012), History, Global Distribution, and Nutritional Importance of Citrus Fruits. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11: 530-545. doi:10.1111/j.1541-4337.2012.00201.x
  • Chemopreventive Agents and Inhibitors of Cancer Hallmarks: May Citrus Offer New Perspectives? (2016). Cirmi S, Ferlazzo N, Lombardo GE, Maugeri A, Calapai G, Gangemi S, Navarra M.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27827912
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology, 21(3), 169-75.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.