8 продуктів, які корисніше їсти сирими

Є різні способи та методи приготування їжі, які формувалися століттями і тепер дають нам змогу насолоджуватися різноманіттям страв, збагаченими корисними речовинами, необхідними для організму.

Випікання, готування на пару, на грилі – це тільки кілька методів, які дозволяють максимально зберегти користь деяких продуктів.

Певні продукти набагато корисніше споживати у 100% натуральному вигляді.

У процесі приготування смак може покращитись, але доведено, що певні продукти містять більше вітамінів та мінералів, якщо споживати їх сирими.

Це відбувається, тому що тепло та ті добавки у страві руйнують деякі важливі поживні речовини та зменшують користь продуктів для здоров’я.

Ми зробили підбірку із 8 продуктів, які краще споживати у сирому вигляді.

Дізнайтесь більше!

1.Буряк

Буряк – овоч, який добре відомий високим вмістом натурального цукру та поживних речовин.

Він збагачений:

  • Вітамінами (A, B, C)
  • Мінералами (калій, магній, залізо)
  • Клітковиною

Крім того, регулярне споживання цього овоча підтримує імунну систему, покращує кровообіг, а також сприяє фізичному та розумовому здоров’ю.

У процесі приготування знижується вміст фолієвої кислоти у буряку на 25%, а це той елемент, який потрібен для роботи мозку.

Хочете дізнатися більше? Буряковий сік для мозку. Це чудово!

2. Броколі

Броколі містить вітамін C, кальцій, калій, а також інші поживні речовини, що є майже у всіх овочах. Це дуже корисний для організму овоч.

Броколі містить значний рівень сульфорафану, складової, яка знижує ризик виникнення раку, серцево-судинних і автоімунних захворювань.

Згідно з дослідженням, яке було надруковано в Журналі сільськогосподарської та харчової хіміїякщо споживати броколі сирим, вітаміни та мінерали засвоюються краще.

3. Цибуля

Цибуля містить активний компонент під назвою аліцин, що абсорбується організмом та запобігає розвитку раку, допомагає долати відчуття тривоги, покращує роботу серцево-судинної системи.

Проте в процесі приготування рівень цих корисних речовин знижується і вони важче засвоюються організмом.

В ідеалі треба додавати цибулю в салати, а також різні смузі, щоб отримати максимальну користь, яку пропонує сирий овоч.

4. Червоний перець

Цей овоч містить втричі більшу щоденну дозу вітаміну С ніж рекомендована. Це також чудове джерело вітаміну B6, вітаміну E, а також магнію.

Швидке приготування червоного перцю дозволяє зберегти солодкий смак та багато корисних речовим. Але якщо готувати цей овоч при високій температурі, він втратить вітамін C та інші поживні елементи.

5. Горіхи

Хоча горіхи – це висококалорійний продукт, вони є важливим джерелом корисних жирів, білку та антиоксидантів.

Корисні речовини горіхів знижують рівень поганого холестерину, нормалізують кровообіг, а також усувають розлад у роботі серцево-судинної системи.

Горіхи треба їсти сирими, щоб отримати більшу кількість вітамінів та мінералів. Окрім того, вони не містять генетично модифіковану олію.

Найкращий вибір:

  • Мигдаль
  • Кеш’ю
  • Фундук
  • Волоський горіх

6. Ягоди

Додавання сушених ягід у каші, а також споживання сухофруктів з горіхами – дуже популярна харчова звичка останніх часів, особливо це стосується сніданків та легкої закуски.

На жаль, висушені ягоди не мають тієї самої харчової цінності, що й свіжі. Часом вміст цукру може навіть зрости втричі, якщо ягоди піддаються подібній обробці.

Оскільки вони повністю зневоднені, то втрачають водорозчинні вітаміни та мінерали, які є складовою натурального продукту.

7. Кокос

Цей смачний фрукт набагато поживніший, коли його їсти сирим, на відміну від додавання його в батончики, солодощі та тістечка.

Відомий своєю олією, кокос містить середньо ланцюгові жири, які зміцнюють серцеву систему та активують функцію мозку.

Під час обробки втрачається велика кількість корисних елементів, що знижує цінність цього фрукту для організму.

Прочитайте статтю: Що кокосова олія може зробити для вашого волосся

8. Часник

Його можна знайти у багатьох стравах, він збагачений аліцином та антиоксидантами. Чудово підходить для підтримки здоров’я всього організму.

Одне дослідження доводить, що споживання часнику у сирому вигляді знижує ризик виникнення раку легенів.

У процесі приготування втрачається до 90% вітамінів та мінералів цього продукту.

Ви звикли готувати ці овочі та фрукти? Тепер, коли вам відома справжня користь цих продуктів у сирому вигляді, спробуйте нові рецепти, що дадуть вам можливість отримати 100% користь від їжі.

Вас також можуть зацікавити